Ilex paraguariensis - yerba mate cu ochi de botanist
După cum probabil știți deja, yerba mate este o infuzie preparată din frunzele și tulpinile plantei de holly din Paraguay. Astăzi, ne vom concentra asupra acestei plante - vom afla de unde provine, cum arată și cu ce plante este strâns înrudită. Faceți cunoștință cu holly!
Hrișcă paraguayană ca ingredient în infuzii energizante
Cu sute de ani în urmă, indienii Guarani care trăiau în zonele din Paraguay, Brazilia, Argentina și Uruguay au descoperit un copac miraculos care creștea în jungla din jurul tribului lor. Ei nu știau încă că este vorba de hruba paraguayană, dar îi cunoșteau bine proprietățile. Au observat că, mestecând frunzele proaspăt culese, se simțeau stimulați, energizați și mai puternic concentrați. Aceste proprietăți s-au dovedit foarte utile în timpul orelor de vânătoare istovitoare. Planta a devenit atât de importantă în cultura lor încât au înconjurat-o cu un cult aproape religios, crezând că este un dar de la zei. Timp de mulți ani, a fost secretul lor - până la sosirea în America de Sud, în secolul al XVII-lea, a invadatorilor de peste ocean și, odată cu ei, a misionarilor din Ordinul iezuit, care s-au interesat de viața și cultura indienilor. O plantă, numită "caá mati" de către băștinași, a atras atenția călugărilor în mod deosebit. Iezuiții au dat plantei un nou nume, combinând cuvântul spaniol "hierba", portughezul "erva" și latinescul "herba" (toate însemnând "iarbă") și cuvântul "mati", care în limba kéchua înseamnă "calabash" (un vas făcut din fructul natural al calabashului în care se bea o infuzie din frunze de holtei). Așa a luat naștere yerba mate pe care o cunoaștem astăzi.
Yerba mate - este un ceai?
Se întâlnesc adesea termenii "ceai de yerba mate" sau "ceai paraguayan". Acestea nu sunt în întregime corecte. Deși ceaiul și yerba mate au multe în comun - sunt infuzii pe bază de frunze uscate și zdrobite, au nevoie de apă caldă pentru a fi preparate și procesul de preparare în sine creează un fel de ritual, conțin vitamine, minerale și cofeină, deși în concentrații diferite - cea mai importantă diferență este planta din care sunt făcute. Ceaiul (Camellia sinensis, latină) și yerba mate (Ilex paraguariensis, latină) sunt două plante diferite, aparținând unor specii diferite și, în plus, se găsesc în părți complet diferite ale lumii. Atunci de ce apar termeni precum "ceai paraguayan"? Este probabil o rămășiță a activităților iezuiților, care au încercat să răspândească yerba mate la europeni. A fost mult mai ușor să se prezinte miraculoasa infuzie a indienilor Guarani ca fiind "ceai" făcut din frunzele de hulpe paraguayan, decât exotica "yerba mate".
Ciupercă de stridii - origine
Să ne întoarcem la ceea ce este holly și la modul în care a devenit din ce în ce mai popular în întreaga lume. Planta a început să fie studiată încă din secolul al XIX-lea. Numele latin, Ilex paraguariensis, a fost dat de botanistul francez Augustin Saint-Hilaire în 1822. Deși iubitorii de yerba mate pot fi găsiți în prezent aproape în toată lumea, aria de apariție a holtei paraguayene este strict definită și limitată la doar patru țări din America de Sud: Brazilia, Paraguay, Argentina și Uruguay. Primele trei sunt considerate a fi cele mai mari producătoare și exportatoare de yerba mate din lume. În Uruguay, deși arbuștii de yerba mate cresc în mod natural, de obicei nu există o producție de yerba mate uscată din frunzele lor. Acest lucru are legătură cu situația economică și comercială precară a țării. Apariția yerba mate în America de Sud este strâns legată de faptul că planta are nevoie de condițiile potrivite pentru a crește în mod corespunzător. Una dintre acestea este altitudinea, care ar trebui să fie între 400 și 800 de metri deasupra nivelului mării. În plus, tipul de sol este un aspect important. Crinului paraguayan îi place solul fertil, bogat în săruri minerale și cu un pH ușor acid. Temperatura aerului și expunerea la soare și mediul înconjurător sunt, de asemenea, foarte importante. În ceea ce privește temperatura, nivelul optim este de 20-25 de grade Celsius. Yerba mate se găsește cel mai adesea înconjurată de copaci înalți, care îi asigură o dispersie adecvată a luminii solare, ceea ce este important mai ales pentru exemplarele tinere de holly paraguayan.
Paraguayan holly - cum arată?
