Cafeaua artizanală - ce este și de ce este mai bună decât cafeaua obișnuită, disponibilă pe scară largă?
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Milioane de oameni o beau în fiecare dimineață pentru a-și da energie pentru o zi. Cei mai mulți dintre ei nu se gândesc la ceea ce se află de fapt în ceștile lor. Ce beau și este sănătos pentru ei? Este prețul ridicat din magazin al unei mărci populare de cafea o garanție a calității sale ridicate? De ce ar trebui să citiți etichetele cafelei și să alegeți cafelele artizanale - cafele de nișă, mai puțin cunoscute? Astăzi vom încerca să răspundem la toate aceste întrebări.
Rezumat:
- De ce sunt produsele artizanale mai bune decât cele produse în masă?
- Cafeaua artizanală - ce este aceasta?
- Diferențe între cafeaua artizanală și cea produsă în masă
- Cum recunoști cafeaua de înaltă calitate?
- Cafeaua artizanală Mary Rose
De ce sunt produsele artizanale mai bune decât cele produse în masă?
Datorită accesului larg răspândit la informații - cărți, presă de specialitate, bloguri și site-uri web conduse de profesioniști, gradul nostru de conștientizare este în continuă creștere. Ne gândim din ce în ce mai mult la ceea ce mâncăm și bem, la ceea ce purtăm, la ceea ce cumpărăm și la ceea ce alegem. Citim mai des etichetele și etichetele produselor, căutăm informații pe internet, ne educăm. Începem să punem sub semnul întrebării sloganurile persuasive strigate de reclamele colorate ale producătorilor populari, variate de un vocabular bogat. Nu ne mai lăsăm păcăliți de trucurile de marketing. Vrem să cumpărăm produse care sunt într-adevăr de cea mai bună calitate, nu produse care sunt doar etichetate ca atare. Chiar dacă acest lucru va veni la un preț semnificativ mai mare. Alegem produse care au fost create cu pasiune, cu atenție la detalii, care sunt unice. Acest lucru este confirmat de cercetări care arată că majoritatea consumatorilor sunt mai predispuși să aleagă produse realizate manual. Consumatorii apreciază produsele artizanale pentru rețetele încercate și testate și pentru procesul de producție transparent. Cei mai mulți dintre noi vor să știe că în spatele produselor pe care le cumpără se află oameni adevărați, nu doar mașini fără suflet.
Cafeaua artizanală - ce este aceasta?
Produsele artizanale sunt cele care sunt realizate la scară mică, de către producători locali. În spatele producției lor se află oameni în carne și oase, iar produsele care ajung la clienți sunt rezultatul muncii lor asidue. Produsele artizanale sunt adesea create folosind metode tradiționale, manual, fără a folosi mașini și fără a folosi substanțe chimice - în cazul produselor alimentare. Acestea sunt fabricate din ingrediente naturale - nu importate din surse îndoielnice. Nu veți găsi aceste produse pe rafturile supermarketurilor populare, iar cantitatea lor este sever limitată. Produsele artizanale sau lucrate manual pot fi produse de zi cu zi, dar și produse alimentare - miere, gemuri, murături, băuturi spirtoase sau cafea - una dintre cele mai populare băuturi din lume. Piața cafelei este uriașă. Miliarde de kilograme de cafea sunt produse în fiecare an. Această piață este inevitabil dominată de marile corporații, mărci pe care toată lumea le cunoaște, care sunt orientate spre un profit cât mai mare. Deși acestea își promovează adesea produsele ca fiind de cea mai bună calitate, premium, în realitate, calitatea nu contează deloc. Ceea ce contează sunt banii. Alături de acești giganți, există companii locale, de nișă, ale căror produse ajung la un public foarte limitat. Produsele lor sunt mai scumpe, dar odată cu prețul mai mare vine și calitatea cu adevărat ridicată și atenția acordată fiecărui detaliu al procesului de producție. Până de curând, aceste tipuri de produse - cafele de nișă, produse pe plantații mici, prăjite în prăjitorii mici, aproape necunoscute - erau asociate cu produse disponibile doar pentru cunoscători. Consumatorul mediu de cafea bea ceea ce avea la îndemână, la cel mai apropiat magazin. Rapid și ieftin. Astăzi, în epoca cumpărăturilor online și a accesului larg la cele mai diverse produse, putem cumpăra cu ușurință literalmente orice. Din ce în ce mai mulți prăjitori de cafea artizanală apar pentru a-și vinde produsele prin intermediul internetului și pentru a ajunge astfel la un public mai larg. Iar publicul este din ce în ce mai interesat de o cafea bună, care să fie cu adevărat de calitate și nu doar pe etichetă. Deci, să clarificăm definitiv: cafeaua artizanală - ce este aceasta? De ce merită să plătești mai mult pentru o cafea de bună calitate? Cum recunoști o cafea de calitate?
