Prepararea ceaiului de yerba mate. Ghidul începătorului
Mulți dintre clienții noștri ne întreabă cum să preparăm yerba mate? Care este cea mai bună temperatură a ceaiului mate? Mai ales la începutul aventurii cu această băutură sud-americană, poate părea un pic complicat. Aparențele sunt înșelătoare și, după cum se pare, arta de a prepara yerba mate este foarte simplă și devine rapid o rutină zilnică.
Yerba mate - cum se prepară? Tradiții ale indienilor Guarani
Yerba mate pare să fie foarte asemănătoare cu ceaiul. Dar nu vă lăsați păcăliți de aparențe. Ceaiul este o infuzie preparată din frunzele de Camellia sinensis, o plantă originară din Asia. Yerba mate este o infuzie preparată din planta Ilex paraguariensis, care crește în zonele de frontieră a patru țări din America de Sud: Paraguay, Brazilia, Argentina și Uruguay. Deși yerba mate și ceaiul nu sunt același lucru, au destul de multe lucruri în comun - ambele băuturi sunt infuzii din frunze de plante uscate și zdrobite și se beau de obicei calde. Prepararea ceaiului este simplă. Aveți nevoie de două lucruri - o ceașcă și un ceainic. Pur și simplu puneți pliculețul de ceai în ceașcă, turnați-l cu apă clocotită și așteptați câteva minute pentru a se infuza. De asemenea, puteți folosi un infuzor de ceai dacă beți ceai din frunze libere, deși acest lucru nu este necesar dacă nu vă deranjează ca frunzele să vă intre în gură. Cu yerba mate, este un pic mai complicat, dar multe lucruri pot fi simplificate. Complicația provine dintr-un ritual, care își are originea în tradițiile indienilor Guarani. Aceștia sunt primii care au descoperit proprietățile Ilex paraguariensis și, cu sute de ani în urmă, au băut o infuzie din frunzele sale uscate. Ceea ce este important în consumul de yerba mate este ce instrumente folosiți pentru a o prepara și cum pregătiți frunzele uscate înainte de preparare. Temperatura apei este, de asemenea, importantă în prepararea yerba mate. Toate acestea creează o aură de mister în jurul culturii de a bea și de a prepara mate, adăugând un strop de magie. Așadar, dacă doriți să rămâneți la metoda tradițională de preparare a yerba mate, există câteva reguli de urmat.
De ce ai nevoie pentru a prepara yerba mate?
Încurajat de poveștile prietenilor tăi și de numeroasele articole despre yerba mate, te întrebi - cum să o prepari? Înainte de a vă pregăti primul ceai mate, trebuie să vă procurați câteva instrumente esențiale:
Mate gourd - este o ceașcă profilată în care puteți prepara și bea yerba mate. Indienii Guarani beau o infuzie în vase confecționate din fructe de lemn, uscate și scobite de calabash. Puteți cumpăra și astăzi astfel de dovleci. Puteți obține, de asemenea, dovleci de mate din lemn - palo santo sau algarrobo. Vasele naturale din calabash sau din lemn au multe avantaje. Sunt realizate manual și unice, ecologice și, de asemenea, influențează gustul și aroma infuziei, adăugând note foarte interesante, unice. Pe de altă parte, cănile realizate din material organic sunt mai puțin durabile și trebuie îngrijite corespunzător. În prezent, dovleceii mate din ceramică și caltaboșii sunt cei mai populari și ușor de accesat.
Bombilla este un pai metalic terminat cu un filtru care separă infuzia de zaț. Yerba mate uscată este mult mai fină decât ceaiul clasic, ceea ce face ca băutul mate fără bombilla să fie neplăcut - bucățile mici de frunze și crenguțe rămân pe dinți și irită gâtul. Acesta a fost motivul pentru care indienii Guarani au început să își bea infuzia printr-un pai de bambus sau de trestie, care a fost înlocuit mai târziu cu o bombilla de metal. În prezent, este posibil să se achiziționeze bombilla din bambus, lemn și diferite tipuri de metal - oțel inoxidabil, nichel, alpaca sau argint. De asemenea, bombillas de astăzi sunt echipate cu diferite filtre - în funcție de tipul de yerba mate, de metoda de preparare și de nevoile băutorilor.
O bombilla, la fel ca și un dovleac de mate, are nevoie de o îngrijire adecvată pentru a dura cât mai mult timp. Pentru a o spăla temeinic, poate fi utilă utilizarea unui detergent special.
Puteți infuza yerba mate de mai multe ori, așa că merită, de asemenea, să cumpărați un termos, deși nu este o obligație. Vă va economisi timpul de fierbere a apei înainte de fiecare turnare și, de asemenea, vă va fi mai ușor să luați băutura la pachet - pentru călătorii sau pentru a merge la școală/la serviciu. Există o gamă largă de termosuri cu diferite funcții disponibile în magazinul nostru - nu uitați să verificați categoria "Gadgeturi și accesorii suplimentare pentru yerba mate".
Pentru prepararea yerba mate, un termometru sau un ceainic cu termometru încorporat poate fi, de asemenea, util pentru a ajuta la măsurarea precisă a temperaturii apei.
