Cofeina din yerba mate și cafea - de ce să alegeți ceaiul mate?
Yerba mate este apreciată pentru gustul său original de plantă, dar și pentru proprietățile sale puternic stimulante, ceea ce face ca mulți să o considere o bună alternativă la cafea. Atât consumul de ceai mate, cât și cel de cafea pot avea multe beneficii, iar fiecare infuzie are propriile avantaje și dezavantaje. Care dintre ele este mai bună și poate yerba mate să înlocuiască într-adevăr complet cafeaua? Noi risipim orice îndoială!
Rezumat:
- Ce este cofeina și unde poate fi găsită?
- Conținutul de cafeină din yerba mate, cafea și alte produse
- Există cofeină, mateină sau poate teină în yerba mate?
- Yerba mate vs. cafeină - poate înlocui cu succes cafeaua?
- Concluzia finală. De ce mizăm pe yerba mate?
Ce este cofeina și unde poate fi găsită?
Prima băutură pe care o asociem cu cafeina este cafeaua. Nu este surprinzător faptul că în boabele de cafea a fost descoperit pentru prima dată în 1819 un compus chimic necunoscut până atunci, cafeina. Aceasta a fost făcută de un chimist german, Friedrich Ferdinand Runge. Douăzeci de ani mai târziu, oamenii de știință au descoperit cofeina în ceai, iar la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a dovedit că și cacaua este o sursă naturală de stimulent. Deși cofeina ne-a devenit cunoscută relativ recent, plantele cu puteri stimulatoare au fost descoperite cu mii de ani mai devreme. Potrivit legendei, ceaiul a fost descoperit în urmă cu 3 000 de ani de către împăratul chinez Shennong. În anul 600 î.Hr., vechii mayași care trăiau în America de Sud foloseau boabele de cacao pentru a prepara băutura amăruie-picantă și stimulantă Xococalit. Sute de ani mai târziu, indienii din Americi au descoperit proprietățile diferitelor specii de holtei, cum ar fi, de exemplu, yerba mate - unele dintre acestea prezentând, de asemenea, efecte stimulatoare. Indienii Guarani au descoperit fructul energizant al guaranei, iar cafeaua a fost descoperită de un cioban etiopian în secolul al IX-lea d.Hr.
Cum acționează cofeina?
Astăzi știm deja că cofeina este o substanță psihoactivă, ceea ce înseamnă că afectează în mod direct funcția creierului. Aceasta stimulează sistemul nervos central, ameliorând senzația de oboseală, îmbunătățind concentrarea și reflexele, adăugând energie și accelerând metabolismul. Cofeina interferează cu acțiunea adenozinei, o substanță responsabilă de senzația de somnolență, iar prin stimularea eliberării de dopamină, are un efect pozitiv asupra stării de spirit și ameliorează durerea. Acesta este motivul pentru care se regăsește în compoziția unor analgezice. Cofeina traversează foarte repede bariera hemato-encefalică. Ea dă o "lovitură" de acțiune, ceea ce o face deosebit de dorită pentru cei care au nevoie de o doză de energie. Ea stimulează un organism somnoros dimineața, ajută la menținerea unei mai bune concentrări în timpul zilei, în timp ce se lucrează sau se studiază, și ameliorează senzația de somnolență seara. S-ar putea spune că, în doza potrivită, cofeina este un "leac" excelent pentru oboseală și scăderea energiei. Din păcate, consumul excesiv de cofeină poate avea consecințe neplăcute, iar consumul regulat poate duce la dependență. Așadar, care este cea mai bună și mai sănătoasă sursă de cofeină?
Yerba mate versus cafea și alte surse de cofeină
Cei mai curioși vor fi cu siguranță interesați de cifre specifice. Desigur, este dificil de știut cu exactitate cât de multă cofeină conține cafeaua, yerba mate sau alte băuturi și produse. Aceasta depinde de o serie de factori, cum ar fi metoda de producție, specia de produs pe care o folosim ca bază a infuziei stimulatoare, cantitatea de produs pe care o turnăm în ceașcă sau cană, metoda și timpul de preparare și temperatura apei pe care o turnăm peste produsul uscat. De-a lungul anilor, sursele naturale de cofeină au fost studiate în diverse moduri posibile, astfel încât putem oferi un rezumat mediu al conținutului de stimulent al diferitelor produse:
- 1 litru de cafea espresso echivalează cu aproximativ 1691-2254 miligrame de cafeină
- 1 litru de cafea preparată echivalează cu aproximativ 386-652 miligrame de cafeină
- 1 litru de yerba mate echivalează cu aproximativ 358 miligrame de cafeină.
- 1 litru de băutură energizantă echivalează cu aproximativ 320 miligrame de cafeină.
- 1 litru de ceai echivalează cu aproximativ 124-418 miligrame de cofeină.
- 1 litru de băutură carbogazoasă echivalează cu aproximativ 96-194 miligrame de cofeină.
- 1 litru de cafea decofeinizată echivalează cu aproximativ 24-72 miligrame de cofeină.
- 1 baton de ciocolată echivalează cu aproximativ 10-31 miligrame de cofeină
Concluzia este simplă: cea mai multă cofeină se găsește în cafea și cea mai puțină în ciocolată. În ceea ce privește conținutul de cofeină în mg la 1 litru de infuzie, Yerba mate se situează aproximativ la mijlocul listei. Înseamnă că are un efect mai rău decât cafeaua?
