Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Tipuri și arome de yerba mate

2024-04-10
Tipuri și arome de yerba mate

Elaborada, despalada, saborizada, tostada și altele... Aparent un singur yerba mate, dar există milioane de versiuni. Care sunt diferențele dintre diferitele tipuri de yerba mate și ce înseamnă termenii cu iz exotic de pe ambalaj? Ce gust are yerba mate din Brazilia și ce gust are cea din Paraguay? Care sunt cele mai bune arome de yerba mate? Lăsați-ne să vă explicăm!

Rezumat:

  1. Despalada sau elaborada?
  2. Diferite arome de yerba mate - ce găsești într-un pachet?
  3. Diferite tipuri de yerba mate în funcție de metoda de producție
  4. Fiecare țară are o yerba mate diferită

Despalada sau elaborada?

Piața de yerba mate este imensă. Acest lucru este evidențiat, de exemplu, de gama largă de produse oferite în magazinul nostru, unde puteți găsi produse de la unele dintre cele mai cunoscute mărci, precum și de la unele mai de nișă. Noi mărci și modele sunt create în mod constant, cu idei noi și abordări proaspete ale subiectului. Deși fiecare produs este ușor diferit unul de celălalt, toate au un lucru în comun - baza este un produs uscat care provine dintr-o singură plantă, Ilex paraguariensis. În funcție de metoda de producție, de țara de origine sau de aditivii care completează produsul pur uscat din pachet, există mai multe tipuri de yerba mate, care, în termeni simpli, pot fi împărțite în despalada și elabora. Diferența constă în raportul dintre numărul de frunze și bețișoare din pachet. Yerba mate despalada conține 90% frunze și maximum 10% bețe, în timp ce elaborada poate conține până la 35% bețe. Aceste limite sunt definite cu precizie de organizația argentiniană INYM - Institutul Național de Yerba Mate. De ce este acest lucru atât de important? Frunzele și crengile aparent nesemnificative diferă în ceea ce privește conținutul de cofeină. În timp ce în frunze există destul de multă cofeină, crenguțele sunt practic lipsite de ea, motiv pentru care sunt considerate mai mult un "umplutură", iar mate cu multe bețe este considerat a avea un efect mai slab. Un yerba mate care este complet lipsit de bețișoare se numește sin palo, în timp ce un produs uscat cu o proporție mare de crenguțe se numește con palo.

Diferite arome de yerba mate - ce găsești într-un pachet?

Praf

Frunzele și perucile sunt un lucru. În unele tipuri de yerba mate veți găsi, de asemenea, praf. Unii oameni spun că în praf se află adevărata putere. Praful de yerba mate este considerat a fi mai intens în gust și aromă și mai puternic în efectele sale. Praful conferă infuziei o aromă distinctă și puternică. Yerba mate cu mult praf este tipică pentru Paraguay, în timp ce produsele care conțin puțin sau aproape deloc praf sunt uneori etichetate cu mențiunea "con bajo contenido de polvo" pe ambalaj.

Verde Mate Green Frutos Tropicales

Aditivi

Yerba mate, în ciuda gustului său intens, care are de obicei o amărăciune caracteristică, se combină bine cu o varietate de aditivi, de preferință naturali, la fel ca și mate în sine. Ierburile, fructele sub toate formele lor, florile comestibile sau condimentele care pot fi găsite zilnic în bucătărie se potrivesc perfect cu el. Aditivii îndulcesc oarecum gustul yerba mate, creând compoziții unice, pline de gust și aromă, care vă atrag și vă încurajează să o încercați. Yerba mate aromatizată, îmbogățită cu aditivi, este de obicei etichetată compuesta (în spaniolă) sau composto (în portugheză), ceea ce înseamnă "compoziție, amestec". Aproape toate mărcile de yerba mate oferă compoziții îmbogățite cu aditivi, pe lângă produsele clasice. Cea mai populară și considerată de mulți ca fiind cea mai bună combinație ușoară de arome de yerba mate este "menta limon", un amestec de mentă și lămâie. O altă aromă la fel de populară și una dintre cele mai bune arome de ceai mate este combinația cu guarana stimulantă. Mulți producători se întrec unii pe alții în inventarea unor combinații originale de arome. Două mărci braziliene - Verde Mate Green și Yaguar - conduc în topul yerba mate aromate din magazinul nostru, iar cele mai recomandate arome de yerba mate sunt: Verde Mate Green și Yaguar: Verde Mate Green Frutos Tropicales, Verde Mate Green Más IQ, Yaguar Energía Guaraná și Yaguar Frutas Dulces.

