Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Yerba mate calabash: cum să o întrețineți pentru a face să dureze mult timp?

2023-10-18
Yerba mate calabash: cum să o întrețineți pentru a face să dureze mult timp?

Utilizarea frecventă a calabacinii yerba mate necesită o întreținere adecvată. Scopul acesteia este de a prelungi durata de viață a accesoriului. Diferitele tipuri de căbănuțe mate necesită metode diferite de curățare și întreținere. Dacă doriți să aflați cum să aveți grijă în mod corespunzător de calabașa de yerba mate, nu uitați să citiți acest articol!

Rezumat:

  1. Ghiveci de mate din calabash
  2. Curado - modul tradițional de preparare a calabacelui de yerba mate
  3. "Calabașa mea de yerba mate se mucegăiește! Cum pot să o curăț?"
  4. Avantajele și dezavantajele de a bea yerba mate într-o calabash
  5. Care este cea mai bună calabash pentru a bea yerba mate?

Gălușcă de mate făcută din calabash

Primii băutori de yerba mate și-au făcut vasele dintr-un soi special de dovleac, care, datorită pielii sale foarte dure și formei adecvate, își îndeplinea perfect funcția. Calabash-ul tradițional de yerba mate este făcut din fructul lemnos și gol al dovleacului, numit "calabaza" în spaniolă. În funcție de țară, calabașele de yerba mate au forme diferite și sunt realizate din diferite părți ale fructului. Calabașele argentiniene - cele mai populare - au o formă rotunjită și pereți subțiri. Ele sunt realizate din partea inferioară a fructului. În Brazilia, cel mai comun tip de dovleac yerba mate este cuia - o calabash cu pereți groși și dotată cu un guler lat. Forma sa caracteristică este foarte utilă în prepararea chimarrão. Acesta se prepară din partea superioară a fructului. În Uruguay și Argentina, sunt comune și calabașele numite porongo - sunt asemănătoare cu cuia, dar sunt mai mici și au pereții mai subțiri. Sunt realizate tot din partea superioară a fructului și, în plus, sunt adesea echipate cu picioare metalice - astfel încât calabașa rotunjită să poată fi așezată ferm pe o suprafață plană. În Brazilia și, uneori, în Argentina, se găsesc și calabacele numite galleta. Cuvântul înseamnă literalmente "prăjitură" în spaniolă. Acestea sunt vase de formă plată care sunt realizate prin tăierea uneia dintre părțile laterale ale fructului plat de calabash. Mulți iubitori de ceai mate folosesc și astăzi calabashes naturale - și nu doar în America de Sud! Acesta este cel mai clasic dintre modurile de a savura yerba mate și, de asemenea, cel mai dificil de conservat. În primul rând, calabașa trebuie să fie pregătită în mod corespunzător, așa că, dacă doriți să o preparați pentru dumneavoastră, aveți grijă să curățați solid interiorul de pulpă și semințe. Interiorul caltaboșului se conservă în mod tradițional cu ulei.

Curado - modul tradițional de preparare a calabacinii de yerba mate

Dacă alegeți o calabash naturală pentru un recipient de băut yerba mate, trebuie mai întâi să o pregătiți corespunzător, conservând-o astfel încât să nu curgă, să nu putrezească prea repede și să dureze cât mai mult timp. Pregătirea calabashului ajută, de asemenea, la eliminarea aromei caracteristice a fructelor, care poate avea un efect neplăcut asupra infuziei preparate în vas. Procesul de preparare a calabacelui pentru yerba mate se numește " curado". Etapa inițială a curado este umplerea calabash-ului cu yerba mate. În fructul scobit al calabashului, se pun frunze umede de yerba mate - aproximativ 2/3 din înălțimea acestuia. Se toarnă apă fierbinte (aproximativ 70-80 grade Celsius) peste mate și se lasă timp de aproximativ 12-24 de ore - de preferință 24 de ore întregi. Următorul pas al curado-ului este golirea vasului și clătirea temeinică a acestuia sub jet de apă. Următorul pas foarte important este curățarea calabalâcului de pulpă și semințe, de preferință cu ajutorul unei linguri. Faceți acest lucru cu atenție, cu sensibilitate, pentru a nu deteriora pereții fructului. Acum, trebuie să repetați primii pași - pregătiți din nou "infuzia" și lăsați calabașa timp de 24 de ore înainte de a o scoate cu pulpa și semințele rămase. În cele din urmă, lăsați calabașa să se usuce bine - neapărat cu deschiderea în sus!

Yerba mate calabash

"Calabașa mea de yerba mate se mucegăiește! Cum pot să o curăț?"

Una dintre cele mai importante părți ale întreținerii unei calabe de yerba mate este să o curățați în mod regulat. Nu puteți lăsa resturile umede în interiorul calabashului după ce ați băut infuzia. În caz contrar, se poate mucegăi. După fiecare utilizare, aruncați zațul, clătiți vasul cu apă rece și apoi uscați-l bine. Este foarte important să lăsați calabașa să se usuce în sus, de preferință lângă un calorifer sau la soare, pentru a nu fi expusă prea mult timp la umezeală. Din când în când, este, de asemenea, o idee bună să turnați o linguriță de bicarbonat de sodiu în calabalâc și să turnați apă fierbinte peste el - acest amestec va ajuta la eliminarea oricăror impurități. Cu toate acestea, dacă observați că ghiveciul dumneavoastră este mucegăit, asigurați-vă că scăpați de el! Indiferent de tipul de caltaboș pe care îl aveți, merită să respectați regula de bază deja menționată - nu lăsați resturile de yerba mate în caltaboș peste noapte! Acest lucru creează condițiile perfecte pentru ca mucegaiul să se dezvolte.

Avantajele și dezavantajele consumului de yerba mate în calabash

Avantajul incontestabil al utilizării unei calabash pentru a prepara yerba mate este că este naturală, făcută din fructe adevărate, unică și inimitabilă. Alegând un astfel de vas, puteți fi siguri că nimeni nu va mai avea o altă cănuță de mate ca aceasta. Provine din natură, așa că atunci când este folosit - nu va polua mediul înconjurător. Cănile - fie că sunt simple, rotunde, cuias sau porongos braziliene - sunt de obicei frumos decorate, în modele etnice, unice. Ele sunt dotate cu accesorii de întărire care uneori sunt mici opere de artă. Sunt atrăgătoare și nu numai că se potrivesc perfect în mână, dar arată foarte bine pe raft, alături de pachetele de yerba mate. Sunt realizate manual - nu este vorba de o producție în masă. La fel ca și vasele din lemn de palo santo, calabacele naturale au propria atmosferă și magie unică, influențează gustul infuziei preparate în ele și, în plus, fac trimitere la tradiție - indienii Guarani au băut pentru prima dată yerba mate în fructe scobite de calabace. Vasele din calabash sunt ușoare și, în același timp, foarte stabile și robuste. În timp ce un dovleac de sticlă sau de ceramică pentru mate s-ar putea sparge atunci când este scăpat pe jos, un calabash natural va supraviețui, de obicei, unei astfel de căderi. În juxtapunere cu toate aceste avantaje, singurul dezavantaj al caltaboșului natural este de fapt faptul că trebuie golit rapid de orice resturi rămase și uscat bine, deoarece poate putrezi.

Care este cea mai bună calabash pentru a bea yerba mate?

În magazinul nostru online veți găsi diferite tipuri de cănuțe de mate - din ceramică, aluminiu, lemn de palo santo și chiar sticlă. Fiecare tip necesită o îngrijire diferită. Ghiveciurile de yerba mate din calabash sau lemn de palo santo sunt, de obicei, acoperite cu metal sau piele la exterior. Este important să clătiți bine vasul după fiecare utilizare, dar aveți grijă: nu este recomandabil să folosiți detergenți, deoarece lemnul sau fructele de calabash îi pot absorbi și pot schimba gustul infuziilor. Dacă sunteți în căutarea unui cădelniță de yerba mate ușor de folosit și de curățat, luați în considerare calabașele fabricate din ceramică sau aluminiu. Înainte de a le folosi pentru prima dată, este o idee bună să le scaldăm pentru a scăpa de orice miros de ambalaj sau impurități. După utilizări ulterioare, le puteți spăla împreună cu restul vaselor.

Sursa de informații:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Mate_(băutură).
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Calabash.
pixel