Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Eficiența yerba mate. De câte ori pot turna ceai mate?

2023-09-13
Eficiența yerba mate. De câte ori pot turna ceai mate?

Iubitorii de yerba mate știu bine că prima turnare de yerba mate este doar preludiul unui ritual de băut extraordinar. Adevărata profunzime a calităților valoroase ale ceaiului mate este atinsă prin turnarea din nou, și din nou, și din nou... De câte ori se poate turna yerba mate? Câte reumpleri de apă ne putem permite? Ce factori influențează acest lucru? Acestea sunt întrebările pe care le vom analiza în articolul de astăzi de pe blog.

Rezumat:

  1. Cum se prepară corect yerba mate?
  2. De câte ori poți turna yerba mate? De ce depinde?
  3. Care este cel mai eficient yerba mate disponibil în magazinul nostru online?
  4. Când yerba mate nu mai este potrivită pentru reumplere?

Cum se prepară corect yerba mate?

Adevărul este că nu există un singur mod corect de a prepara yerba mate. Fiecare o prepară așa cum îi place și nu este treaba nimănui. Cu toate acestea, există câteva reguli care trebuie respectate pentru a vă bucura de toate beneficiile infuziei Guarani. În primul rând, sunt importante uneltele potrivite - calabash și bombilla. Nu numai că acestea facilitează prepararea și consumul de yerba mate, dar fac parte integrantă din ritualul mistic al mate-ului de secole. În al doilea rând, este important să aranjați corect produsul uscat în vas. Principala poruncă a fiecărui băutor de mate ar trebui să fie, de asemenea, utilizarea apei la temperatura potrivită. Aceasta nu ar trebui să depășească în mod absolut 80 °C, ceea ce a fost dovedit științific. Cu o temperatură mai mare, infuzia va deveni neplăcut de intensă și își va pierde imediat gustul și calitățile funcționale. În plus, va fi mai puțin stimulantă. Acest lucru se datorează faptului că cofeina se eliberează mult mai lent în apa clocotită decât la temperaturi mai scăzute.

De câte ori se poate turna yerba mate? De ce depinde?

Yerba mate uscată are distincția de a fi atât foarte eficientă, cât și economică. În acest sens, se deosebește de ceaiul obișnuit, ale cărui zaț sunt aruncate de obicei după ce se bea o singură porție. Uneori, ceaiul de calitate mai bună poate fi turnat de 1-3 ori, dar diferența de gust este clar vizibilă la fiecare reumplere ulterioară. Cu yerba mate este diferit. De câte ori poate fi turnată o porție de yerba mate uscată? În teorie, de la câteva până la până la o duzină de ori; în practică, până când își pierde gustul și aroma. Fiecare preparare succesivă de ceai mate este o experiență de gust și aromă complet nouă. Pe de altă parte, fiecare adaos de apă la o porție de produs uscat elimină gustul și aroma, precum și cofeina, vitaminele, mineralele și alte componente. În ceea ce privește eficiența, cea mai mare parte depinde de marca și tipul de yerba mate. De exemplu, yerba mate chimarrão - măcinată foarte fin, aproape ca o făină - poate fi turnată de mult mai multe ori decât mate tradițional. Tehnica de preparare a berii afectează, de asemenea, performanța produsului uscat. În paragraful anterior, am menționat poziționarea corectă a secului în vas înainte de a turna apa. Prin aceasta ne referim la o movilă înclinată, așezată pe unul dintre pereții cănii de mate. Unii oameni cred că realizarea unei movile este inutilă și că este suficient să se toarne pur și simplu apă în vas, fără a face nimic inutil. După cum se pare, chiar contează. Moțul se toarnă cu apă încet, treptat, de jos în sus. În acest fel, frunzele uscate care se află mai sus nu absorb apa imediat și își eliberează proprietățile mai târziu. Pentru a crește eficiența yerba mate, se poate folosi metoda de preparare populară în Uruguay. Acolo, prima turnare a caltaboșului se realizează, în general, cu apă rece. Yerba mate își eliberează apoi proprietățile mai lent. Abia apoi se folosește apă caldă.