Diferențe între cafeaua artizanală și cea produsă în masă
Mulți factori influențează gustul și aroma cafelei. De fapt, fiecare etapă a creării acesteia este extrem de importantă și orice mică schimbare poate modifica dramatic calitățile de gust și aromă ale preparatului. Cum diferă cafeaua artizanală și cea produsă în masă în ceea ce privește producția și cum afectează acest lucru caracterul final al produsului? Să începem cu începutul.
Cultivarea plantei de cafea
Coffea este o plantă foarte sensibilă la factorii climatici și topografici. Pentru ca o plantă de cafea să producă fructe valoroase din care vor fi decojite boabele de cafea, aceasta trebuie să crească într-un sol suficient de fertil, la o temperatură și umiditate suficiente. Lumina solară adecvată este, de asemenea, importantă, motiv pentru care plantele de cafea sunt cultivate în zonele muntoase - cu cât altitudinea este mai mare, cu atât calitatea fructelor este mai bună. Problema este că terenurile muntoase, de mare altitudine, sunt inaccesibile pentru utilaje. Nu merită ca marile companii de cafea, concentrate pe obținerea unui profit cât mai mare și cât mai rapid, să investească în cultivarea manuală a arborelui de cafea, care necesită mai mult timp și mai multă muncă. Cafeaua industrială pierde de la început în fața cafelei artizanale - aceasta este cultivată pe terenuri mai joase - mai puțin valoroase, dar unde pot ajunge utilajele care îmbunătățesc cultivarea cafelei. În plus, solul pe care cresc plantele este sterp, lipsit de orice valoare, dar plin de chimicale și pesticide.
Recoltarea cireșelor de cafea
Pe plantațiile mici, de la altitudine, cultivatorii recoltează cireșele de cafea manual, selectându-le cu grijă și alegându-le doar pe cele mai bune și mai valoroase. Aceștia au timpul și posibilitatea de a examina cu atenție fiecare cireașă de cafea. Pe plantațiile în care recolta este destinată producției în masă, cireșele de cafea sunt recoltate în vrac - alături de cireșele bune, sunt colectate și cele necoapte, stricate sau atacate de dăunători. Boabele decojite din acestea sunt de o calitate mult mai slabă. După recoltare, calitatea boabelor este evaluată de clasificatorii Q - aceștia verifică dacă există boabe putrede, fermentate, crăpate, mâncate de insecte sau necoapte. De asemenea, se evaluează culoarea și aroma. Defectele sunt numărate și, pe această bază, boabele de cafea sunt împărțite în mai multe segmente: specialty (cea mai bună calitate), premium, exchange, sub standard sau off (cea mai slabă calitate, "deșeuri"). Interesant este faptul că boabele descalificate nu sunt deloc aruncate. Ele ajung în producția de masă și apoi pe rafturile supermarketurilor.
Transportul boabelor de cafea
Boabele de cafea uscate, preprocesate, brute, merg de la mica plantație direct la prăjitorie sau la angrosist, de obicei fără intermediari. Boabele de cafea sunt ambalate în saci de iută și încărcate în containere maritime mari. Transportul pe mare durează de obicei aproximativ o lună. Marile corporații de cafea adesea nu au propriile plantații, ci folosesc intermediari - boabele obținute în acest mod nu numai că parcurg un drum lung până la prăjitoria industrială, dar sunt adesea depozitate mai întâi, chiar și pentru mai mulți ani, astfel încât își pierd calitățile valoroase.
