Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Matcha - o pudră misterioasă care a revoluționat lumea ceaiului verde

2023-03-31
Matcha - o pudră misterioasă care a revoluționat lumea ceaiului verde

Japonezii l-au cunoscut și iubeau cu mii de ani în urmă. Acum devine din ce în ce mai popular și în alte părți ale lumii. Deși suntem specializați în subiectul yerba mate din America de Sud, astăzi ne vom uita la o varietate unică de ceai verde. Matcha - ce este, ce îl face să iasă în evidență și poate concura cu yerba? Să verificăm!

Matcha - ceai unic sub formă de pudră

Ceaiul este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, după apă. Se estimează că există aproximativ 1.500 de soiuri de ceai - toate provin dintr-o singură plantă, denumirea latină Camellia sinensis. Diferențele de gust, aromă, culoarea frunzelor și infuzia rezultată, precum și proprietățile pe care acestea le prezintă, rezultă din metoda de cultivare, prelucrare și gradul de oxidare. Unul dintre cele mai populare tipuri este ceaiul verde, iar una dintre soiurile sale iese în evidență în special - matcha.

Pudră magică verde - matcha. Ce este asta?

Matcha este un ceai verde de înaltă calitate din soiul tencha, care după uscare este măcinat într-o pulbere foarte fină. Procesul de prelucrare a acestuia este unic. Este făcut din frunze tinere și proaspete ale tufișului de ceai. Cu aproximativ o lună înainte de recolta planificată, tufișurile sunt ferite de razele soarelui cu covorașe speciale din bambus. Aceasta încetinește procesul de creștere și intensifică producția de aminoacizi, clorofilă și l-teanină. Pe termen lung, acest lucru are un impact uriaș asupra gustului, aromei și proprietăților berii. Culoarea frunzelor se schimbă și ea - devin mai strălucitoare, de un verde intens. După recoltare și selecție atentă, frunzele de ceai sunt supuse aburului, care inhibă procesul de oxidare, iar apoi frunzele sunt uscate și măcinate folosind mori de piatră până la o pulbere cu o structură foarte fină, mătăsoasă. Pudra de matcha arată ca făina verde strălucitoare.

Matcha verde - un element important al culturii japoneze

Deși provine inițial din China, a ocupat un loc special în cultura și tradiția Japoniei. Deja în secolul I, chinezii au inventat o metodă de prelucrare a ceaiului verde, care consta în prăjirea și apoi măcinarea frunzelor și formarea pulberii rezultate în cuburi. Acest lucru a facilitat foarte mult depozitarea, transportul și comercializarea ceaiului. La începutul secolului al XII-lea, călugării budiști au dezvoltat regulile ceremoniei ceaiului, iar la sfârșitul aceluiași mileniu au adus în Japonia ceai verde sub formă de pudră, împreună cu codul preparării acestuia. Matcha a cucerit inimile japonezilor. Ceremonia ceaiului, numită cha-no-yu în japoneză (literal „apă fierbinte pentru ceai”), are o dimensiune socială și filozofică în Țara Soarelui Răsare. Inițial asociată cu meditația, a devenit mai târziu parte a petrecerilor fastuoase organizate de cei mai importanți oameni În sfârșit, ceremonia ceaiului a fost simplificată pe cât posibil.Se caracterizează prin simplitate stoică și calm, în spiritul filozofiei Zen. Au fost toate elementele inutile sub formă de decorațiuni bogate, ustensile scumpe și sărbătoare zgomotoasă. aruncat.Astăzi, ritualul de preparare a ceaiului este un prilej de întâlnire, de aprofundare a erudiției și de menținere a tradiției.În timpul ceremoniei, este foarte important să respectați reguli stricte.Locul în care are loc, împrejurimile clădirii și designul interior. Ceea ce este important sunt hainele, gesturile, muzica, subiectele de conversație și felurile de mâncare care însoțesc prepararea și băutura Pentru prepararea de matcha se folosesc unelte speciale, printre care baza este chawanul, adică o ceașcă mică în care se găsește ceaiul. preparat, iar chasen - un tel de bambus folosit pentru a „amesteca” ceaiul în ceașcă.

Cea mai sănătoasă varietate de ceai verde. Matcha - ce proprietăți are?

Deși matcha este una dintre soiurile de ceai verde, cu siguranță iese în evidență față de alte tipuri. Este foarte bogat în ingrediente valoroase – cercetările științifice au dovedit că sunt mai multe decât în alte tipuri de ceai. Matcha conține o cantitate mare de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și, astfel, contribuie la reducerea stresului oxidativ, încetinind procesul de îmbătrânire a organismului și formarea celulelor canceroase. Catechinele, acizii fenolici și alți polifenoli conținuti în matcha au, de asemenea, efecte antiinflamatorii și cardioprotectoare și, de asemenea, contribuie la scăderea nivelului de glucoză din sânge, luminează mintea și îmbunătățește funcțiile cognitive. Ceaiul verde pudra contine cofeina, in plus este mai multa decat in cafea! Prin urmare, matcha are proprietăți stimulatoare, susține concentrarea și înlătură senzația de oboseală. Cu toate acestea, acțiunea sa diferă de cea a cafelei. Pe lângă cofeină, matcha conține și l-teanină, care susține funcția creierului, reduce stresul și ajută la relaxare. Prin urmare, L-teanina atenuează efectele cofeinei, face ca efectul de stimulare să fie mai puțin violent și mai armonios. Matcha este, de asemenea, o sursă bogată de vitamina E, care este un antioxidant puternic, și vitamina C, care susține sistemul imunitar al organismului. Consumul regulat de matcha are un efect mare asupra stării corpului și bunăstării!

