Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Cum să prepari corect yerba mate?

2023-03-17
Cum să prepari corect yerba mate?

Pentru persoanele care sunt „proaspete” când vine vorba de prepararea berii yerba mate, procesul de preparare a infuziei poate părea puțin complicat. Cu toate acestea, nu există nimic de spart! După ce a citit postarea noastră, cu siguranță toată lumea se poate descurca. Mai mult, o va face corect!

Yerba mate - băutura magică a indienilor Guarani

Holly paraguayan are faptul că este un material foarte recunoscător pentru crearea unei infuzii delicioase cu un gust unic. Cum să faci yerba mate bine? De fapt, există o mulțime de moduri de a prepara yerba mate și multe depind de propriile preferințe. Unii oameni preferă o yerba mai puternică, alții - una mai slabă. Unii preferă fructele uscate clasice fără aditivi, alții aleg compoziții originale, aromate sau completează singuri mâncarea cu aditivi. Există multe variabile și fiecare mateist are propriile obiceiuri atunci când vine vorba de prepararea berii yerba mate. Cel mai simplu mod de a-l pune este în trei pași: turnați materialul uscat în matero, turnați apă și lipiți bombilla. Cu toate acestea, Yerba mate este mai mult decât o simplă infuzie de plante. Este asociat cu un ritual magic, un anumit plic mistic care o face o băutură unică. Deși fiecare pregătește și bea yerba în felul său, există ceva care leagă fiecare fan al unei băuturi sănătoase și verzi din America de Sud. Aceasta este o tradiție străveche a indienilor guarani.

Indienii Guarani au fost cei care au descoperit primii proprietățile ilfinului paraguayan. Ei au observat că mestecând frunzele acestui copac, au mai multă energie, nu se simt obosiți și foameți, iar concentrarea lor se acutizează. Curând după aceea, au început să se usuce și să măcine frunzele de ilfin în bucăți mai mici, iar pe baza frunzelor uscate rezultate, au pregătit o infuzie. Au băut băutura în vase făcute din fructul uscat și scobit al tărtăcuței. Pentru filtrare au folosit un tub din bambus sau stuf, străpuns la un capăt. Băutul de yerba mate era un ritual indian, efectuat înainte de vânătoare și de expediții obositoare de toată ziua. Tribul s-a adunat în jurul focului și a băut băutura împreună, dintr-o ceașcă, trecând-o din mână în mână.

Cum să prepari yerba mate? Ce e necesar?

Tradiția indienilor guarani a supraviețuit până în zilele noastre. Poate că nu bem yerba lângă foc, dar folosim aceleași instrumente ca și descoperitorii ei - doar ușor îmbunătățite. Obișnuința de a bea băutura împreună a supraviețuit și el. În special în Argentina și Paraguay, împărțirea yerbai este un element important al culturii locale. De unde să începi să bei yerba?

La început, merită să obțineți instrumentele necesare - un vas și un tub de filtrare. În lumea yerba, un vas este un matero sau tărtăcuță. Yerba mate se prepară cel mai adesea în vase din lemn, ceramică sau tărtăcuță. Aceasta este desigur o chestiune de gust, gust sau pur și simplu comoditate. Un vas special profilat facilitează prepararea yerba mate, băutul confortabil și menținerea temperaturii berii pentru mai mult timp. Tubul prin care bei yerba este o bombilla. Arată ca o lingură, dar este terminat cu un filtru perforat, a cărui sarcină este să oprească zațul de cafea din ceașcă, astfel încât să nu intre în gură. O opțiune convenabilă este să cumpărați un termos - este o soluție pentru cei cărora le place să bea yerba în afara casei. Pentru începători, recomandăm și un termometru analogic, care ajută la măsurarea precisă a temperaturii apei necesare pentru prepararea yerbai - și acest lucru este de mare importanță, despre care vom scrie mai târziu în text. Și, în sfârșit, cel mai important - yerba mate

La ce grade să prepari yerba?