Arome

Nimănui nu-i plac culorile sau aromele artificiale. Avem tendința de a le asocia cu alimentele nesănătoase. Știind că acestea se regăsesc în produsul pe care dorim să îl cumpărăm, căutăm alternative - fără arome și culori. Din păcate, le întâlnim foarte des în fiecare zi. În afară de aditivii pe bază de fructe sau plante, producătorii de yerba mate adaugă în produsele lor și extracte de fructe, uleiuri sau arome, iar mate aromat este denumit prin cuvântul spaniol saborizada. Din păcate, producătorii oferă rareori informații despre conținutul exact al aromelor. Pentru a evita să cumpărați yerba mate cu arome artificiale, fiți atenți la descrieri. Dacă găsiți cuvântul "aromă" sau fraza "aromă identică cu cea naturală", ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a cumpăra un astfel de produs. Acest lucru înseamnă că are arome artificiale. Aceste tipuri de yerba mate au arome foarte intense. Yerba mate care are multe fructe sau ierburi în compoziția sa, dar este lipsită de arome artificiale, nu este la fel de intensă în miros sau gust.

Verde Mate Green Menta Limon

Diferite tipuri de yerba mate în funcție de metoda de producție

Diferitele arome de yerba mate sunt influențate nu numai de aditivii care intră în pachet împreună cu produsul uscat, ci și de metoda de producție a yerba mate-ului în sine. În mod tradițional, yerba mate este uscată cu ajutorul fumului provenit de la o vatră de prăjire și condimentată timp de mai multe luni, rezultând o aromă intensă, distinctă, cu note afumate. Exemple sunt yerba mate din Paraguay (de exemplu, yerba mate Pajarito) sau din Argentina (de exemplu, yerba mate Rio Parana). Această intensitate nu este pe placul tuturor, motiv pentru care unii producători s-au îndepărtat de tradiție și au adus unele îmbunătățiri producției, permițând ca frunzele de Ilex paraguariensis să fie uscate cu aer cald în loc de fum. O astfel de yerba mate uscată primește pe ambalaj notația sin humo, sau în spaniolă, "fără fum". Unul dintre cele mai bune tipuri de yerba mate uscată la aer este Soul Mate organic din Brazilia, iar o variantă îmbogățită cu adaos de guayusa - Soul Mate Orgánica Guayusa - a fost deosebit de atrăgătoare pentru gusturile noastre. Printre produsele unor mărci, puteți găsi și un anumit tip neobișnuit de yerba mate, cu adaos de tostada - aceasta este yerba "prăjită". Frunzele verzi de Ilex paraguariensis devin maro închis atunci când sunt prăjite, iar yerba mate dobândește note de aromă complet noi. Tastada amintește de cafeaua din cereale sau de cacao și are un gust și mai bun atunci când este îmbibată în lapte, mai degrabă decât în apă. Personal, recomandăm Verde Mate Green Dulcessa Verde Mate îmbogățită cu adaos de ciocolată, fulgi de nucă de cocos și migdale. Delicios!

Fiecare țară are o yerba mate diferită

Ultimul factor care influențează diversitatea aromelor de yerba mate este țara de origine. Deși toți locuitorii din "țările yerba mate" beau același lucru - o infuzie făcută din frunze de Ilex paraguariensis - fiecare tip de yerba mate, în funcție de originea sa, diferă ușor.

Yerba mate argentiniană

Argentina care este lider în producția și exportul de yerba mate. În această țară se află unii dintre cei mai mari producători de yerba mate, care și-au făcut un nume în întreaga lume. Yerba mate tipic argentinian se caracterizează printr-o cantitate relativ scăzută de praf și un conținut de bețișoare - până la aproximativ 30%. Cel mai adesea este produsă prin metoda tradițională, prin expunere scurtă deasupra flăcărilor unui foc. Uneori este afumat suplimentar și este supus, de obicei, unei învechiri îndelungate.