În cele din urmă, cel mai important punct: alegerea tipului potrivit de yerba mate. Un mate uscat cu un conținut ridicat de praf va avea o aromă și un efect puternic, în timp ce un mate format practic doar din frunze va fi mult mai blând. Bețișoarele sunt "umplutura", așa că, cu cât sunt mai puține, cu atât mai stimulantă va fi infuzia. Gustul de yerba mate este influențat și de modul în care sunt uscate plantele. Mate uscat cu aer cald are o aromă blândă și nu este la fel de amar ca yerba mate afumat.
Prepararea ceaiului yerba mate pas cu pas
Conform metodei tradiționale, prepararea ceaiului mate presupune mai multe etape:
Pasul 1. Primul pas constă în turnarea mate-ului uscat în dovleacul de mate. Cantitatea depinde de cât de puternică este infuzia pe care doriți să o faceți. De obicei, ar trebui să turnați aproximativ 1/4-3/4 din volumul dovleacului. Dar se știe că, cu cât folosești mai mult mate uscat, cu atât mai puternică va fi infuzia, așa că la început poți începe prin a turna 2-3 lingurițe de frunze măcinate (sunt aproximativ 15 g de mate uscat).
Pasul 2. Următorul pas, conform tradiției, este să acoperi cu mâna dovleacul de mate și să-l întorci cu capul în jos, apoi să-l agiți. În acest fel, o parte din praf va rămâne pe mână și nu va înfundă ulterior filtrul din bombilla. Dacă alegeți yerba mate fără crenguțe și praf, puteți sări peste acest pas.
Pasul 3. După ce ați întors dovleacul de mate în poziția inițială, înclinați-l înclinat, astfel încât pe unul dintre pereții dovleacului să se formeze o "movilă" de mate uscat, iar fundul vasului să fie expus.
Pasul 4. Așezați bombilla pe movilă, cu filtrul în jos - astfel încât să atingă fundul dovleacului de mate.
Pasul 5. Înclinați cu grijă dovleacul de mate în poziție verticală, având grijă ca matul uscat să nu acopere fundul.
Pasul 6. Turnați o cantitate mică de apă rece peste yerba mate, vizând fundul neacoperit al dovleacului de mate și așteptați ca lichidul să se absoarbă în frunzele uscate.
O mică digresiune: fenomenul de "dispariție" misterioasă a apei în frunzele uscate de yerba mate se numea odinioară "înghițitură pentru Sfântul Toma". Legenda provine de la iezuiți, care au venit în America de Sud după cucerirea continentului de către conchistadorii spanioli. Iezuiții au răspândit creștinismul printre indieni, care la un moment dat a început să se amestece cu credințele populației indigene. Aceștia au început să creadă că Sfântul Toma a fost cel care a adus pe lume planta Ilex paraguariensis și a arătat-o poporului Guarani. Prima înghițitură de yerba mate era, prin urmare, un "cadou" pentru Sfântul Toma, oferit ca mulțumire pentru că a arătat populației planta miraculoasă.
Pasul 7. Ultimul pas în prepararea infuziei constă în turnarea de apă fierbinte peste mate uscat, până când dovleacul de mate este plin. Temperatura optimă de preparare a infuziei de yerba mate este în jur de 70-80 °C. Cu cât apa este mai rece, cu atât mai mult timp va dura prepararea yerba mate. Cu cât va avea un gust mai blând și cu atât își va elibera mai slab proprietățile. Este foarte important ca apa pentru yerba mate să nu fie prea fierbinte. O temperatură prea ridicată va sclivi frunzele de Ilex paraguariensis, iar infuzia va fi foarte amară. Dacă nu aveți un termometru și nu puteți verifica cu exactitate temperatura ceaiului de yerba mate, așteptați pur și simplu aproximativ 4-10 minute după ce ați fiert apa. Dacă nu ați pus până acum bombilla în dovleacul de mate - faceți-o acum, astupând vârful cu degetul mare. În acest fel veți evita înfundarea filtrului. Yerba mate se va infuza timp de aproximativ 5 minute. Un timp de infuzare mai lung va face ca infuzia să devină mai puternică și mai amară.
Nu uitați: puteți turna o porție de mate uscat de mai multe ori până când puteți gusta infuzia. Cu fiecare turnare, infuzia va deveni mai slabă. Este interesant să "preparați" yerba mate în apă la o temperatură scăzută. Iced mate este popular mai ales în Paraguay, unde este foarte cald în timpul sezonului de vară. Ceaiul de mate preparat cu apă la temperatură foarte scăzută se numește tereré.
Prepararea yerba mate este atât de simplă!
Instrucțiunile de preparare a yerba mate descrise mai sus se referă la tradiție. De fapt, se face o infuzie și se bea așa cum vă place - într-o ceașcă sau un pahar obișnuit, preparat cu un filtru sau o presă franceză, băut fără utilizarea unei bombilla. Băutura de yerba mate în acest mod, totuși, va fi lipsită de tot misterul și magia sa. Deși poate părea că prepararea yerba mate în mod tradițional este dificilă și necesită mult timp, nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Veți descoperi că veți deveni rapid pricepuți și ritualul preparării yerba mate va deveni rutina dumneavoastră zilnică. Acum, ia-ți dovleacul de mate preferat și bombilla și prepară cea mai delicioasă yerba mate din lume!