Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Calabash - un dar al naturii cu multe utilizări

2024-01-03
Calabash - un dar al naturii cu multe utilizări

Calabash este o plantă cățărătoare din familia Cucurbitaceae, care se găsește în zona tropicală subecuatorială. Unele dintre soiurile sale sunt potrivite pentru consum. Din cele mai vechi timpuri, a fost o materie primă valoroasă dintr-un cu totul alt motiv. Fructul copt al plantei se caracterizează printr-o coajă tare și robustă. Fanii de yerba mate apreciază dovleceii mate făcuți din ea. Cu toate acestea, există mult mai multe utilizări. Fructul uscat și scobit poate fi un vas, un recipient și chiar un instrument muzical!

Rezumat:

  1. Calabash - ce este?
  2. Calabash ca recipient pentru yerba mate
  3. Ce altceva se mai poate face din fructul de calabash?

Calabash - ce este?

Există mai multe semnificații în spatele cuvântului "calabash". În primul rând, cuvântul descrie un grup de plante tropicale cățărătoare, din familia cucurbituselor, care provin inițial din Africa. Astăzi, ele se găsesc practic pe toate continentele. Cel mai probabil, fructele de calabash au ajuns în America de Sud în derivă peste ocean. Cum arată calabashul? În condiții naturale, calabalâcul poate ajunge până la 9 metri înălțime. Lianele verzi ale plantei înconjoară copaci, stânci sau clădiri. Are frunze mari, rotunde, cu margini fin zimțate, a căror suprafață este acoperită cu puf fin. Acestea ating până la 40 cm în lățime. Calabash poartă flori albe frumoase în sezon. În timp, se nasc fructe verzi suculente, "păroase", asemănătoare ca formă cu perele. Fructele tinere sunt comestibile și se aseamănă la gust cu dovleceii. Sunt adesea folosite în bucătărie și sunt foarte populare mai ales în Asia, inclusiv în bucătăria indiană, chineză, coreeană și japoneză. Sunt un ingredient comun în multe feluri de mâncare de acolo. Caltaboșul se coace rapid. Fructul crește în volum intensiv, iar culoarea verde caracteristică se estompează în timp. Pe măsură ce se coc, își pierd mușchiul, se întăresc și capătă o culoare maro-gălbuie. Fructul de calabash poate ajunge până la 80 cm în lungime și 20 cm în lățime. Când se usucă, exteriorul fructului devine o coajă mai groasă și mai tare, în timp ce interiorul fructului rămâne gol. Această coajă dură și groasă este cea care a făcut ca fructele de calabash să găsească numeroase utilizări, nu numai în aplicații culinare. Metoda de prelucrare a cochiliei nu s-a schimbat aproape deloc de-a lungul secolelor. Pulpa este îndepărtată, iar întregul este uscat și conservat cu grăsime. O plantă preparată în acest fel și-a găsit numeroase funcții.

Calabash fruit

Calabash ca recipient pentru yerba mate

Pentru noi, mateiștii, calabashul este asociat în primul rând cu vasul de yerba mate. Cuvântul "calabash" se referă, prin urmare, nu numai la fruct, ci și la vasele făcute din acesta pentru prepararea și consumul berii noastre preferate din America de Sud. Ce tip de calabash se folosește pentru a bea ceai mate? În America de Sud, cea mai populară metodă de a bea yerba mate din vase făcute din fructe uscate, goale și lemnoase de Lagenaria siceraria, cunoscute și sub numele de calabash gourd, bottle gourd sau calabaza, de la cuvântul spaniol. Calabazele erau bine cunoscute de indienii Guarani, găsindu-le numeroase întrebuințări. Vasele de băut pentru ceaiul mate erau numite "caiguá" de către indieni. Împreună cu bombillas din trestie de zahăr sau bambus, acestea constituiau trusa indispensabilă a fiecărui mateist indian. De fapt, se poate spune că "caiacul" este cel mai primitiv recipient pentru servirea infuziei de yerba mate. Ocazional, se pot întâlni informații potrivit cărora vasele pentru băut yerba mate sunt, de asemenea, fabricate dintr-o altă plantă cu numele latin Crescentia cujete, cunoscută în mod obișnuit sub numele de "copac calabash". Fructele acestei plante, la maturitate, devin și ele tari, semănând oarecum cu cele ale Lagenaria siceraria, dar mai mari și mai rotunjite. Cojile lemnoase sunt folosite, de exemplu, pentru a face vase sau instrumente muzicale.