Există cofeină, mateină sau poate teină în yerba mate?
Înainte de a continua să comparăm yerba mate și cafeaua, trebuie să clarificăm un aspect. Atunci când căutăm informații despre cofeina din yerba mate, putem întâlni pe internet diverse articole și postări interesante pe bloguri. Unii spun că există pur și simplu cofeină în mate, alții spun că există mateină în acesta, teină în ceai și guaranină în guarana. Ce este până la urmă, există cofeină, matein sau teină în yerba mate? Răspunsul este simplu. Toate aceste denumiri descriu aceeași substanță - cofeina - și nu există practic nicio diferență între ele.
Yerba mate - poate înlocui cu succes cafeaua?
Conținutul de cofeină înseamnă că cafeaua și yerba mate sunt adesea comparate între ele. Este corect? Într-un fel, da. Care dintre băuturile stimulante este mai bună? Să analizăm mai îndeaproape patru aspecte:
Stimulare
Ambele băuturi au un efect stimulator, ajutând la concentrare și eliminând senzația de somnolență. Pe de altă parte, ele acționează foarte diferit. Efectul stimulator după ce bei cafea este aproape imediat, dar nivelul de cofeină scade destul de repede (în funcție de doza luată, desigur, precum și de circumstanțele individuale), provocând o scădere bruscă a energiei și o senzație de slăbiciune. Yerba mate, pe de altă parte, are nevoie de ceva mai mult timp pentru a stimula organismul, dar efectul stimulativ durează mult mai mult și nu este urmat de o scădere bruscă a energiei.
Compoziție și alte proprietăți
În această privință, yerba mate și cafeaua merg destul de egal. Ambele băuturi sunt sărace în calorii, atâta timp cât sunt băute fără adaos de zahăr și lapte. Cafeaua este o sursă bogată de potasiu, acid folic, vitamina E și vitaminele B. De asemenea, conține o cantitate bună de magneziu, dar consumul excesiv de cafea contribuie la eliminarea acestuia din organism. În yerba mate, pe de altă parte, avem un întreg set de vitamine (A, B, C și E) și minerale (printre care zinc, potasiu, fosfor, calciu, siliciu și magneziu). Conține antioxidanți, printre care acidul clorogenic, deosebit de important, soponine, teofilină și teobromină. Hrănește bine organismul și, atunci când este combinat cu o dietă corectă și exerciții fizice, poate chiar ajuta la pierderea în greutate. Efecte secundare? Acestea se datorează în principal conținutului de cofeină și pot apărea atât în cazul consumului excesiv de cafea, cât și de yerba mate, însă în cazul cafelei efectele negative sunt mult mai supărătoare.
Aromă
Gustul este o chestiune individuală, dar în această privință yerba mate pierde adesea. Nu se poate nega, infuzia de Ilex paraguariensis este specifică - acrișoară și amară. Există modalități de a reduce sau de a anula complet amărăciunea mate-ului și, odată ce te familiarizezi cu gustul său, începi în cele din urmă să îl apreciezi. Cu toate acestea, adevărul este că mulți oameni sunt descurajați să bea yerba mate doar după primele înghițituri. Acum, haideți să ne gândim la gustul unei cafele negre adevărate, fără lapte sau zahăr adăugat - este într-adevăr mai gustoasă decât yerba mate? Da, o cafea îndulcită cu patru lingurițe de zahăr și 3/4 de cană de lapte este greu de înlocuit peste noapte cu yerba mate naturală, pe bază de plante, dar avem un mic truc de viață pentru tine - ceaiul mate poate fi, de asemenea, îndulcit (de preferință cu îndulcitor natural și cu puține calorii)!
Mod de preparare
La prima vedere, cafeaua pare mai practică din punct de vedere al preparării. În varianta express, tot ce trebuie să faci este să torni cafeaua instant într-o cană, să adaugi apă clocotită, să amesteci și gata. Yerba mate, cu tot ritualul său de preparare și cu tot tacâmul dedicat, poate părea ceva complicat la început. Ei bine, dar pentru a profita din plin de calitățile boabelor de cafea de înaltă calitate și pentru a pregăti o infuzie bună, gustoasă și aromată, trebuie să petreci mult mai mult timp decât pentru a prepara yerba mate prin metoda tradițională. Boabele trebuie mai întâi să fie măcinate corespunzător, apoi să fie bătute într-o sită cu ajutorul unui tampon și să se aștepte ca apa să percoleze cafeaua în timpul extracției. Fiecare element al acestui proces este de mare importanță. De fapt, s-ar putea să constatați că yerba mate este mai rapid și mai plăcut de preparat decât cafeaua!
Concluzia finală. De ce mizăm pe yerba mate?
Cei mai mulți dintre noi, atunci când ne trezim în fiecare dimineață, așteptăm cu nerăbdare o doză de cofeină care să ne dea energia necesară pentru a porni la drum. Ceea ce intră în ceașcă, cană sau caltaboș depinde de fiecare individ în parte și nu vom convinge pe nimeni cu forța. Unii vor alege o cafea aromată, alții un ceai verde crocant, iar alții un ceai de plante guayusa. Noi mizăm pe yerba mate, care merită cu siguranță să fie numită o alternativă sănătoasă și gustoasă la cafea!
Sursă de informare:
- Wikipedia: Mate (drink), Coffee, Caffeine.
- C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.