Argentinian yerba mate

Yerba mate brazilian

Imediat după Argentina, în clasamentul producției și al exporturilor, se află Brazilia. Este cea mai mare țară din America de Sud și se caracterizează printr-o mare diversitate. Interesant este faptul că yerba mate este populară practic doar în sudul țării. În nordul Braziliei, cafeaua este regele. Pe cât de diversă este Brazilia, pe atât de diverse sunt preferințele băutorilor de mate brazilieni, motiv pentru care aici au apărut mai multe tipuri de yerba mate. Cel mai popular este chimarrão, care este yerba mate măcinată într-o pulbere fină, asemănătoare cu făina. În procesul de prelucrare a acestui tip de mate, procesul de maturare este omis, astfel încât produsul uscat își păstrează culoarea verde suculentă. Gustul și mirosul amintesc de iarba proaspătă de pe o pajiște de primăvară. Dacă este uscat cu fum de foc de tabără, are în plus note ușor afumate. În Brazilia este foarte cald, așa că brazilienilor le place să bea yerba mate rece - cu apă rece sau cuburi de gheață. Versiunea rece și răcoritoare a yerba mate se numește tereré. Acesta este, de asemenea, numele tipului de mate brazilian, care este preparat în timpul producției în așa fel încât să aibă un gust foarte bun la rece. Există un alt tip de ceai mate din Brazilia care a găsit un favor deosebit printre iubitorii europeni ai acestei băuturi - mate verde, sau yerba mate verde. La fel ca și chimarrão, etapa de învechire este omisă în producția sa, astfel încât produsul uscat își păstrează culoarea verde delicioasă, iar uscarea la aer în loc de fum contribuie la o aromă foarte ușoară. Cu toate acestea, ceea ce intră în pachet nu este o pulbere fină, ci frunze tăiate în bucăți medii, de obicei fără bețișoare.

Brazilian yerba mate

Yerba mate din Paraguay

În Paraguay, ca și în Brazilia, se bea de preferință versiunea rece a yerba mate. Atunci când este îmbibat în apă rece ca gheața, produsul uscat își eliberează proprietățile valoroase la fel de bine ca în apă fierbinte, dar acest lucru se întâmplă puțin mai lent, iar aroma este puțin mai puțin intensă. Acesta este motivul pentru care yerba mates din Paraguay este puternică și expresivă - produsă conform tradiției, adică prin uscare la foc și folosind fumul. De asemenea, acestea sunt de obicei foarte prăfuite, ceea ce contribuie și mai mult la intensitatea lor.

Paraguayan yerba mate

Yerba mate uruguayană

Deși Ilex paraguariensis crește și în Uruguay, yerba mate nu este produsă în această țară din motive economice și comerciale. În ciuda acestui fapt, uruguayenii iubesc de-a dreptul infuzia verde a indienilor Guarani! Marea majoritate a produselor care sunt disponibile pe piața uruguayană de yerba mate provin din Brazilia, dar tipul de mate "uruguayano-brazilian" este foarte diferit de cel consumat în țara samba. Yerba mate uruguayană are o aromă mai intensă, cu o senzație de amăreală, dar nu la fel de intensă ca în cazul varietății paraguayene. Pe lângă frunze, pachetul conține crenguțe și o cantitate destul de mare de praf.

Uruguayan yerba mate

Tipurile de yerba mate sunt numeroase. Cu siguranță fiecare va găsi ceva pentru el. Cel mai bun mod de a afla despre efectele lor uimitoare este să le experimentați pe propria piele. Este greu de descris gustul, aroma și efectele lor extraordinare. Pentru a vă găsi gustul, este o idee bună să încercați diferite versiuni. De la cele mai blânde la cele mai puternice. De la aromate la prăfuite. Savurați!


Sursa de informații:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. oec.world.

Recomandat

Kurupi Clasica 0,5kg

Kurupi Clasica 0,5kg

33,77 RON inclusiv TVA/1buc.(67,54 RON / kg inclusiv TVA)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

31,77 RON inclusiv TVA/1buc.(63,54 RON / kg inclusiv TVA)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

31,77 RON inclusiv TVA/1buc.(63,54 RON / kg inclusiv TVA)
Selecta Silueta 0,5kg

Selecta Silueta 0,5kg

30,77 RON inclusiv TVA/1buc.(61,54 RON / kg inclusiv TVA)
Taragui Naranja de Oriente 0,5kg

Taragui Naranja de Oriente 0,5kg

45,77 RON inclusiv TVA/1buc.(91,54 RON / kg inclusiv TVA)
Yerba Verde Mate Verde Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Verde Limon 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
pixel