Coada-calului - aceasta planta iti va schimba viata in 7 zile!
Coada-calului ne este bine cunoscut din pajiști și grădini. Este una dintre cele mai vechi plante care cresc pe planeta noastră. Deși astăzi coada-calului sunt mici, acum peste 300 de milioane de ani erau copaci de 30 de metri înălțime. Este, de asemenea, una dintre cele mai subestimate plante. Coada-calului este considerată de mulți o buruiană, dar de fapt este o sursă de multe ingrediente valoroase. Ce proprietăți are exact coada-calului? Să aruncăm o privire mai atentă la această plantă neobișnuită.
O buruiană discretă, cu multe fețe
Astăzi, ne bazăm în principal pe mijloace artificiale pentru a îmbunătăți funcționarea organismului nostru - suplimente alimentare sub formă de tablete, medicamente testate pe lungime și pe lat în laboratoare, cosmetice pline de aditivi chimici. Cu sute de ani în urmă, acesta nu era cazul. Străbunicile și stră-străbunicile noastre au folosit ceea ce ne dă mama natură. Au folosit ierburi sălbatice în grădini și pajiști, știind exact la ce ajută fiecare dintre ele. Una dintre astfel de plante, care astăzi a fost oarecum uitată și acum a căpătat numele de buruiană supărătoare, este coada-calului de câmp (latină: Equisetum arvense). Este o plantă mică, care atinge o înălțime de aproximativ 40 cm, cu aspect caracteristic - are un lăstar lung, verde, care este înconjurat de frunze ramificate, subțiri, mici. Seamănă puțin cu lăstarii de pin. În engleză, numele său comun este coada-calului, iar în spaniolă, cola de caballo, care poate fi tradus literal ca „coada calului” - într-adevăr, lăstarii de coada calului adunați într-un buchet seamănă cu coada acestui animal ungulat. Denumirea poloneză a plantei se referă la sunetul „scârțâit” produs de lăstarii zdrobiți în mâini. Coada-calului se găsește aproape în toată lumea. Ce este în el și cum funcționează exact? Sa verificam!
Sursa „elementului vieții” și multe altele...
Una dintre cele mai importante componente ale coada-calului de câmp este siliciul, care este prezent sub formă de siliciu ușor absorbabil. Siliciul este al doilea cel mai comun element de pe Pământ, după oxigen, și - ca și oxigenul - este numit „elementul vieții”. Siliciul este un mineral foarte important care ajută la menținerea sănătății pielii, oaselor, unghiilor și părului. Nu este totul. Coada-calului contine si o cantitate mare de proteine, alcaloizi, saponine, flavonoide, fenoli, minerale: calciu, potasiu, zinc, magneziu, fosfor, fier si vitamina C.
Coada-calului de câmp - proprietăți
Datorită conținutului ridicat de polifenoli, planta are proprietăți antioxidante puternice - susține lupta împotriva radicalilor liberi nocivi care se acumulează în organism, contribuind, printre altele, la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor. Coada-calului - cu ce altceva ajută? Siliciul conținut în acesta previne formarea de pietre și ateroscleroza în sistemul urinar - reglează permeabilitatea pereților vaselor de sânge și previne acumularea de grăsime în acestea. Siliciul are, de asemenea, un efect benefic asupra menținerii elasticității corespunzătoare a pielii, a membranelor mucoase și a țesutului conjunctiv și, de asemenea, întărește părul și unghiile. Coada-calului are un efect diuretic delicat - ajută la eliminarea toxinelor din organism, fără a spăla ingredientele valoroase și sărurile minerale. Această proprietate face indirect din coada-calului o modalitate bună de a slăbi – o detoxifiere mai bună înseamnă un metabolism mai eficient, ceea ce se traduce la rândul său într-o luptă mai eficientă împotriva kilogramelor inutile.
Cum se folosește coada-calului?
Cel mai simplu mod de a folosi coada-calului este prepararea unei infuzii din lăstarii săi uscați. O lingură de coada-calului se poate turna cu apă clocotită și se fierbe aproximativ 10-15 minute, apoi se strecoară. Se poate prepara si un decoct mai tare - se fierbe coada-calului inundat cu apa timp de 20 de minute (in raport de 2 cani de apa la 2 linguri de frunze uscate) si se lasa peste noapte. Atât infuzia, cât și decoctul de coada-calului sunt potrivite nu numai pentru băut, ci pot fi folosite și extern, pentru spălarea pielii sau a părului. Un efect ceva mai slab, dar la fel de valoros este arătat de coada-calului de câmp adăugată la alte infuzii. Vă recomandăm în special yerba mate îmbogățită cu adaos de „coadă de cal”, precum Colón 90-60-90, Campesino Fitness sau Selecta Moringa. Adăugarea de coada-calului, combinată cu un set de alte ierburi, întărește efectul pozitiv al yerba mate asupra sistemului digestiv și ajută la lupta pentru o silueta subțire. Coada-calului este folosită și la gătit. Lăstarii fierți sau cruzi ai plantei erau o delicatesă a unor triburi indiene. Eschimoșii, în schimb, mâncau tuberculi produși de rizomi, care sunt bogați în amidon. În Japonia, lăstarii de coada-calului sunt folosiți în preparatele pe bază de bulion de pește și sos de soia sau legume cu oțet, ca ingredient al sosurilor sau al salatelor. Planta este, de asemenea, utilizată pe scară largă în cosmetică. Este perfect ca ingredient în preparate pentru curățarea pielii predispuse la acnee, obosită sau îmbătrânită. Întărește pielea și adaugă strălucire. De asemenea, se adaugă în lichidele de baie, iar în șampoane și clătiri se folosește ca remediu pentru părul deteriorat, căzut.
Coada-calului are efecte secundare?
Desi coada-calului are multe proprietati valoroase si poate afecta pozitiv multe aspecte ale intregului corp, si astfel merita cu siguranta introdusa in alimentatie, din pacate, trebuie facuta cu prudenta. Cel mai mare dezavantaj al coada-calului este că conține neopiritiamină, și mai exact tiaminaza - este o enzimă care descompune vitamina B1 în cantități mai mari. Prin urmare, merită să faceți pauze în utilizarea coada-calului sau să o combinați cu produse bogate în vitamina B1. În timpul tratamentului cu coada-calului, de asemenea, nu trebuie să consumați alcool și zahăr, care cresc nevoia organismului de vitamina B1. Contraindicațiile pentru a lua coada-calului sunt sarcina și alăptarea, precum și utilizarea anumitor medicamente, așa că înainte de a o include în dieta zilnică, merită să consultați un medic. Consumul prea mare de coada-calului poate duce la: stomac deranjat, dureri de rinichi sau palpitații ale inimii.
Coada-calului este o plantă minunată, cunoscută în fitoterapie tradițională de sute de ani, iar în prezent, din păcate, puternic subestimată. Merită să-i folosești bogăția, deși ar trebui să fii prudent și moderat - de aceea cea mai bună modalitate de a include coada-calului în dieta ta este ceaiul sau yerba mate cu o cantitate mică din el.