Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Istoria cafelei braziliene: de la descoperire la succesul mondial

2023-03-22
Istoria cafelei braziliene: de la descoperire la succesul mondial

Brazilia este regatul cafelei. Vom spune și mai mult, este un adevărat imperiu al cafelei! În această țară este concentrată 1/3 din producția mondială de cafea. Și totul a început cu un buchet de flori discret... Prin ce se caracterizează, prin ce îl deosebește de altele și care este cea mai bună cafea braziliană? În postarea de astăzi, vom analiza temeinic subiectul „aurului negru” al Braziliei.

Brazilia - regatul cafelei

Deși noi, mateiștii, asociem Brazilia în primul rând cu yerba mate, adevărul este că cafeaua este adevărata regină în Brazilia, nu yerba. În cea mai mare țară din America de Sud, plantațiile de cafea acoperă o suprafață totală de aproape 30.000 de kilometri pătrați. Anual, în această țară sunt produse aproximativ 4 milioane de tone de cafea - adică 1/3 din producția mondială! Cea mai mare parte a cafelei produsă în Brazilia pleacă din portul Santos către literalmente toate colțurile lumii, dar și brazilienii le place să bea cafea. Le place tare și dulce.

Cum a ajuns cafeaua în Brazilia?

Astăzi, Brazilia este centrul industriei cafelei, dar „doar” acum 300 de ani nu era deloc cafea aici. La origine, arborele de cafea provine din Etiopia, iar legenda spune că proprietățile stimulatoare ale fructelor sale au fost descoperite întâmplător de un cioban pe nume Kaldi. El a observat că după ce au mâncat boabele unei anumite plante, caprele lui au devenit foarte entuziasmate și au avut o cantitate extraordinară de energie. A devenit interesat de plantă și a dus fructele șamanului local, care a făcut o infuzie aromată din semințele ei, care, la băut, întărea concentrarea și permitea să rămână în alertă mai mult timp. Vestea plantei miraculoase și a infuziei preparate din semințele ei s-a răspândit la alte triburi. Treptat, datorită comercianților, cafeaua a ajuns în alte țări și regiuni. Din Orientul Mijlociu, prin Europa, până în ambele Americi.

Cafeaua a fost introdusă pentru prima dată în Brazilia în 1727 și o altă legendă este asociată cu ea. Portughezii, care la vremea aceea și-au format o colonie în Brazilia, erau îndrăgostiți de băutura neagră, stimulatoare și își doreau foarte mult să înceapă să cultive singuri cafeaua în zona „lor”. Pentru aceasta aveau nevoie de răsaduri, pe care trebuiau să le ceară din altă țară care avea deja o recoltă de cafea. S-a întâmplat ca Brazilia, vecină din Guyana, să aibă puieți, dar i-au tratat ca pe cea mai mare comoară și absolut nu au vrut să le împartă. Deci a fost ceva intriga. Colonelul Francisco de Melo Palheta a fost trimis în Guyana sub manta unei misiuni diplomatice. S-a îndrăgostit de soția guvernatorului Guyanei, care i-a oferit colonelului un buchet de flori în semn de rămas bun. Înăuntru sunt ascunse semințe de cafea.

De atunci, cafeaua a început să fie cultivată în Brazilia, iar odată cu creșterea popularității sale în Europa și Statele Unite și cu o creștere semnificativă a cererii, piața braziliană a cafelei a devenit rapid o adevărată putere. Cele mai mari plantații au fost situate în provinciile Rio de Janeiro, São Paulo și Minas Gerais. S-a produs atât de multă cafea încât la începutul secolului al XX-lea Brazilia reprezenta peste 80% din piața mondială, ceea ce ar putea zgudui semnificativ economia în viitor. A fost necesar să se impună anumite restricții și reglementări, motiv pentru care Institutul Cafelei a fost înființat în 1931.

Ce gust are cafeaua braziliană originală?

