Am turnat bere în matero și... o voi repeta cu plăcere
O zi fierbinte, plină de emoție. După o vineri bine lucrată, merită să te relaxezi. Nu există nimic ca yerba mate proaspăt turnată în razele soarelui de după-amiază. Nu există nimic ca o bere rece, răcoritoare, cu o gustare bună. Ce zici de a combina aceste două arome grozave? Am citit ca se poate. Am decis să încerc.
O idee din America de Sud: yerba mate cerveza
Yerba mate, o cafea alternativă din America de Sud, este asociată în primul rând cu o băutură caldă - preparată într-un matero profilat și băută printr-o bombilla de metal. Yerba poate fi, de asemenea, băută rece, inundată cu apă cu gheață. Opțional, tereré rece poate fi preparat cu adaos de suc răcit. Ce se întâmplă dacă ai folosi bere în loc de apă sau suc...? După cum se dovedește, ideea de yerba mate cu bere nu este nimic nouă, deoarece latinii, adică băutorii de yerbo originali, au venit deja cu ea. Îi spun yerba mate cerveza în spaniolă.
O întrebare importantă apare aici - este yerba cu bere o combinație sigură? După cum a relatat mass-media, alcoolul și băuturile energizante populare sunt un amestec exploziv, periculos pentru organism. În timpul consumului de băuturi energizante pline cu substanțe sintetice, au loc reacții chimice, care pot provoca efecte neplăcute și, în cazuri extreme, chiar periculoase asupra sănătății. Băuturile energizante conțin cofeină, la fel ca yerba mate. Prin deducere, se pune întrebarea: poate fi combinația de ilfin paraguayan și bere la fel de periculoasă precum combinația de băuturi energizante și vodcă? După cum se dovedește, cofeina în sine nu reacționează cu alcoolul. Alcoolul și cofeina nu afectează reciproc efectele sau metabolismul. Cu toate acestea, atunci când combinați yerba cu alcool, trebuie să vă amintiți să mențineți moderația - organismul stimulat de cofeină poate experimenta efectul de intoxicație cu întârziere, ceea ce poate duce la o mahmureală neplăcută a doua zi.
Bere și experimentează cu yerba mate
Pe urmele mateiștilor din America de Sud, am decis să testez pentru mine combinația de bere și yerba mate. Am turnat yerba mate Rosamonte în mater - este unul dintre mate-urile mele preferate. Mereu mi s-a părut bine atât cald, cât și rece. Când am citit că seceta poate fi combinată cu suc de portocale, lapte sau bere, m-am întrebat imediat cum s-ar prezenta în „experiment” unul dintre cele mai bune mărci argentiniene. Nu am vrut să aleg mate-uri aromate, pentru că sunt deja mixuri gata făcute. Eram curioasă să combin un clasic cu altul clasic. Aș fi comis o crimă dacă aș fi inundat Rosamonte cu un „concerniak” obișnuit de bere. Sunt mai mult un gurmand mate decât un băutor de bere, dar pot distinge gustul unei beri bune, regionale sau artizanale de o producție medie, industrială. Așa că am decis să aleg un însoțitor bun pentru Rosamonte al meu. Alegerea a căzut pe un lager tradițional, cu hamei puternic, al unui brand polonez, cunoscut pentru calitatea berii, și nu pentru mărimea producției.
Cum a decurs „experimentul”? Berea a gustat Rosamonte-ul meu, pentru că a băut primii mililitri cu poftă. Băutura s-a înmuiat destul de repede și eficient. A apărut imediat o spumă puternică, iar aromele eliberate de hamei și yerba mate au format un întreg interesant, întrepătrunzător. După câteva respirații, am știut că două arome puternice și interesante se vor ciocni. După ce am completat încet volumul vasului (a trebuit să adaug berea treptat, pentru că frunzele s-au așezat pe bule mai mari, de bere) a venit momentul să încerc. Toată treaba a ieșit foarte amară. Maltețenia, hameiul de bere și amărăciunea mate-ului tradițional s-au întrepătruns foarte interesant, fără a se lupta între ele. Părea că puterea aromei nu va lăsa loc pentru nimic altceva. Totuși, undeva între ei, „trandafirul” Rosamonte-ului meu s-a așezat confortabil. Am impresia că pentru un începător sau un susținător al aromelor mai ușoare ar fi prea amar, dar pentru mine efectul a fost extraordinar. Senzațiile olfactive au fost la fel de interesante. După ce am băut amestecul, am inhalat aroma răcoritoare a berii mate.
Yerba mate cerveza în varianta light
Combinația de yerba mate cu bere s-a dovedit a fi un succes. Este putere, energie, stimulare, împrospătare și stingerea perfectă a setei într-unul. Recomand însă prudență atunci când alegeți proporțiile potrivite de ierburi uscate și alcool, pentru ca stimularea și amărăciunea caracteristică a yerbai să nu fie prea puternice. „Beerba” are un singur dezavantaj – nu poți bea prea mult din ea din motive evidente, „procentual”, dar cred că Holly paraguayan va funcționa la fel de bine în combinație cu berea fără alcool. O varianta interesanta pentru obtinerea gustului de yerba cu bere in varianta fara alcool este propunerea brandului brazilian Verde Mate Green, care ofera doua compozitii de „bere”. În Verde Mate IPA, rolul principal, în afară de yerba mate verde, uscată la aer, este jucat de adăugarea de hamei aromat, a cărui amărăciune se armonizează perfect cu ilisul. Verde Mate Radler este o versiune ajustată cu puțin aditivi de citrice. Le-am incercat pe amandoua si le recomand!
Bere cu yerba mate - o revoluție pe piață?
Nu sunt nimic nou pe piața berii cu adaos de cafea. Puțin mai greu, dar poți găsi și beri artizanale cu ceai. Yerba Mate, ca a treia soră stimulatoare, este, de asemenea, un subiect interesant pentru producătorii de bere. Nu sunt surprins că prima bere cu adaos de yerba a fost introdusă pe piață de un producător brazilian de bere. După puțină cercetare, ajung la concluzia că combinația de yerba și bere este deosebit de populară în rândul berăriilor artizanale din Statele Unite, dar am reușit să găsesc și câteva produse de nișă din țara noastră. În plus, unele produse se clasează foarte bine în clasamentele din industrie. Aceasta este o direcție interesantă a revoluției berii. Sper ca în viitor să fie descoperit mai pe scară largă de către producătorii autohtoni. Cine ştie? Poate, la fel ca diferite tipuri de beri IPA, de grâu sau de miere, și berea cu mate va deveni disponibilă pe scară largă.
Se răcește într-o zi caldă
Combinația de bere este un gust destul de masculin, specific. Mai ales dacă alegi o băutură cu hamei și o yerba clasică cu putere mare. Cu toate acestea, există atât de multe tipuri de bere și atât de multe tipuri de mate încât poți experimenta și căuta propriul gust după bunul plac, iar fiecare mix îți va oferi o nouă experiență. Combinația răcoritoare de bere și yerba este opțiunea perfectă „sub nor” – pentru weekendul de mai sau festivalul de vară. Din motive practice, rămân cu berea tradițională, dar când am nevoie de răcoare din când în când în weekend, voi opta pentru un amestec interesant, relaxant.