Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Nu mai bea porcăria aia!

2023-11-29
Nu mai bea porcăria aia!

Vă treziți dimineața după o noapte albă. Aproape până în zori, ai măcinat exp în jocul video sau te-ai pregătit pentru examene. Pleoapele îți sunt grele, iar creierul nu mai are nicio conexiune. Ca un zombi, rătăcești prin apartament, căutând o cale de ieșire din acest chin. Te întinzi după o cutie colorată de băutură dulce. Îți recapeți rapid energia, îți freci ochii și citești compoziția băuturii energizante pe care tocmai ai consumat-o. "Nu voi mai bea niciodată porcăria asta!" - spuneți îngrozit. Ce să bei în loc de băuturi energizante pentru a-ți stimula eficient corpul și mintea, fără a-ți distruge complet prețioasa sănătate?

Rezumat:

  1. Cinci lingurițe de zahăr, cofeină și o grămadă de substanțe chimice.
  2. Efectele secundare ale băuturilor energizante
  3. O băutură energizantă sănătoasă? Există vreodată așa ceva?
  4. Ce anume din yerba mate îți dă energie?
  5. Două moduri de stimulare. Ce veți alege?

Cinci lingurițe de zahăr, cofeină și o grămadă de chimicale.

Băuturile energizante sunt foarte populare. Le putem cumpăra în aproape toate magazinele alimentare. Sunt tentante prin gustul lor și prin prețul relativ scăzut. Producătorii lor depun mult efort și bani pentru publicitate, iar ambalajele colorate atrag pur și simplu privirea. Ele îmbunătățesc viteza de reacție și concentrarea și reduc senzația de oboseală. Ele se adresează lucrătorilor fizici și psihici - persoanelor care trebuie să fie într-o stare de pregătire fizică și psihică deplină pentru perioade lungi de timp. Sunt cel mai adesea folosite de șoferi, de persoanele care lucrează noaptea sau de studenți atunci când învață pentru examene. Din ce în ce mai mult, sunt promovate "băuturi energizante pentru gameri" - energizante destinate sportivilor de sport electronic sau streamerilor care petrec multe ore în lumea virtuală. Datorită prevalenței lor ridicate, nu numai adulții ajung la ele, ci și adolescenții și chiar școlarii. Potrivit cercetărilor, 50% dintre consumatorii de băuturi energizante au sub 25 de ani. O băutură energizantă este un stimulent energetic rapid - este ușor de cumpărat, rapid de băut și gustoasă. Ceea ce este cel mai important - are un efect aproape imediat. Întrebarea este: sunt băuturile energizante sănătoase? Atunci când întindeți mâna după o cutie de energizant în timp ce faceți cumpărături, ați citit vreodată cu atenție eticheta și v-ați gândit la ceea ce veți bea? Cum vă va afecta sănătatea consumul acestor tipuri de băuturi?

Sunt băuturile energizante sănătoase?

Am verificat etichetele unora dintre cele mai populare băuturi energizante, iar compoziția acestora ne-a îngrozit la propriu. Ingredientul principal este, bineînțeles, cofeina, care este responsabilă pentru efectul stimulator. Consumul a 250 ml dintr-un energizant oferă organismului o medie de 83 mg de cofeină. Adesea, compoziția băuturii este îmbogățită cu guarana, care crește suplimentar conținutul de cofeină. Băuturile energizante conțin de obicei taurină, care scade tensiunea arterială și are un efect calmant și de ameliorare a stresului. De asemenea, vitaminele B apar adesea în compoziția băuturilor energizante. Sună cool? Să vedem mai departe... Carbohidrați, conservanți, coloranți sintetici. Plus o tonă de zahăr. O cutie medie de 250 ml de băutură energizantă conține în medie 5 lingurițe de zahăr. În plus față de zahărul pur, ingredientele includ adesea fructoză sau sirop de glucoză. În versiunile "light", zahărul este înlocuit cu înlocuitori care nu sunt deloc mai sănătoși. Este vorba, de obicei, de aspartam sau acesulfam de potasiu - compuși chimici în jurul cărora au apărut unele controverse cu privire la nocivitatea lor pentru sănătate. Imaginați-vă că beți zilnic 1-3 căni de ceai îndulcit cu cinci lingurițe de zahăr. Vă dați seama cât de mult v-ar afecta acest lucru organismul?

Efectele secundare ale băuturilor energizante

Așa cum am menționat deja, o băutură energizantă este un stimulent energetic rapid. O beți și aproape imediat îi simțiți efectul. Efectul dispare la fel de repede, așa că te întinzi după o altă cutie. Urmează o tură de noapte, te pregătești pentru un examen sau ai de gând să te joci jocuri video toată noaptea? Atunci probabil că vei bea 3-4 băuturi energizante pentru a rămâne treaz. O doză de 500 mg de cofeină (aproximativ 5-6 cutii de 250 ml) poate provoca intoxicație, ducând la probleme de stomac, dureri de cap, hiperactivitate, palpitații, insomnie și chiar anxietate și halucinații. Consumul regulat de "energie artificială" reduce durata somnului, perturbă funcțiile organismului și duce la oboseală și slăbiciune. Și totuși, băuturile energizante ar trebui să elimine oboseala! Mai mult, băuturile energizante conțin un număr mare de calorii, ceea ce, pe termen lung, poate contribui la obezitate și diabet. Zahărul conținut în astfel de băuturi contribuie, de asemenea, la obezitate și diabet și este rău pentru dinți, fiind un teren propice pentru cariile dentare. Acizii conținuți în băuturile energizante sunt dăunători pentru smalțul dentar. Gândiți-vă doar la asta. Chiar vreți să beți băuturi energizante îndulcite și încărcate cu substanțe chimice în detrimentul sănătății dumneavoastră?

