Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Ce este yerba mate verde și care sunt diferențele dintre varietatea tradițională?

2023-10-04
Ce este yerba mate verde și care sunt diferențele dintre varietatea tradițională?

Yerba mate verde domnește de ceva vreme pe piața europeană a mate-ului. Yerba mate verde - ce este? Care sunt caracteristicile sale și de ce a avut atât de mult succes? Prin ce se deosebește de varietatea tradițională? Răspundem la aceste întrebări și la multe altele în articolul de astăzi.

Rezumat:

  1. Cum se face yerba mate în mod tradițional?
  2. Cum beau brazilienii yerba mate?
  3. Yerba mate verde - metoda de producție braziliană
  4. Yerba mate verde - proprietăți. Verde, aromat, bogat în cofeină și alți compuși valoroși
  5. Yerba mate verde suculent - pentru cine?
  6. Verde Mate Green - cel mai bine vândut dintre soiurile verzi de yerba mate verde

Cum se prepară yerba mate în mod tradițional?

Diferențele dintre soiurile de yerba mate verde și cele clasice au legătură în primul rând cu modul în care este uscată materia primă. După cum probabil știți, în mod tradițional se bazează pe așezarea scurtă a Ilex paraguariensis deasupra unei vatră specială. Ca urmare, yerba mate pierde din umiditate și se îmbibă cu note uscate. Deși întregul proces durează doar câteva secunde, acesta are un impact considerabil asupra gustului și aromei. În plus, mate-ul produs în mod tradițional este adesea afumat, ceea ce are, de asemenea, un impact semnificativ asupra gustului și calităților aromatice ale produsului uscat. După uscare, frunzele și crengile de Ilex paraguariesnsis sunt supuse unui proces de condimentare. Unele yerba mate sunt condimentate timp de până la doi ani! În acest timp, ele dezvoltă intensitate în gust și aromă. O infuzie pe bază de frunze prelucrate în mod tradițional se caracterizează prin amărăciune și accente de fum. Acesta este modul în care se prepară marea majoritate a yerba mate din Paraguay și Argentina.

Yerba mate green

Cum beau brazilienii yerba mate?

Brazilia este renumită pentru dragostea sa pentru yerba mate. Țara, chiar alături de Argentina, este cel mai mare producător de yerba mate din lume. În 2019, țara a produs aproape 520.000 de tone de produs uscat. Brazilienii sunt deosebit de pasionați de consumul de chimarrão - yerba mate măcinată într-o făină verde fină și suculentă. Prepararea celui mai popular "chima" din Brazilia necesită ceva mai mult efort decât prepararea unei infuzii clasice de yerba mate - trebuie să folosiți mult mai mult produs uscat și să îl aranjați corespunzător într-un vas. De asemenea, aveți nevoie de instrumente ușor diferite pentru a bea acest soi de mate. Chimarrão se bea într-o calabash specială cu pereți groși și un guler lat caracteristic. Acest tip de vas se numește "cuia". Din cauza texturii foarte fine a chimarrão, pentru a-l bea trebuie folosită și o bombilla specială, numită "bomba", cu un filtru mai fin. De asemenea, populară în Brazilia este yerba mate care este făcută special pentru a fi consumată în varianta rece - tereré. Aceasta este o frunză tăiată mediu, cu o cantitate destul de mare de crenguțe și o cantitate mică de praf. Tipul "uruguayan" de yerba mate, TIPO PU1, este, de asemenea, produs în Brazilia și se duce în întregime în Uruguay - în această țară, din cauza contextului economic și comercial precar, practic nu se cultivă hulpava paraguayană și nu se produce yerba mate. Yerba mate uscată "uruguayană" constă în frunze destul de fin măcinate și o cantitate mare de praf, fără crenguțe. Planta se usucă pe vatră și este de obicei afumată, deși, datorită timpului scurt de învechire, accentele afumate nu sunt atât de vizibile în yerba mate uruguayană ca în varietatea paraguayană.

Yerba mate verde - metoda de producție braziliană

Ținând cont de nevoile pieței externe, brazilienii au dezvoltat o metodă specială de prelucrare a Ilex paraguariensis, combinând dragostea lor pentru verdele suculent și prospețime cu clasicii și tradițiile yerba mate. Așa a fost creat soiul verde de yerba mate. În loc de vatra tradițională și prăjitorul afumat, pentru uscare se folosește aer cald. Prin uscarea holtei în acest mod, procesul de fermentare este oprit. Aproape imediat după uscare, frunzele de Ilex paraguariensis sunt ambalate - procesul de învechire este omis. Ca urmare, yerba mate își păstrează culoarea verde luxuriantă și gustul și aroma vegetală, de plante, pe care mulți oameni le asociază cu iarba proaspăt tăiată - la fel ca chimarrão. Cu toate acestea, mate verde nu este măcinat într-o pulbere fină, astfel încât poate fi preparat în același mod ca și mate clasic, în orice recipient și poate fi băut prin aproape orice tip de bombilla - frunzele tăiate grosier nu vor înfundă filtrul.