Cătina paraguayană, din care se produce yerba mate, este un arbore veșnic verde din familia holly. Este un grup foarte mare de plante care, de obicei, iau forma unor arbori sau arbuști. Ceea ce au în comun sunt frunzele verzi simple și boabele cărnoase, de obicei de culoare roșie. Este interesant faptul că holly din Paraguay este înrudit cu bine-cunoscutul holly spinos, care se găsește în Polonia. De asemenea, strâns înrudit este și Ilex guayusa ecuadoriană, cunoscută și sub numele de hruba din Guiana sau pur și simplu guayusa. Pe bază de guayusa, la fel ca și holly paraguayan se folosește pentru a face o infuzie, care are efecte similare, dar un gust ușor mai blând, mai ierbos.
Hrișca paraguayană poate ajunge până la o duzină de metri în înălțime, deși, de obicei, exemplarele adulte cresc până la aproximativ 8 metri. Are o scoarță netedă, de culoare deschisă și frunze lucioase, în formă de ou inversat, dințate și care ajung până la câțiva centimetri în lungime. Perioada de înflorire a holtei este în ultimul trimestru al anului și durează de obicei din octombrie până în decembrie. Florile mici, albe sau crem, se transformă apoi în fructe rotunde, roșii. Cu toate acestea, frunzele și tulpinile sunt cele mai valoroase părți ale plantei - acestea sunt folosite pentru prepararea unor infuzii prețioase, apreciate în întreaga lume, iar extractele de holly sunt folosite chiar și în cosmetică.
De la tufișuri la infuzie. Ce proprietăți are hruba paraguayană?
Mate, faimosul ceai sud-american, nu este altceva decât o infuzie pe bază de frunze și crenguțe de arborele de hrube din Paraguay. Pentru a te bucura de proprietățile sale extraordinare, însă, nu este suficient să culegi pur și simplu frunze proaspete din copac și să adaugi apă. În realitatea cultivării comerciale, din fiecare tufă se pot obține până la 40 de kilograme de frunze. Acestea sunt veșnic verzi și se recoltează o dată la doi sau trei ani. Asta pentru că după această perioadă ajung la maturitate deplină și prezintă cele mai valoroase proprietăți. Planta se recoltează manual, prin tăierea crengilor mici împreună cu frunzele. Materia primă recoltată este uscată pe o vatră specială sau cu ajutorul aerului cald. Apoi este măcinată fin și ambalată în saci de iută pentru învechire. În funcție de aroma dorită a infuziei, acest proces poate dura de la câteva luni până la câteva luni. Hrișca paraguayană cu o perioadă mai lungă de maturare are, în general, un caracter mai echilibrat, fără amărăciune intensă. După învechire, mulți producători aleg să macine din nou întregul. Abia după ce materia primă este prelucrată în acest fel, ea poate ajunge în pachete și pe rafturile magazinelor, ajungând în cele din urmă ca ingredient într-o infuzie sănătoasă și cofeinizată natural!
Așa este, dar ce conțin frunzele de hrișcă paraguayană și, de asemenea, în infuzia de yerba mate? Cel mai important ingredient din "ceaiul" de holly paraguayan este cofeina, care stimulează, crește concentrarea și elimină senzația de oboseală. Efectul stimulator al yerba mate este atât de puternic încât tot mai multe persoane iau în considerare infuzia ca o alternativă la cafea. În afară de aceasta, yerba mate conține mulți compuși valoroși pentru organism, cum ar fi vitamine, minerale, polifenoli și acid clorogenic. Puteți citi mai multe despre proprietățile yerba mate pe blogul nostru.
Paraguayan holly - poate fi cultivat acasă?
Pentru a încheia, vom aborda o întrebare pe care ne-o puneți foarte des: este posibil să crească holly acasă? După cum știți, Europa este situată departe de zona de distribuție naturală a plantei. Cu toate acestea, se pare că nimic nu vă împiedică să o cultivați în propriile patru colțuri! Cu toate acestea, trebuie respectate câteva reguli importante. După achiziționarea semințelor, va fi necesar să le înmuiați în apă călduță timp de o zi. Abia apoi vor putea fi semănate. Hrișca paraguayană are nevoie de un sol cu un pH între 5,8 și 6,8. Semințele trebuie așezate în pământ la o adâncime de 3-4 milimetri, iar ghiveciul trebuie așezat într-un loc însorit și cald. Temperatura optimă pentru ca planta să se dezvolte este de 23°C-25°C în timpul zilei și 18°C-20°C pe timp de noapte. Dacă toate aceste cerințe sunt îndeplinite, holly în ghiveci poate crește până la o înălțime de câteva zeci de centimetri. Totuși, nu vă bazați pe o recoltă de frunze bogate în cofeină. Bineînțeles, putem prepara mate din ele. Cu toate acestea, va fi atât de puțin uscat încât probabil că este mai bine să lăsați tufa în pace și să o tratați doar ca pe un ornament. Iar atunci când apare starea de spirit pentru o infuzie, este mai bine să ajungeți pur și simplu la yerba preferată cumpărată din magazin.