Yerba mate vs. energy drink

O băutură energizantă sănătoasă? Oare există așa ceva?

Acum probabil că vă întrebați: "Dacă băuturile energizante sunt cele mai proaste prostii, ce ar trebui să beau în schimb?". Există așa ceva ca un"energizant natural"? Absolut! Se numește yerba mate! Este o infuzie făcută din frunze și crenguțe uscate și zdrobite de Ilex paraguariensis - o plantă care se găsește în America de Sud, în patru țări vecine: Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay. În urmă cu câteva secole, proprietățile plantei au fost descoperite de locuitorii indigeni din aceste zone, indienii Guarani, care au observat că, mestecând frunzele crude ale plantei, aveau mai multă energie, își îmbunătățeau concentrarea și se simțeau mai puțin înfometați. Această acțiune i-a ajutat foarte mult pe indieni în timpul vânătorilor lungi sau al călătoriilor obositoare. Mai târziu, indigenii din America de Sud au început să facă o infuzie din frunzele de Ilex paraguariensis, care astăzi, sub numele de yerba mate, câștigă încet-încet popularitate. Ce-i drept, yerba mate are un gust intens și, de obicei, destul de amar. Dacă sunteți obișnuiți cu zahărul din băuturile energizante, primele înghițituri de ceai mate vă pot părea destul de neplăcute, dar este o chestiune de obișnuință. De asemenea, gustul yerba mate poate fi îmbunătățit în multe feluri, așa cum am scris de mai multe ori pe blogul nostru.

Ce anume din yerba mate îți dă energie?

Yerba mate este o băutură energizantă naturală, având ca principal ingredient stimulator cofeina. Este dificil de determinat cantitatea exactă de cofeină din infuzie, deoarece aceasta depinde de mulți factori: tipul de yerba mate, cantitatea de produs uscat folosită, temperatura apei și timpul de preparare. Se presupune că un litru de infuzie conține, în medie, aproximativ 360 mg de cofeină. Prin urmare, o porție de 250 ml conține aproximativ 90 mg de cofeină - similar cu o cutie de băutură energizantă. Pe lângă cofeină, în yerba mate există două substanțe care au un efect stimulant - teofilina și teobromina. Acestea dilată vasele de sânge, ceea ce previne creșterile bruște ale tensiunii arteriale. Yerba mate are un efect gradual și blând, iar o singură porție poate fi turnată de mai multe ori (fiecare porție succesivă conține ceva mai puțină cofeină). Efectul stimulator durează mult mai mult și, când dispare, nu simțiți o "alunecare" bruscă de energie. Ilex paraguariensis este, de asemenea, o sursă de antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi dăunători, precum și de numeroase vitamine (A, B, C și E) și minerale (precum zinc, siliciu, magneziu, potasiu, calciu și fosfor). Pe lângă efectul său stimulator, susține sistemul digestiv, crește imunitatea organismului și îl curăță de toxine, îmbunătățește bunăstarea mentală și reglează tensiunea arterială. Consumul regulat de yerba mate poate ajuta la pierderea în greutate, dacă îl combinați cu o dietă corectă și cu exerciții fizice. Cel mai bun lucru este că toate bunătățile pe care le oferă yerba mate sunt naturale. Nu există nici un gram de artificialitate!

Două moduri de a stimula. Ce veți alege?

Acum gândiți-vă din nou. Imaginați-vă cât de mult rău au făcut organismului dvs. băuturile energizante pe care le-ați băut până acum. Nu este prea târziu să o repari, trebuie doar să îți schimbi obiceiurile. Vă este teamă că yerba mate va fi prea slabă? Ce poate face o plantă indiană? Credeți-mă, poate face multe. Dar dacă încă nu ești convins de puterea sa, poți alege o yerba mate mai puternică, cu adaos de guarana. Vă așteaptă ore lungi de studiu sau căutați o băutură energetică naturală pentru gameri? Încercați versiunea Más IQ cu ginseng și ginkgo biloba, care vă va stimula și mai mult celulele cenușii. Așadar, ce alegi, o băutură energizantă artificială cu tone de zahăr și cu tot tabelul periodic în compoziția sa sau yerba mate - o băutură energizantă complet naturală? Care este cea mai sănătoasă băutură energizantă? Credem că nu mai este nevoie să răspundem la această întrebare, pentru că răspunsul este evident. Nu mai cumpărați băuturi energizante, alegeți yerba mate și aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!


Sursă de informații:

  1. Wikipedia: Băutură energizantă, Mate, Cofeină.
  2. M. Cichocki, Energy drinks and their contribution to current health concerns for children and adolescents (Băuturile energizante și contribuția lor la problemele actuale de sănătate ale copiilor și adolescenților), Przegląd Lekarski, 2012.
  3. S. M. Seifert et al, Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults, Pediatrics, 2011.
  4. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate - O istorie lungă, dar actuală, Nutrients, 2021.
  5. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
pixel