Cel mai important lucru în prepararea berii yerba mate este temperatura apei. Nu turnați apă clocotită peste frunzele uscate, deoarece frunzele de ilfin se vor „arde” - își vor pierde proprietățile, gustul și aroma. De asemenea, puteți turna yerba mate cu apă cu gheață. Yerba în versiunea sa rece se numește tereré. Temperatura ideală pentru turnarea materialului uscat în varianta caldă este în jur de 70-80 de grade Celsius.

Cu ce apă să turnați yerba mate?

  1. Unii susțin că fierberea yerba mate, în loc să o toarnă cu apă fierbinte, dă efecte foarte interesante. În plus, apa poate fi înlocuită cu lapte - așa se va crea mate de leche. O astfel de băutură cu lapte yerba în combinație cu zahăr sau alți îndulcitori încălzește perfect corpul în zilele reci.
  2. Apa cu o temperatură de 90-100 de grade Celsius este prea fierbinte pentru Holly paraguayan și face ca yerba să fie preparată foarte repede. Proprietățile valoroase ale plantei sunt „ucide” prin fierberea apei și se eliberează rapid o aromă foarte amară, intensă. O astfel de infuzie se mai poate economisi puțin – este bine să turnați yerba printr-o sită după aproximativ 1 minut după turnare pentru a opri procesul de preparare. În acest fel, vom evita un retrogust amar, neplăcut.
  3. 70-80 de grade Celsius - aceasta este temperatura perfectă pentru a turna yerba mate. Holly își eliberează complet proprietățile și oferă o lovitură puternică. Infuzia are un gust destul de greu, caracteristic. Simțiți amărăciunea și acrișiunea.
  4. 50-60 de grade Celsius - această temperatură este perfectă pentru a prepara yerba mate mai mult timp. Proprietățile Holly sunt eliberate mai puțin. Gustul este, de asemenea, puțin mai blând. O astfel de secetă preparată poate fi băută chiar și după-amiaza târziu.
  5. apă călduță la o temperatură de 30-40 de grade - dă efectul unui mate foarte blând, atât în acțiune, cât și în gust. Obținerea dozei corecte de cofeină va necesita o preparare mai lungă și tot nu va fi posibil să obțineți efectul ca atunci când preparați la 70-80 de grade.
  6. Pentru prepararea tereré-ului se folosește apă rece, aproape înghețată. În timp ce Holly paraguayan își eliberează prost aroma și proprietățile în apă călduță, se comportă complet diferit la temperaturi foarte scăzute. „Infuzia” înghețată este puțin mai blândă ca gust și efect decât yerba preparată cu apă la 70-80 de grade Celsius, dar efectul stimulant nu este cel mai important aici. Tereré este, mai presus de toate, o modalitate grozavă de a vă răcori într-o zi fierbinte.

Cum să prepari yerba mate - pas cu pas

Spre deosebire de ceaiul obișnuit, prepararea yerba mate necesită mai mulți pași, dar nu vă faceți griji - devine rapid un obicei! Ce să faci și cât timp să prepari yerba mate pentru a o face gustoasă și să funcționeze cât mai bine? Doar câțiva pași:

Pasul 1: turnați seceta în matero

Primul pas este unul dintre cele mai importante. Intensitatea, gustul și efectul infuziei vor depinde de câtă yerba turnați în ceașcă. Regula este simplă - cu cât ierburile sunt mai uscate, cu atât infuzia va fi mai puternică. Mai ales la început, când nu o simți, este ușor să exagerezi și să fii descurajat de gustul amar și cantitatea de cofeină. Se spune de obicei că cantitatea optimă de material uscat este de aproximativ 1/4 până la 3/4 din volumul vasului, ceea ce nu este o informație foarte precisă. Așa că vă sugerăm ca la început cel mai bine este să turnați aproximativ 15 grame de fructe uscate - cât va încăpea într-o lingură mare.