Yerba mate verde - proprietăți. Verde, aromat, bogat în cofeină și alți compuși valoroși

Prelucrată cu aer cald în loc de foc și fum, materia primă păstrează toate calitățile cele mai valoroase ale speciei. Yerba mate verde este bogată în clorofilă, vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, B5 și minerale, printre care calciu, fier, potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Ca și varietatea clasică, yerba mate verde conține antioxidanți. Proprietățile rămân, de asemenea, aceleași. Cei care se tem că yerba mate verde este mai slabă - vă liniștim. Are efecte identice cu cele ale mate-ului clasic. La urma urmei, este obținut din exact aceeași plantă, diferă doar modul în care este prelucrat. Mate verde, la fel ca și varianta uscată la foc și cea uscată la fum, stimulează, îmbunătățește concentrarea, întărește sistemul imunitar, susține procesul metabolic, scade nivelul colesterolului și încetinește îmbătrânirea celulară. Frunzele de yerba mate neafumat și uscat la căldură își păstrează culoarea verde suculentă și vibrantă. Varietatea verde poate fi distinsă cu ochiul liber de mate preparat în mod tradițional. Gustul și aroma infuziei sunt, de asemenea, diferite - yerba mate verde este foarte blândă. Amărăciunea caracteristică cunoscută de la soiurile tradiționale din Paraguay sau Argentina face loc unor note proaspete și vegetale cu un caracter ușor uscat. În plus, aceste calități fac ca mate verde să se îmbine perfect cu aditivi naturali.

Yerba mate verde suculent - pentru cine?

După cum am menționat deja, varietatea verde de yerba mate se caracterizează prin caracterul său blând - are un gust delicat, vegetal și o aromă plăcută și proaspătă. Este aproape complet lipsit de amărăciune și, datorită modului în care este produs, îi lipsesc accentele afumate care îi descurajează pe mulți băutori de mate neexperimentați. Mulți oameni îl compară cu ceaiul verde. Prin urmare, este o opțiune excelentă pentru băutorii de mate începători. Permite o familiarizare ușoară cu gustul "ceaiului paraguayan" și o intrare în lumea magică a yerba mate. Deoarece se amestecă bine cu aditivi, este recomandat și pentru cei cărora le plac compozițiile interesante și bogate. Nu conține praf sau bețișoare, așa că va fi cu siguranță pe placul celor care preferă un mate uscat format practic doar din frunze.

Verde Mate Green

Verde Mate Green - cel mai bine vândut dintre soiurile verzi de yerba mate

Verde Mate Verde brazilian este cel mai bine vândut yerba mate dintre soiurile verzi. Gama acestei mărci de yerba mate cea mai populară și recunoscută include peste 40 de variante, în principal cu adaos de ierburi și fructe. Cel mai popular amestec este Verde Mate Energía Guaraná - o doză de energie într-o versiune ușoară, cu adaos de guarana stimulantă. Pentru iubitorii de arome fructate, recomandăm Verde Mate Frutos Tropicales - cu adaos de fructe exotice. Pentru cei care au nevoie de un plus de stimulare - nu doar energie pentru a munci, ci și un impuls pentru celulele cenușii - recomandăm amestecul Verde Mate Más IQ, cu adaos de ginseng și ginkgo biloba. Merită, de asemenea, să aruncați o privire asupra amestecurilor funcționale, cu o compoziție special selectată de plante aromatice care susțin funcțiile organismului, cum ar fi Verde Mate Silueta sau Verde Mate Detox. O propunere interesantă în oferta brandului brazilian sunt variantele "tostada" - yerba mate prăjită. Verdele yerba mate este supus în plus unui proces de prăjire într-un cuptor special conceput, în urma căruia culoarea sa verde suculentă se transformă într-o culoare maro ciocolatiu, iar gustul și aroma sa amintesc de cafeaua cu cereale. În acest caz, recomandăm în special variantele Verde Mate Coffee, cu adaos de cafea măcinată, și Verde Mate Carmella - îmbogățită cu bucăți mari de chipsuri de nucă de cocos și aromă naturală de caramel. Vă recomandăm să beți yerba mate prăjită cu lapte în loc de apă! Indiferent de varianta pe care o alegeți, vă garantăm că primiți un produs de calitate superioară, într-un pachet complet de 500 g.


Sursa de informații:

  1. Wikipedia: yerba mate.
  2. Statistici: oec.world, statista.com.
  3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Ceaiul Yerba Mate (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
pixel