Modalități alternative de preparare a yerba mate
Vă întrebați cum să preparați yerba mate fără a avea un dovleac mate sau bombilla? Imaginați-vă că plecați în vacanță și uitați să luați cu dumneavoastră accesoriile necesare. Ce să faceți? Nu vă faceți griji! Avem câteva modalități care să vă ajute să preparați yerba mate într-un mod alternativ!
Rezumat:
- Prepararea și consumul de yerba mate - alternative
- O ceașcă sau un pahar pentru yerba mate. Cum poți prepara yerba mate într-o cană obișnuită?
- Cum se bea yerba mate în mod tradițional?
- Beți yerba mate așa cum vă place!
Prepararea și consumul de yerba mate - alternative
În mod tradițional, yerba mate se bea într-un vas special. Cele mai populare sunt cele din lemn, ceramică sau din fructe de calabash. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că, dacă nu aveți un dovleac special, trebuie să vă refuzați să beți yerba mate! Există o mulțime de modalități alternative de a prepara yerba mate fără dovleac și bombilla. Puteți folosi o ceașcă obișnuită, un pahar, o presă franceză sau un ceainic.
Presă franceză pentru yerba mate
Presa franceză este o idee foarte bună pentru prepararea yerba mate dacă nu aveți echipamentul potrivit pentru a face acest lucru. Cu acest dispozitiv, puteți turna cu succes mult mai mult din produsul uscat decât cu un infuzor de ceai. În mod ideal, ar trebui să turnați aproximativ 1/4 din capacitatea vasului (presupunând că acesta are aproximativ 1L). Aceasta este porția ideală pentru cei care își încep aventura cu yerba mate. Dezavantajul acestei metode este că ceaiul mate turnat în acest mod rămâne în presa franceză pentru o perioadă lungă de timp (până la următoarea reumplere a ceștii). Acest lucru îl face mai amar și mult mai puternic. Această metodă și capacitatea presei este ideală pentru două persoane. Veți prepara două porții de yerba, care vor fi turnate aproape imediat în căni. Dacă doriți să preparați mate doar pentru dumneavoastră, este mai bine să folosiți o presă franceză mai mică. Astfel se evită timpul lung de preparare.
Yerba mate într-un ceainic
Conceptul ceainicului este foarte asemănător cu funcționarea presei franceze. Se toarnă cantitatea potrivită de produs uscat și se toarnă apă la o temperatură de aproximativ 75 °C. Trebuie să așteptați un timp pentru ca yerba mate să se infuzeze și apoi să o turnați în căni. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să folosiți o strecurătoare, care vă va permite să filtrați frunzele de mate folosite. Nu uitați să nu lăsați produsul uscat în ceainic pentru prea mult timp! Yerba mate se prepară tot timpul, indiferent de temperatura apei, și astfel devine mai puternică.
Yerba mate în pliculețe de ceai
Mate în pliculețe este cea mai simplă soluție. Nu aveți nevoie de o strecurătoare sau de o presă franceză - doar de o ceașcă. Unii spun că mate în pliculețe de ceai nu este mate adevărat. Este mult mai slab decât ceaiul mate clasic, cu frunze libere și mult mai delicat. Prepararea acestui tip de yerba mate are multe avantaje. Totul depinde de așteptările și nevoile dumneavoastră.
O ceașcă sau un pahar pentru yerba mate. Cum poți prepara yerba mate într-o cană obișnuită?
Sunteți la început de aventură cu yerba mate. Ți-ai cumpărat primul pachet de mate, dar nu ai avut încă timp să te aprovizionezi cu echipamentul special. Așa că vă întrebați dacă este posibil să preparați și să beți yerba într-o cană obișnuită? Este corect să faci acest lucru? Yerba mate nu se prepară în același mod ca și ceaiul, pe care pur și simplu îl turnați într-o ceașcă și turnați apă peste el. Frunzele fine și uscate se vor lipi de dinți și vă vor irita gâtul. Cum preparați yerba mate într-o cană fără să vă sufocați cu frunzele și crenguțele mici de Ilex paraguariensis? Este simplu! Există mai multe moduri de a face acest lucru. Citește restul articolului!
Cum se infuzează ceaiul mate într-o cană obișnuită?
