Paducelul - un superaliment pe care nu l-ai cunoscut inca
Paducelul este un copac unic, invaluit in legende si mituri misterioase, care nu pot fi ratate. Primăvara, este acoperită cu o mare de flori albe frumoase, iar toamna, de ramurile sale atârnă ciorchini de fructe roșii coapte. După cum se dovedește, păducelul nu este doar un decor fermecător al pajiștilor, parcurilor și străzilor. Este, de asemenea, un adevărat tezaur al sănătății. Ce proprietăți are păducelul și cu ce ajută? Pducelul scade tensiunea arterială? Să verificăm!
Păducelul - o plantă pe care toată lumea o cunoaște, dar nu toată lumea o apreciază
Păducelul este un arbust pitoresc sau un copac mic al cărui aspect este cu siguranță asociat cu toată lumea. Are frunze verde închis, zimțate, care seamănă cu frunzele de pătrunjel în formă. Crenguțele sunt acoperite cu spini ascuțiți. Cele mai caracteristice, însă, sunt florile albe sau roz cu stamine galbene în mijloc și fructe roșii stacojii, rotunde, care decorează peisajele orașelor și satelor primăvara și toamna. Păducelul aparține familiei trandafirilor – este strâns înrudit, printre altele, cu trandafirul, aronia, murul sau căpșunul sălbatic. Se găsește în America de Nord, Europa și Asia, iar până la o mie de specii ale acestei plante sunt cunoscute în întreaga lume. Pe lângă valoarea sa ornamentală, păducelul are multe alte întrebuințări. Lemnul obținut din acesta este valoros, care este foarte dur și durabil. Sunt folosite pentru a face unelte, mânere și bastoane. Este, de asemenea, un material combustibil foarte bun - generează temperaturi ridicate în timpul arderii. Ramurile, fructele, scoarța, frunzele și rădăcinile de păducel sunt pline de vopsea, care este folosită în diverse scopuri. Mai mult decât atât, fructele, florile și chiar frunzele pot fi consumate – sub formă de infuzii, tincturi sau conserve, și chiar și crude. Nu sunt doar gustoase și intrigante, ci și sănătoase!
Vrăji și magie cu păducel în rolul principal
Plantele au atras întotdeauna atenția oamenilor. Fără instrumentele care să le studieze în profunzime, proprietățile lor au fost descoperite sau nu le-au fost atribuite în întregime adevărate. Unele plante au devenit aproape simbolice și chiar au câștigat o aură de mister și magie. Păducelul a fost cu siguranță una dintre acele plante. Se credea că are o mare putere și putere. Spinii care îi acoperă ramurile trebuiau să protejeze împotriva demonilor, vrăjitoarelor, strigoilor și vampirilor. Bebelușii, pentru a se proteja de efectele farmecelor, au fost scăldate într-un decoct din frunze și fructe ale plantei. Păducelul era, de asemenea, un simbol al morții și al iubirii. Se credea că are puterea de a separa lumea celor vii de lumea morților, motiv pentru care a fost plantată lângă morminte pentru ca sufletele rătăcite să nu vină la oameni după moarte. Tufa de păducel a apărut în legenda lui Tristan și Isolda - s-a împletit și s-a alăturat mormintelor îndrăgostiților, devenind un simbol al iubirii mai puternice decât moartea. Păducelul era și un simbol al speranței, se credea că este un remediu pentru o inimă frântă, iar în Marea Britanie și Irlanda există o superstiție populară că este ghinion să smulgi și să distrugi tufele de păducel. Păducelul a apărut de multe ori în mitologia antică, precum și în literatură. Adam Mickiewicz a menționat păducelul printre „copiii pădurii” din Pan Tadeusz. Planta apare și în poeziile Mariei Konopnicka, Edmund Wasilewski și Leopold Staff.
De ce este păducelul o plantă atât de valoroasă?