Prăjirea boabelor de cafea
Marile companii de cafea, care doresc să "ascundă" calitatea scăzută a boabelor lor, le prăjesc la un grad de întuneric. Cafeaua prăjită foarte închisă la culoare are o aromă mai puternică, mai amară, în același timp, gustul și aroma nu sunt la fel de bogate, nu se simte profunzimea. Boabele sunt pur și simplu arse. În plus, marile corporații, dorind să economisească cât mai mult timp de prăjire a cafelei, scurtează procesul de prăjire a boabelor de cafea prin prăjirea acestora la temperaturi foarte ridicate. Boabele devin uleioase din cauza uleiurilor esențiale care ar trebui să rămână în interiorul lor și, după un timp, devin râncede. De asemenea, își pierd notele de aromă caracteristice regiunii din care provin. De exemplu, boabele de cafea braziliene adevărate ar trebui să aibă note perceptibile de nucă și ciocolată. Cu toate acestea, orice boabă de cafea produsă în masă, chiar dacă este etichetată "Brasil" pe ambalaj, are același gust. Cafelele prăjite în masă sunt din nou depozitate în depozite, așteptând să fie vândute timp de până la câteva luni, pierzându-și astfel complet valoarea. Prăjitorii de cafea mici, artizanali, petrec mult mai mult timp în etapa de prăjire a boabelor. Prăjitorii experimentați adaptează timpul și temperatura de prăjire în funcție de profilul senzorial pe care doresc să îl obțină. Aceștia abordează acest lucru cu pasiune și angajament. Ei scot la iveală tot ce este mai bun din boabe.
Cum recunoașteți cafeaua de înaltă calitate?
Primul lucru care ne vine în minte atunci când dorim să facem diferența între cafeaua comercială și cea artizanală este prețul. Într-adevăr, o cafea de înaltă calitate, provenită de pe o plantație mică și prăjită într-un mic prăjitor artizanal, nu poate fi ieftină. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că un produs de calitate inferioară va fi cumpărat mai ieftin. Producătorii de masă își supraevaluează adesea prețurile produselor. Aceștia îmbracă cafeaua făcută din boabe de calitate inferioară cu ambalaje frumoase, aurii, care amintesc de produsele de lux. Ei le promovează ca fiind cele mai bune de pe piață și astfel ajung la mulți consumatori care se lasă păcăliți de marketingul șmecher și de prețul înșelător de ridicat. Clientul mediu nu acordă atenție lipsei informațiilor de bază de pe eticheta cafelei, care ar atesta calitatea sa reală ridicată. O cafea bună este cea cu o etichetă transparentă care oferă informații despre originea exactă a boabelor (țară, regiune, numele plantației), altitudinea (cu cât altitudinea este mai mare, cu atât calitatea boabelor este mai bună), varietatea botanică sau profilul senzorial. O informație foarte importantă care ar trebui să apară pe eticheta unei cafele de înaltă calitate este, de asemenea, modul și data la care au fost prăjite boabele. Cel mai bine este să beți cafeaua în termen de 7-90 de zile de la prăjirea boabelor. După această perioadă, cafeaua se va altera și își va pierde calitățile valoroase. Dacă nu găsiți aceste informații de bază pe eticheta cafelei, chiar dacă aceasta este promovată ca fiind "cea mai bună cafea de calitate din lume", nu vă lăsați păcălit.
Cafeaua artizanală Mary Rose
Mulți iubitori de cafea care beau zilnic cafea obișnuită, cumpărată de la magazin, nu sunt conștienți de ceea ce se află de fapt în ceștile lor. Acest lucru nu este deloc surprinzător. Ei sunt obișnuiți cu o singură aromă. Cineva care nu a gustat niciodată cafeaua adevărată, artizanală, nu știe ce pierde. În valul de modă pentru a duce un stil de viață sănătos și a alege alimente sănătoase, merită să ne îndreptăm spre produse de calitate superioară - de la o sursă verificată, proaspete, create cu o abordare individuală. Cafelele artizanale sunt o garanție a unicității, a gusturilor și aromelor bogate, precum și o garanție a unui produs bun și a unei prăjeli proaspete. Dacă v-am convins, nu trebuie să căutați prea departe pentru o cafea artizanală bună - vă recomandăm cafelele Mary Rose pe care le avem în ofertă în magazinul nostru, de la o mică prăjitorie de cafea situată în Polonia. Sunt disponibile boabe de cafea braziliene delicioase din trei regiuni - Cerrado, Guaxupé și Mogiana. De asemenea, prăjitoria de cafea Mary Rose oferă o cafea boabe incredibil de subtilă din Columbia, din regiunea Medellín - cu ciocolată, caramel și note fructate, și o minunată cafea boabe din Mexic, provenită din jurul celor două orașe mexicane Jaltenango și Villa Corzo, cu o aromă ușoară, plăcută și un corp fin.
Există o vorbă: ești ceea ce mănânci (și bei). Așa că este logic să alegeți produse sănătoase din surse sigure - chiar dacă sunt puțin mai scumpe. Este o investiție în propria sănătate!
Sursa de informații: