Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Care este temperatura optimă de preparare a yerba mate?

2023-09-20
Care este temperatura optimă de preparare a yerba mate?

Deși modul de preparare a yerba mate pare complicat pentru mulți oameni, în realitate este suficient să ne amintim doar câteva reguli simple. Vă explicăm ce temperatură este optimă pentru prepararea yerba mate și de ce este atât de importantă. Dacă doriți să învățați cum să preparați corect ceaiul mate, citiți articolul nostru!

Rezumat:

  1. Yerba mate - băutura puterii de la indienii Guarani
  2. De ce să nu torni apă clocotită peste yerba?
  3. Care este temperatura optimă a apei pentru prepararea yerba mate?
  4. Cum să verificați cu exactitate temperatura apei pentru yerba mate? Accesorii utile
  5. Cum se utilizează un termometru pentru prepararea yerba mate?
  6. Yerba mate în varianta rece!


Yerba mate - băutura puterii de la indienii Guarani

Să începem cu începutul. Yerba mate este o infuzie preparată din Ilex paraguariensis, o plantă care în habitatul său natural se găsește în America de Sud, la granița dintre Argentina, Paraguay, Brazilia și Uruguay. Din punct de vedere istoric, aceste zone au fost locuite de indienii Guarani - ei au fost primii care au descoperit proprietățile miraculoase ale yerba mate. Cu sute de ani în urmă, indienii Guarani au observat că frunzele plantei le dădeau energie, creșteau concentrarea și reduceau senzația de foame. Pe atunci, indienii pur și simplu mestecau frunzele crude de yerba mate. Mai târziu, au început să facă o infuzie din frunzele uscate și zdrobite. Yerba mate era un secret și doar indienii știau despre proprietățile miraculoase ale plantei divine. Asta până la sosirea iezuiților în America de Sud. Aceștia au ajuns să cunoască viața și cultura indienilor și au fost fascinați de infuzia lor preferată. Iezuiții au adus yerba mate în Europa, datorită căreia a început încet-încet să câștige popularitate - deși nu a fost un drum ușor. Astăzi, din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume știu despre această băutură minunată. Prepararea și consumul de yerba mate este un ritual magic. Pentru aceasta sunt necesare instrumente speciale: calabash - vasul în care se prepară ceaiul mate, și bombilla - paiul prin care se bea infuzia. Înainte ca apa să fie turnată în vas, există o serie de pași care fac ca băutura yerba mate să fie mai ușoară și mai plăcută. Importante sunt: cantitatea de produs uscat, modul în care este așezat în dovleacul de mate și temperatura apei care se toarnă peste yerba mate. Poate părea complicat la prima vedere, dar, aprofundând puțin această lume magică, veți prinde rapid deprinderea.

De ce să nu torni apă clocotită peste yerba?

Uneori, persoanele care nu sunt familiarizate cu yerba mate o confundă cu ceaiul. Yerba mate nu este un ceai. Deși au multe asemănări, principala diferență este că ambele infuzii sunt derivate din două plante complet diferite. Adevărul este, totuși, că yerba mate uscată seamănă oarecum cu ceaiul sau cu alte amestecuri de plante în forma sa. Acestea se toarnă, de obicei, peste apă clocotită. Pregătirea lor este banală: pur și simplu se fierbe apă, se pune o pungă de ceai sau de plante într-o ceașcă, se toarnă apa clocotită încă clocotitoare și se așteaptă câteva minute până când se infuzează. Totul durează literalmente câteva minute. Asemănarea cu ceaiul sugerează un mod similar de preparare a yerba mate. Cu toate acestea, nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. În cazul infuziilor de yerba mate, problema nu este atât de simplă - apa nu trebuie să fie prea fierbinte, iar turnarea de apă proaspătă clocotită peste mate uscat nu este deloc o opțiune! Și nici nu poate fi prea rece. Așadar, care este temperatura ideală pentru prepararea ceaiului mate și de ce este atât de importantă? La urma urmei, temperatura apei este cea care determină proprietățile infuziei, precum și gustul acesteia.

Care este temperatura optimă a apei pentru prepararea yerba mate?

Temperatura potrivită a apei pentru prepararea yerba mate este una dintre cele mai importante reguli pentru prepararea acestei infuzii bogate în cofeină, vitamine și minerale. Atunci când preparați mate, puteți sări peste utilizarea unui vas special sau realizarea unui moț. De asemenea, puteți folosi o fierbătoare de ceai obișnuită și nu folosiți o bombilla. Cu toate acestea, temperatura de preparare a yerba mate trebuie să fie întotdeauna corectă. Mate turnat peste apă clocotită sau apă care s-a răcit prea mult va fi neplăcută și nu-și va elibera proprietățile. Așadar, dacă doriți să beți yerba mate în așa fel încât să obțineți ce e mai bun din ea, trebuie să o preparați corect. Temperatura optimă a apei care trebuie turnată peste yerba mate este de aproximativ 70-80 °C. Temperaturile mai ridicate vor face ca frunzele să se "scaldă", iar conținutul de cofeină al infuziei va fi redus, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru persoanele care beau yerba mate în principal pentru proprietățile sale stimulante. În plus, apa clocotită face ca infuzia să capete un gust excesiv de amar, ceea ce îi deranjează adesea chiar și pe băutorii avansați de mate. Apa prea rece, pe de altă parte, face ca infuzia să fie slabă - nu stimulează atât de mult pe cât ar trebui și nu își eliberează pe deplin calitățile gustative și aromatice. Apa prea caldă sau prea rece poate strica gustul chiar și al celei mai bune yerba mate!

Yerba mate temperature

Cum să verificați cu exactitate temperatura apei pentru yerba mate? Accesorii utile

Sesizarea temperaturii potrivite a apei pentru turnarea yerba mate uscată poate să nu fie atât de ușoară pe cât pare. Mai ales la începutul aventurii cu ceaiul mate. Un mate prost preparat, prea amar și prea slab, poate îndepărta persoanele care se întâlnesc cu acest gust pentru prima dată. Așadar, cum să preparați corect yerba mate? Cum puteți verifica câte grade are apa? O puteți face "la pipăit", așteptând aproximativ 4-10 minute după ce ați fiert apa pentru a o lăsa să se răcească la temperatura potrivită. Timpul depinde de materialul ceainicului sau al recipientului în care va fi turnată apa pentru a se răci. Și care este metoda de a verifica cu exactitate temperatura apei pentru yerba mate? Pentru a putea controla cu exactitate temperatura apei, vă puteți sprijini de un termometru analogic special sau de un ceainic cu termometru încorporat. Acestea nu sunt instrumente esențiale pentru prepararea yerba mate și o puteți face cu ușurință fără ele, dar aceste accesorii sunt cu siguranță utile, mai ales pentru cei care abia încep aventura cu yerba mate!

Cum se utilizează un termometru pentru prepararea yerba mate?

Cum se citește temperatura apei pe un termometru? Este foarte simplu! Un termometru - fie că este analogic sau unul încorporat într-un ceainic - este format dintr-un cadran pe care este marcat intervalul de temperatură (de obicei de la 0 la 100 °C) și un indicator. Un termometru analogic are un ac lung, care este de obicei ascuns într-o husă practică. În plus, carcasa are adesea o clemă, care facilitează așezarea termometrului într-un ulcior înalt, de exemplu. Fiecare tip de termometru este foarte sensibil, astfel încât acestea măsoară temperatura cu mare precizie. Trebuie doar să plasați acul unui termometru analogic (după ce ați îndepărtat carcasa) în apă clocotită sau în fierbere și să așteptați ca indicatorul să arate temperatura dorită. În cazul unui ceainic cu termometru integrat, lucrurile sunt și mai simple - trebuie doar să opriți ceainicul la momentul potrivit sau să așteptați până când apa din interior se răcește la temperatura optimă. Un termometru pentru verificarea temperaturii apei pentru prepararea yerba mate este un gadget care facilitează mult intrarea în lumea yerba mate! În plus, acesta nu este util doar pentru prepararea ceaiului mate sau a altor preparate, ci și pentru gătit. Îl puteți folosi pentru a măsura temperatura unei prăjituri sau a unei fripturi la cuptor, de exemplu.

Yerba mate în varianta rece!

După cum am menționat, temperatura optimă a apei pentru yerba mate este de aproximativ 70-80 °C. Cu toate acestea, atunci când cumpărați un anumit produs, merită să fiți atenți la recomandările oricărui producător - se întâmplă ca unele tipuri de yerba mate să trebuiască să fie preparate într-un mod diferit. De exemplu, unele produse sunt concepute strict pentru prepararea tereré - yerba mate rece. Versiunea rece a mate-ului este deosebit de iubită de paraguayeni pentru a bea, din cauza climatului cald și a temperaturilor ridicate întâlnite în Paraguay. În acest caz, cu cât apa este mai rece, cu atât mai bine. Puteți chiar să turnați o porție de yerba mate uscată peste apă sau suc, cu adaos de cuburi de gheață! O băutură preparată în acest fel va oferi stimulentul perfect, revigorant și va aduce cu siguranță ușurare în zilele călduroase. Yerba mate de tip Tereré poate conține și aditivi pe bază de plante sau citrice pentru a spori și mai mult senzația de prospețime.


Sursă de informații:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski et al, Influența parametrilor de preparare a berii asupra conținutului de cofeină în infuziile de Yerba Mate, 2012.

Recomandat

Yerba Verde Mate Green Terere  0,5kg

Yerba Verde Mate Green Terere 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Analog Thermometer

Analog Thermometer

40,77 RON inclusiv TVA/1buc.
pixel