Prepararea calabacelui pentru a bea yerba mate - curado

Atunci când ne adâncim în subiectul yerba mate, dorim să o preparăm și să o bem în același mod în care au făcut-o primii săi utilizatori originali - sud-americanii. Cumpărăm un vas de calabash, facem prima infuzie în el și, după câteva minute, ne dăm seama că ceva nu a mers bine. O cănuță de mate adevărată, naturală, făcută din fructe uscate de calabash, este un vas destul de pretențios, dar îngrijirea regulată și corectă a acestuia va da roade - infuzia făcută în el are un gust mult mai bun. Înainte de a folosi o calabash pentru a bea yerba mate pentru prima dată, aceasta trebuie să fie pregătită corespunzător. Acest proces se numește curado - constă în îndepărtarea pulpei rămase din calabash și în netezirea pereților acestuia. Pentru a face acest lucru, yerba mate trebuie să fie preparată în calabash, umplând recipientul cu aproximativ 2/3 din produsul uscat, turnând apă fierbinte și lăsându-l timp de aproximativ 12 ore. Nu vă recomandăm în niciun caz să beți această infuzie! Vor exista particule de pulpă în ea, care pot conferi o amărăciune neplăcută gustului. După ce calabalâcul a fost golit, acesta trebuie clătit, iar pulpa și semințele rămase trebuie răzuite ușor, având grijă să nu distrugeți pereții. După acest proces, calabașa trebuie să fie uscată bine - lăsând-o cu gura de aerisire în sus. Curado se realizează o singură dată, dar calabașa pentru yerba mate trebuie îngrijită cu regularitate. Fructele lemnoase și uscate ale calabashului sunt un material organic și, atunci când sunt expuse la umiditate, pot deveni mucegăite, ceea ce le face improprii pentru a bea infuzia. Prin urmare, trebuie să nu uitați să aruncați orice resturi de ceai mate, să îl clătiți bine și să îl uscați bine după fiecare utilizare. Nu vă recomandăm să spălați o caltaboș naturală cu detergenți, deoarece poate căpăta gustul și aroma neplăcute ale detergentului de vase.

Care este cea mai bună calabash pentru yerba mate?

În funcție de partea din care sunt făcute calabașele pentru băut yerba mate, acestea pot căpăta forme și denumiri diferite. Cele mai populare sunt calabașele argentiniene, făcute din partea inferioară a fructului, care seamănă cu un glob - bulboase în partea de jos și care se îngustează spre gură. O calabash mare pentru yerba mate, așezată pe un picior gros și terminată cu un guler lat, este cuia. Într-un astfel de vas se bea yerba mate chimarrão proaspăt, de culoare verde deschis, puternic pudrat în Brazilia. La fel ca și cuia, calabașele numite porongo sunt realizate din partea superioară a fructului - acestea sunt echipate suplimentar cu picioare metalice caracteristice. Partea tăiată a fructului plat, pe de altă parte, este folosită pentru a face galletas - vase mici populare în Brazilia și Argentina.

Înfruntând tradiția - calabash ceramic pentru yerba mate

Un recipient pentru yerba mate realizat din calabash natural are propriul farmec și face ca băutul infuziei în el să fie magic. Băutorii experimentați de mate apreciază caracterul organic și stilul rustic al căbănuțelor naturale de mate. Cu toate acestea, acest tip de vas necesită un pic de angajament. Nu este probabil să fie tipul de recipient potrivit pentru persoanele uitucărețe cărora le place să lase resturile de yerba mate pentru a doua zi și, uneori, chiar pentru mai mult timp. Odată cu soluția vine și calabașa din ceramică! Este mult mai ușor de întreținut - poate fi spălată împreună cu alte vase în mașina de spălat vase, folosind detergenți, fără griji. Nu se mucegăiește atunci când este expus la umiditate, așa că nu se întâmplă nimic dacă lăsați reziduuri de mate în el timp de câteva zile (deși nu vă recomandăm acest lucru!) și nu are nevoie de curado înainte de prima utilizare. În plus, este mult mai ieftin și este disponibil în multe modele și culori. Este o opțiune excelentă mai ales pentru începătorii în materie de yerba mate!

Calabash as a vessel

Ce altceva se mai poate face din fructe de calabash?

După cum am menționat deja, fructul tânăr al calabashului este folosit în multe țări la gătit, devenind un ingredient în mâncăruri. În medicina tradițională, fructele, frunzele și semințele erau folosite ca laxativ, împotriva viermilor sau ca remediu pentru combaterea migrenei. Învelișul gros care se formează din calabaza uscată și lemnoasă face, de asemenea, ca fructul să fie utilizat pe scară largă. Calabașa tare, scobită, este folosită ca ustensile - boluri, farfurii, căni, linguri sau recipiente pentru depozitarea și transportul apei și alimentelor. Instrumentele realizate din calabash sunt comune în multe țări. În cazul marimba, care își are originea în Africa, cochiliile ovale servesc drept cutii de rezonanță. În mod similar, calaștele mari sunt folosite la un instrument numit veena, care își are originea în India. Cochiliile rotunde ale calabashului funcționează bine și ca parte a diferitelor tipuri de instrumente cu coarde sau de lăută populare atât în Africa, cât și în India. Fructul lemnos al calabashului este uneori folosit pentru a face parte din berimbau, un instrument care face parte integrantă din arta marțială braziliană - capoeira. Umplute cu pietre mici sau semințe, calabashes funcționează bine ca zornăitori sau maracas. Aceste zornăitoare tipice Americii Latine se numără printre instrumentele emblematice ale muzicii columbiene și cubaneze. Calabashul este unul dintre materialele tradiționale folosite pentru confecționarea pălăriilor late caracteristice din Filipine. Medicii chinezi obișnuiau să transporte medicamente în vase distinctive realizate din calabash. Fructul lemnos a fost folosit, de asemenea, pentru a face pipe, populare în Africa de Sud. În cele din urmă, poate o utilizare mai puțin practică, dar foarte importantă pentru cultura populară: arta. Calabashes, decorate în mod elaborat de către băștinași, stau mărturie a folclorului bogat al popoarelor care trăiesc la tropice.


Sursă de informații:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Gourd
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Calabash
pixel