Fructele, florile și frunzele de păducel au o compoziție chimică similară, motiv pentru care au proprietăți similare. Acestea conțin un adevărat tezaur de substanțe organice și minerale valoroase. Sunt bogate în carbohidrați sănătoși, fibre, proteine și acizi organici. Cele mai importante minerale includ: calciu, fosfor, potasiu, magneziu și sodiu, iar în cantități mai mici: crom și fier. Paducelul este bogat si in vitamina C. Cei mai importanti, insa, sunt polifenolii si flavonoidele care sustin organismul in lupta impotriva radicalilor liberi si a efectelor stresului oxidativ. Știm deja ce este în el și la ce este bun păducelul?
Păducel - proprietăți și aplicare
Păducelul este o plantă neobișnuită - nu numai în termeni de simbolism și magie. După cum dovedesc numeroase studii științifice, păducelul are de fapt multe proprietăți valoroase. Sprijină favorabil activitatea sistemului cardiovascular, scăzând tensiunea arterială. Nu fără motiv, extractul de păducel este un ingredient comun în preparatele pentru scăderea tensiunii arteriale. Compușii conținuti în acesta contribuie și la reducerea colesterolului din sânge și au efect antioxidant. De asemenea, păducelul are efecte antiinflamatorii și antibacteriene și susține funcționarea sistemului imunitar. În Medicina Tradițională Chineză, păducelul este considerat un remediu pentru indigestie și alte afecțiuni legate de sistemul digestiv. Boabele de păducel sunt hrănitoare și sățioase. Există rapoarte că boabele de păducel care rămân pe ramuri în timpul iernii ar putea salva oamenii de foame.
Cum se folosește păducelul? Ceai sau tinctură?
Păducelul este utilizat pe scară largă în bucătărie - nu numai datorită proprietăților sale valoroase, ci și datorită gustului și aromei sale unice. După cum am menționat mai devreme, puteți mânca atât fructe, flori, cât și frunze de păducel. Frunzele de culoare verde închis, zimțate, pot fi adăugate la salate, de exemplu. Pe baza de frunze si flori uscate se poate prepara si o infuzie aromata. Un astfel de ceai de plante de păducel poate fi destul de amar la gust și neplăcut de băut, așa că merită să îl îndulciți cu puțină miere. Boabele de păducel au un gust plăcut, dulce. Acestea amintesc oarecum de fructele de trandafir sălbatic sau de rowan. Fructele uscate pot fi adăugate la infuzii de ierburi, ceai sau yerba mate, la fel ca florile și frunzele. Din fructe crude, puteți face conserve - gemuri, piureuri și jeleuri, puteți face tincturi și chiar vin. De asemenea, puteți stoarce din ele suc proaspăt și foarte sănătos.
Are păducelul efecte secundare?
Literatura științifică nu indică efecte secundare grave ale păducelului, dar merită să urmați o regulă simplă - ceea ce este prea mult este nesănătos. Consumul prea multă infuzie de flori și frunze de păducel sau gem din fructele sale poate duce la indigestie. De asemenea, studiile au arătat că consumul excesiv de preparate de ceai și păducel poate provoca amețeli și dureri de cap, somnolență și palpitații ale inimii. Datorită efectului plantei asupra sistemului circulator, persoanele care suferă de boli de inimă și hipertensiune arterială ar trebui să abordeze acest subiect cu precauție și să-și consulte mai întâi medicul.
Yerba mate cu adaos de păducel
La ceai sau la yerba mate pot fi adăugate flori uscate sau frunze de păducel - vor introduce note interesante în orice compoziție. După cum se dovedește, păducelul se combină bine cu ilfinul paraguayan caracteristic, intens și amar și este deosebit de bun în compozițiile de plante și fructe din plante. În magazinul nostru veți găsi mai multe variante gata făcute cu adăugarea acestei plante extraordinare. Vă recomandăm în special yerba-urile „bere” de la Verde Mate Green - IPA și Radler, în care hameiul joacă rolul principal, iar păducelul subtil îi subliniază amărăciunea plăcută. O compoziție deosebit de interesantă este Paraguayan Guarani Wild Jungle, în care florile de păducel însoțesc adaosuri precum rowan, ginkgo biloba, măceșe și boabe de ciulin de lapte. Pe de altă parte, în variantele Yaguar Kiwi și Verde Mate Green Ananas, floarea de păducel este un fundal plăcut pentru aromele de fructe. Vă recomandăm să încercați fiecare dintre aceste sugestii!