Ceai matcha - există contraindicații?

După cum se spune, prea mult nu este bine. Matcha în sine nu este dăunător și nu provoacă efecte secundare, dar conține cofeină, al cărei consum în cantități excesive poate provoca iritabilitate, insomnie sau stimulare excesivă. Băuturile cu cofeină nu trebuie consumate de femeile însărcinate și care alăptează, copiii mici și persoanele care suferă de boli de inimă. Persoanele care suferă de anemie ar trebui să aibă grijă și la consumul de matcha - ceaiul verde poate interfera cu absorbția fierului.

Ce gust are matcha-ul?

În ultimul deceniu, matcha a câștigat inimile iubitorilor de ceai nu numai din Japonia, ci și din întreaga lume. Este un adevărat fenomen al ceaiului, iar popularitatea sa se datorează numeroaselor sale proprietăți de sănătate, gamei largi de aplicații și gustului unic. Matcha are gust de ceai verde obișnuit, dar este mai intens și mai expresiv, multidimensional și ambiguu. Apar note pământești, vegetale și marine, uneori se simte un postgust ușor de nucă, dulceag și chiar un final picant, denumit umami. Pentru a păstra proprietățile și calitățile matcha cât mai mult timp posibil, este important să-l depozitați corespunzător. Se pastreaza intr-un loc intunecat si racoros (chiar si in frigider), intr-un ambalaj ermetic care va proteja pulberea verde de intemperii si umezeala. O opțiune bună este să depozitați matcha într-o cutie.

În ceea ce privește calitatea, există două tipuri de ceai matcha - ceremonial și culinar. Matcha ceremonial este de înaltă calitate și, prin urmare, mai valoros din punct de vedere al proprietăților și gustului. După cum sugerează și numele, este folosit în timpul ceremoniei ceaiului. Matcha culinar este de o calitate ceva mai scăzută și este folosit în bucătărie ca colorant și ingredient în preparate care introduc note aromatice unice, originale. Mai ales în Asia, mâncărurile cu adaos de matcha sunt populare - tăiței soba, fursecuri și înghețată. Băutura matcha latte, adică matcha cu adaos de lapte, face senzație în întreaga lume. Ceaiul verde sub formă de pudră se adaugă la produse de patiserie, cheesecake, smoothie-uri, dulciuri și preparate sărate - posibilitățile sunt nesfârșite!

Matcha - cum să-l faci în condiții „acasă”?

După cum am menționat la începutul postării, matcha este un element al tradiției și culturii japoneze, se prepară și se bea după reguli stricte de ceremonie. Se știe că atunci când îl pregătim acasă, nu vom purta un kimono ceremonial și nu vom bea ceai stând pe un tatami tradițional. Dacă ne pasă să păstrăm măcar un pic de tradiție, putem cumpăra o ceașcă specială și un tel, dar este posibil să pregătim și o bere delicioasă și valoroasă fără ele.

Cum se prepară matcha?

  1. Turnați o linguriță plată de ceai pudră într-un vas (o ceașcă specială sau o ceașcă obișnuită).
  2. Se toarnă aproximativ 150 ml de apă fierbinte - temperatura optimă este de aproximativ 70-80 ° C.
  3. „Se bate” ceaiul energic circa 30 de secunde cu un tel de bambus, pana se obtine o consistenta uniforma, spumoasa. Daca nu ai tel, il poti inlocui cu un spumant de lapte sau o furculita.

Matcha și yerba. Ce sa aleg?

Yerba mate și matcha au multe în comun, dar diferă și în multe privințe. Începând cu faptul că provin din două plante complet diferite care apar în părți complet diferite ale lumii, felul în care sunt cultivate și prelucrate, metoda de preparare a berii, modul de băut, consistența, gustul și calitățile aromatice diferă. Pe de altă parte, ambele infuzii sunt foarte gustoase și sănătoase, prezintă multe proprietăți pozitive care se suprapun parțial și conțin cofeină, ceea ce face atât yerba cât și matcha o alternativă la cafea.

Deși diferă cu siguranță ca formă și senzații de gust, de fapt matcha și yerba mate au avantaje similare, motiv pentru care alegerea între una și cealaltă băutură poate fi dificilă. Matcha poate fi o soluție bună pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu caracterul distinctiv al yerbai - gust amar și stimulare puternică. Vă recomandăm să încercați ambele infuzii pentru a vă forma propria părere - puteți cumpăra yerba și matcha din magazinul nostru!

Recomandat

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

21,77 RON inclusiv TVA/1buc.(87,08 RON / kg inclusiv TVA)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

32,77 RON inclusiv TVA/1buc.(65,54 RON / kg inclusiv TVA)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Yerba Verde Mate Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Mate Green Mas IQ 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
pixel