Prima modalitate. Puteți folosi orice cană din ceramică sau sticlă pentru a bea yerba mate și un infuzor de ceai cu ochiuri fine, prin care nu vor trece cele mai mici părți ale frunzelor uscate de Ilex paraguariensis, bețe și praf. Puteți pune produsul uscat într-un infuzor de ceai de tip ac de siguranță, într-un infuzor de tip sită mare(cum ar fi acesta) sau într-un infuzor de ceai convenabil cu lanț(cum ar fi acesta). Fiecare dintre aceste infuzoare de ceai este suficient de mare pentru a găzdui cantitatea corespunzătoare de ingrediente uscate. Așezați yerba uscată într-o cană sau într-un pahar. Turnați apă la o temperatură de aproximativ 75 °C. Este o idee bună să acoperiți yerba mate timp de câteva minute. Nu puneți prea mult mate uscat în interior, deoarece se va umfla atunci când se toarnă apa. Acest lucru poate cauza deschiderea infuzorului. Pentru a evita praful de infuzie pe care nu îl doriți în băutură, puteți trece mate-ul uscat printr-o strecurătoare înainte. Cât timp ar trebui să fierbeți yerba mate într-o ceașcă sau într-un pahar? Totul depinde de cât de tare doriți să beți ceaiul mate. Cu cât se infuzează mai mult timp Ilex paraguariensis uscat, cu atât infuzia va avea un gust mai intens și va fi mai stimulantă.
A doua modalitate. Dacă ați cumpărat deja o bombilla, puteți bea yerba mate într-o ceașcă obișnuită, la fel cum ați face-o cu o bombilla specială de mate. Nu prea contează ce recipient folosiți. Cum poți prepara yerba mate într-o cană în acest mod? Puneți o cantitate mică de ceai mate pe fundul cănii (depinde de dvs. cât puneți, dar noi vă recomandăm în jur de 15 g pentru început - cu cât puneți mai mult, cu atât mai puternic va fi mate-ul), acoperiți cana cu palma, întoarceți-o cu capul în jos și agitați-o ușor. În acest fel, praful și părțile mici de frunze și crenguțe nu vor bloca bombilla atunci când veți bea infuzia. Înclinați cu grijă cana înapoi în poziția inițială și așezați-o la un unghi de 45 de grade, astfel încât produsul uscat să se "așeze" pe o parte a peretelui cănii. Turnați puțină apă răcită în cană, la o temperatură de cel mult 80 °C, vizând locul în care mate uscat expune fundul cănii. Cea mai importantă regulă este să nu turnați apă clocotită peste yerba mate - acest lucru poate "scaldă" frunzele uscate de Ilex paraguariensis, făcând infuzia amară și foarte neplăcută. Este în regulă dacă nu aveți un termometru - așteptați doar aproximativ 4-10 minute după ce ați fiert apa până când aceasta se răcește. Timpul exact depinde de materialul vasului în care fierbeți apa. Dacă nu vreți să așteptați, puteți, de asemenea, să amestecați apa clocotită cu apă rece, la temperatura camerei. După ce turnați ceaiul mate pentru prima dată, așteptați până când frunzele uscate au absorbit apa și apoi completați cu apă până la refuz. Închideți cu degetul mare deschiderea bombolei și puneți-o în ceașcă. În acest fel veți evita să o astupați. Nu amestecați bombilla în ceașcă! Așteptați câteva minute (aproximativ 5-10 minute) și ați terminat. Puteți turna yerba mate de mai multe ori până când își pierde aroma și puterea.
Cum se bea yerba mate în mod tradițional?
Deși este posibil să beți yerba mate într-o cană obișnuită și nu contează cu adevărat ce fel de recipient folosiți, vă recomandăm cu tărie să o preparați într-o "cană" specială pentru a bea ceai mate, numită cănuță mate. Este un vas rotunjit a cărui formă caracteristică permite infuziei să rămână fierbinte mai mult timp. Cuvântul "mate" provine din limba indienilor Ketchua. În limba lor, "mati" înseamnă un vas de băut. Ghiveciurile tradiționale de mate sunt făcute din lemn - cele mai populare fiind palo santo sau algarrobo. Un alt tip de dovleacuri sunt calabashes - făcute din fructe uscate și scobite de calabash. În Paraguay, dovleacul de mate numit guampa este folosit pentru a bea tereré (o versiune rece a yerba mate) - un vas alungit care este de obicei făcut din corn de vită. Cele mai populare pentru accesibilitatea și ușurința de utilizare sunt dovleceii confecționați din ceramică - nu necesită o pregătire specială înainte de prima utilizare, pot fi spălați cu ușurință, nu putrezesc dacă lăsați în ei produse uscate și umede și sunt relativ ieftini. În magazinul nostru veți găsi diferite tipuri de dovleci de yerba mate.
Beți yerba mate așa cum vă place!
Nu uitați că puteți bea yerba mate în orice mod doriți. Nu există un mod corect de a o face sau reguli stricte pe care trebuie să le urmați. Dacă beți yerba mate într-o cană obișnuită, nu-i veți schimba gustul sau proprietățile, nici nu va fi mai puțin convenabil și nu veți comite nicio infracțiune făcând acest lucru. Cei mai mulți dintre noi avem propria noastră istorie de preparare a primei noastre yerba mate. Unii o au încă de așteptat. Uneori, condițiile pot fi destul de dificile, așa că sperăm că v-am ajutat puțin. Sau aveți alte idei pentru prepararea alternativă a mate-ului? Împărtășiți-le cu noi!
Sursă de informații:
Wikipedia.org: Yerba mate.