Pasul 2: aranjați uscătorul

Această etapă a pregătirii yerba mate constă de fapt din câțiva pași mai mici. În primul rând, dacă seceta este fină și foarte prăfuită, este bine să scapi de niște praf și de frunze și crenguțe mai mici care vor înfunda bombilla mai târziu. Pentru a face acest lucru, trebuie să acoperiți matero-ul cu mâna, să îl întoarceți cu susul în jos și să îl agitați energic. Unele dintre elementele mici ale materialului uscat vor rămâne pe mână, lăsând așa-numitul semn de naștere al matematicului. Dacă alegeți o yerba fără crenguțe și praf, puteți sări peste acest pas în siguranță. După turnarea materialului uscat în matero (și eventual scăparea de o parte din praf și crenguțe), acesta trebuie aranjat corespunzător. Înclinați vasul într-un unghi (aproximativ 45°), astfel încât planta să fie plasată pe unul dintre pereții săi. Pe de o parte, va exista movilă și se va dezvălui un spațiu în care vei turna apă în pasul următor.

Pasul 3: Puneți bombilla

Ținând în continuare vasul într-o poziție ușor înclinată, puneți bombilla în el, așezând-o deasupra movilei. Punem bombilla cu filtrul jos astfel incat sa atinga fundul matero-ului. Acum puteți seta cu grijă matero-ul în poziția de pornire, având grijă să nu strice „movila”.

Pasul 4: turnați apă

Vizând un spațiu fără secetă, turnați apă la temperatura potrivită - optimul este în jur de 70-80 de grade Celsius. Unii oameni mai întâi, înainte de apă fierbinte, toarnă puțină apă rece în matero și așteaptă un moment să se înmoaie în materialul uscat. Aparent, yerba preparată în acest fel își păstrează gustul mai mult timp. Un astfel de obicei este și o referire la tradiție. Iezuiții care au venit în America de Sud în timpul conquistas au numit momentul „dispariției” apei din matero „o înghițitură pentru Sf. Thomas”, un cadou oferit lui drept mulțumire pentru că a adus pe lume sfinți paraguayan.

În sfârșit: așteptați să se infuzeze!

După ce turnați apă fierbinte, așteptați aproximativ 2-3 minute pentru ca frunzele de ilfin să-și elibereze gustul, aroma și proprietățile. Yerba mate este gata de băut! Amintiți-vă că infuzia se acumulează tot timpul, așa că cu cât yerba mate rămâne mai mult timp în mater, cu atât va fi mai puternică. De asemenea, amintiți-vă să nu aruncați zațul de cafea după ce ați băut infuzia - yerba mate poate fi turnată de mai multe ori până când aroma și aroma sa sunt complet clătite.

Câteva sfaturi utile

  • Nu amestecați bombilla în mater! Deși seamănă cu o lingură, nu este și nu este folosit pentru amestecare. Orice mișcare în infuzie face ca frunzele de ilfin să se miște, ceea ce poate înfunda filtrul bombilla.
  • Dacă uitați să puneți bombilla în matero înainte de a turna apă - nu vă faceți griji! Puteți face acest lucru mai târziu și, pentru a reduce riscul de pătrundere a pământului în tub, puneți degetul mare peste piesa bucală a bombillei și eliberați-l numai când tubul este scufundat în apă. Presiunea creată în ea va preveni înfundarea filtrului.
  • Dacă ai chef de yerba dulce, cel mai bun mod este să îndulciți mai întâi apa cu orice îndulcitor și să turnați peste ea amestecul uscat. În acest fel, nu va mai fi nevoie să amestecați cu o lingură sau (horror of horrors!) Bombilla în yerba.
  • Dacă nu ai matero sau bombilla la îndemână - nimic pierdut. Aceste instrumente sunt foarte utile pentru prepararea berii și băutul yerba mate, dar nu sunt necesare. Matero poate fi înlocuit cu o ceașcă obișnuită și, în loc să filtrezi infuzia printr-o bombilla, poți folosi un infuzor obișnuit de ceai. În această postare veți găsi mai multe idei pentru prepararea alternativă de yerba mate.

Acum totul este clar! Știi cum să prepari corect yerba mate. Tinem degetele incrucisate pentru prima preparare! Asigurați-vă că îmi spuneți ce metodă v-a plăcut cel mai mult.

Recomandat

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

32,77 RON inclusiv TVA/1buc.Preț normal: 36,41 RON inclusiv TVA/1buc.-10%(65,54 RON / kg inclusiv TVA)
Yerba Verde Mate Verde Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Verde Limon 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

43,77 RON inclusiv TVA/1buc.(87,54 RON / kg inclusiv TVA)
pixel