How many times can you pour yerba mate?

Care este cea mai eficientă yerba mate disponibilă în magazinul nostru online?

Timpul în care yerba mate va elibera compușii valoroși și calitățile gustative pe care le conține depinde de tipul de produs uscat. Este general acceptat faptul că, cu cât este mai fin măcinat, cu atât mai mult timp își cedează proprietățile. Prin urmare, se poate considera că cele mai eficiente yerba mate sunt cele cu o textură foarte pulverulentă. Vă puteți convinge de acest lucru dacă vă îndreptați spre marca Guarani, de exemplu. Disponibilă într-o varietate de variante de arome, yerba paraguayană este măcinată foarte fin. Ca urmare, aroma sa rămâne pronunțată chiar și după al patrulea sau al cincilea adaos de apă!

Cantitatea de crenguțe prezente într-o anumită specie de produs uscat nu este, de asemenea, nesemnificativă. Acestea nu conțin cofeină și nici nu au o aromă deosebit de pronunțată. Mulți băutori de mate consideră că bețișoarele sunt un umplutură inutilă în yerba mate. Prin urmare, se poate deduce că yerba mate care nu conține crenguțe va fi mai eficientă. O confirmare excelentă a acestei teze este yerba mate de marca Verde Mate Green. Ceaiurile mate verzi, fără bețișoare, de la acest producător brazilian se caracterizează prin caracterul lor blând. Cu toate acestea, aroma lor delicată și crocantă durează surprinzător de mult timp! Unele dintre variantele de aromă, cum ar fi Verde Mate Katuava, pe bază de plante, sau Chimarrão, de un verde luxuriant, își păstrează aroma chiar și la a șasea sau a șaptea turnare!

Când nu mai este yerba mate potrivită pentru reumplere?

Știm deja de câte ori se poate prepara o porție de yerba mate. Dar cum ne putem da seama când mate nu mai este potabilă? Trebuie să distingem aici două situații. Prima este atunci când pregătiți o porție de infuzie, o beți și, după un timp scurt, turnați din nou apă peste ea. Acest lucru se repetă de mai multe ori, dar întregul proces se încheie în câteva ore. După câteva sau mai multe stropiri de apă, gustul și aroma yerba mate se vor pierde, iar frunzele se vor scufunda la fund. Clătită, turnată de mai multe ori yerba mate are chiar și propriul nume. În America Latină, se numește "lavado", ceea ce înseamnă literalmente "spălat". În cea de-a doua situație, facem un lot de yerba mate, poate îl turnăm de 2-3 ori, dar din diverse motive lăsăm resturile de mate în oală pentru mai mult timp, sau chiar peste noapte. O astfel de yerba mate se poate bea a doua zi? Da, dar este important să fim atenți și precauți. Mucegaiul poate apărea rapid în mate umed, așa că este important să îl inspectați și să îl mirosiți cu atenție. Dacă nu există semne de mucegai, uscăciunea poate fi umplută cu apă - se recomandă apă puțin mai caldă.

Beți mate, sănătate!

Să rezumăm informațiile pe care le-am adunat. Yerba mate este foarte eficientă - mult mai mult decât ceaiul obișnuit. Prin urmare, o singură porție de yerba mate poate fi turnată de mai multe ori cu apă fără teamă - cu fiecare adaos de apă, gustul și aroma infuziei vor fi ușor mai slabe. Cantitatea de cofeină, vitamine și minerale va fi redusă cu fiecare reumplere ulterioară. Eficiența depinde de o serie de factori: tipul de mate, cantitatea de praf și bețișoare, precum și de metoda de preparare. Yerba mate nebăută poate fi turnată din nou chiar și a doua zi, dar nu recomandăm acest lucru - în mate umed lăsat timp de câteva ore se poate forma mucegai dăunător.


Source of information:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek i D. Niemczuk, Influența parametrilor de preparare a berii asupra conținutului de cafeină în infuziile de Yerba Mate, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012.
pixel