Dacă arborele de cafea nu provine inițial din Brazilia, atunci de ce crește cel mai mult aici, iar cafeaua braziliană este considerată cea mai bună din lume? Cafeaua în Brazilia se simte foarte bine, aici are condiții excelente de creștere. Există un climat favorabil, subtropical aici, care se caracterizează prin temperaturi ridicate și precipitații frecvente și, prin urmare, - umiditate ridicată. Plantatiile de cafea sunt situate pe soluri fertile, bogate in saruri minerale; în teren montan. Cafeaua crește în Brazilia la o altitudine de aproximativ 800-1200 de metri deasupra nivelului mării. Aceasta este mai mică decât, de exemplu, în Costa Rica sau Columbia. Acest lucru are un impact semnificativ asupra gustului cafelei - este mai delicată, cu aciditate mai puțin vizibilă. Frunzele arborelui de cafea sunt mai aproape de soare și, în același timp, sunt protejate de vegetația tropicală luxuriantă de expunerea excesivă la razele soarelui. Cafeaua braziliană este făcută din două tipuri de cafea - Arabica (mai moale) și, într-o măsură mai mică, Robusta (mai grea, mai amară, are o concentrație mai mare de cofeină). Recoltarea cafelei are loc o dată pe an și cade în sezonul uscat - din iunie până în septembrie. Spre deosebire de alte țări, unde metoda „umedă” este de obicei folosită pentru prelucrarea fructelor (folosind apă și echipamente specializate care separă mecanic pulpa de semințe), în Brazilia boabele de cafea sunt uscate folosind metoda „uscata” – în mod natural, în soare.

Ce gust are cafeaua braziliană? Cum este diferită de cafeaua columbiană, de exemplu? Este cafeaua braziliană mai bună? Se spune că cea mai clasică și universală cafea este cea din Brazilia. Se combină bine cu laptele, dar este la fel de grozav ca un „negru mic” fără adăugiri. Arabica braziliană medie se caracterizează printr-un gust ușor, sublim, cu aciditate scăzută. Sunt aproape complet lipsiți de amărăciune. Notele plăcute, de ciocolată-nuci se remarcă în ele. Gustul este echilibrat, iar finalul este caracterizat de un final dulceag.

Cum să recunoști o cafea braziliană bună?

Din păcate, producția pe scară largă înseamnă că marea majoritate a cafelelor din Brazilia sunt cafele industriale. Mașinile sunt folosite pentru cultivarea plantelor, recoltarea și prelucrarea ulterioară, ceea ce reduce costurile cu forța de muncă și timpul de producție. Producătorii se concentrează pe cantitate, nu pe calitate. Din fericire, există și excepții de la acest lucru. În anii 1990, unele plantații au început să introducă standarde înalte de cultivare, recoltare și producție. Acestea sunt, de obicei, plantații mici, familiale, unde nu se folosesc utilaje, ci doar munca mâinilor umane. Plantele sunt supuse unei selecții stricte. Se recoltează doar cele mai bune fructe de cea mai bună calitate. Cele mai bune cafele braziliene sunt denumite „premium” sau „specialitate” și un exemplu este cafeaua artizanală Mary Rose disponibilă în magazinul nostru.

Cafeaua braziliană Mary Rose este disponibilă în magazinul nostru în trei tipuri, în funcție de regiunea de origine - Mogiana (din São Paulo) și Cerrado și Guaxupe (din Minas Gerais). Toate trei, așa cum se cuvine unei cafele braziliene puternice, se caracterizează printr-un gust plăcut, cu note de nucă-ciocolată-lapte, aciditate scăzută și corp greoi. În cafelele Guaxupe și Cerrado, există o notă suplimentară de citrice. Boabele acestor cafele sunt mari, clasificate ca premium. Ele sunt prăjite într-un grad universal de omniroast, datorită căruia berea poate fi pregătită practic în orice mod - atât cu utilizarea echipamentelor profesionale, cât și acasă.

Recomandat

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

20,77 RON inclusiv TVA/1buc.(83,08 RON / kg inclusiv TVA)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

40,77 RON inclusiv TVA/1buc.(81,54 RON / kg inclusiv TVA)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
 Yerba Verde Mate Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
pixel