Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Yerba mate cu suc. Faceți cunoștință cu Terere Ruso

2023-04-21
Yerba mate cu suc. Faceți cunoștință cu Terere Ruso

Sfârșitul lunii mai ne surprinde de obicei cu temperaturi foarte ridicate. În căutare de răcoare și împrospătare, mulți membri ai echipajului nostru au trecut la slurping tereré. Yerba rece este o modalitate dovedită de a combate efectele căldurii. O porție de fructe uscate, apă bine răcită și, opțional, câteva cuburi de gheață. Clasic. Ce zici de înlocuirea vechiului H2O cu suc? În special pentru tine, am decis să testăm o soluție care este adesea și de bunăvoie folosită de sud-americani. Nu este o coincidență - astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Sucului! Vă invităm să citiți.

Tereré - yerba mate rece

Frunzele și crenguțele de ilfin din Paraguay sunt pline de cofeină, vitamine și minerale. Proprietățile lor neprețuite sunt cel mai bine eliberate nu numai sub influența apei fierbinți, ci și la temperaturi foarte scăzute. Băutura rece pe bază de gheață se numește tereré, un cuvânt derivat din sunetul de slurping care se face atunci când matero rămâne fără apă. Tereré răcește perfect și potolește setea în zilele toride. Pe lângă apă rece, cuburi de gheață, ierburi proaspete, numite yuyos de latini - cele mai populare sunt: menta, burrito, verbena cu lămâie, sarsaparilla, ghimbir... - sau bucăți de fructe suculente, de exemplu lămâie, portocală, pepene verde, piersici sau mere. În țările din America de Sud, unde vara temperatura aerului poate ajunge până la 50 ° C, o băutură rece este o adevărată mană divină. Calmează efectele căldurii omniprezente, răcorește, împrospătează, potolește setea și adaugă energia necesară pentru acțiune. În 2020, tradiția paraguayană de a bea yerba rece a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural imaterial, făcând ca tereré să fie asociat în principal cu Paraguay. Yerba rece se bea și în Argentina, Brazilia și chiar în Bolivia. Inițial, tereré se bea într-un vas special - guampa, care este făcut din corn sau copită de vite. Paraguaienii sau argentinienii iau de obicei cu ei și un termos mare, foarte încăpător, umplut cu apă rece ca gheața, datorită căruia pot bea yerba rece în orice moment.

Câteva fapte din istorie. Cine a inventat terere?

Există mai multe povești legate de tradiția de a bea yerba în versiune rece. Fondul primului dintre ele este Războiul din Paraguay, cel mai sângeros conflict din istoria Americii de Sud, care a avut loc în anii 1864-1870. Armatele Paraguayului și, pe partea opusă, armatele Braziliei, Argentinei și Uruguayului s-au ciocnit într-o luptă inegală. Legenda spune că soldații de ambele părți, obosiți de căldura tropicală, făceau pauze frecvente în operațiunile militare pentru a-și bea iubita yerba și a câștiga putere. Pentru a pregăti yerba, aveau nevoie de apă fierbinte, ceea ce necesita aprinderea unui foc, iar acest lucru le trăda adesea poziția în junglă. Așa că au început să toarne apă rece pe sfântă, ceea ce nu numai că a redus riscul de a fi detectați de inamic, dar s-a dovedit a fi o modalitate excelentă de a face față căldurii apăsătoare.

O strategie similară a fost folosită zeci de ani mai târziu în războiul Gran Chaco dintre Paraguay și Bolivia în anii 1930. Această zonă trebuia să fie bogată în petrol, ceea ce în cele din urmă s-a dovedit a fi fals. În timpul acestei ciocniri, militarii, neputând aprinde focul pentru a încălzi apa, au fost nevoiți să pregătească yerba rece. Aparent, din acel moment, tereré a început să fie băut pe scară largă în America de Sud, despre care s-a crezut în mod eronat că este originea acestei tradiții. Cu toate acestea, este adevărat că yerba în varianta rece a fost băută cu sute de ani mai devreme de către indienii guarani, turnând frunze și crenguțe de ilfin uscate și zdrobite cu apă rece ca gheața direct de la sursă.

În timpul războiului din Chaco s-a născut tradiția de a bea yerba mate cu suc. Mulți soldați ruși au luptat pe partea paraguayană. Cei mai mulți dintre ei erau refugiați care au evadat după Revoluția din octombrie. După cum știți, în acele zile, mate nu era cunoscut în afara Americii de Sud. Nou-veniții de peste ocean, neobișnuiți cu amărăciunea berii, au avut dificultăți să se obișnuiască cu gustul străin. În loc de apă, au început să folosească sucuri reci de fructe pentru a turna yerba, a cărei dulceață a neutralizat efectiv caracterul uscat al băuturii. De-a lungul timpului, varianta de fructe a lui tereré de jugo, care înseamnă „tereré cu suc” în spaniolă, a câștigat popularitate și în rândul paraguayenilor. Ca un omagiu adus pionierilor acestei modificări neobișnuite de mate, a început să fie denumit tereré ruso sau „tereré rus”.

Tereré ruso – ne facem singuri yerba mate cu suc

După o scurtă introducere istorică, putem trece la experimentul nostru matematic. În primul rând, să vă reamintim că data intrării noastre nu este întâmplătoare. Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Sucului. 30 mai este momentul perfect pentru a vă aminti că fiecare dintre noi ar trebui să mănânce cel puțin cinci porții de legume și fructe pe zi. Sucul de legume, fructe sau amestecat este o modalitate rapidă, sănătoasă și gustoasă de a vă completa nevoile zilnice. Nu este doar o doză decentă de vitamine și minerale pentru organism. Sucurile de fructe și legume cu o compoziție bună ajută la menținerea unei siluete subțiri, a pielii sănătoase și a părului frumos.

Să trecem în sfârșit la partea cea mai importantă a postării noastre, adică experimentul fructelor dulci. Ca bază pentru yerba mate dulce, am ales verde, Brazilian Verde Mate Green Tereré. După cum sugerează și numele, soiul uscat este dedicat consumului la rece. În biroul nostru, suntem de acord că este una dintre cele mai bune opțiuni de răcire. Trăsătura sa caracteristică este o compoziție complexă, dar plăcut echilibrată a întregului. Contine fructe de padure goji, cuburi de ananas, iarba de lamaie, coaja de portocala si menta. Am decis să vedem cum ar funcționa un astfel de amestec în combinație cu băuturi dulci. Am preparat: suc de mere, suc de portocale, nectar de capsuni si nectar de fructul pasiunii. Temperatura de „preparare” tereré trebuie să fie foarte scăzută, așa că nu am uitat de aprovizionarea cu gheață. Fiecare dintre cele patru tărtăcuțe era aproape pe jumătate plină de secetă. Am suplimentat fiecare dintre ele cu patru sucuri diferite și câteva cuburi de gheață pe rând. Am așteptat câteva minute să se întindă seceta și am putut încerca. Pregătirea întregului lucru a durat puțin mai mult decât în cazul preparatului fierbinte. Proprietățile yerbai sunt eliberate mult mai lent sub influența lichidului rece.

Ce gust are yerba rece cu suc? Efectele experimentului

Câteva minute de răbdare și în sfârșit putem gusta! Yerba cu suc de portocale a fost primul. Am folosit suc stors direct, fără zahăr adăugat. Dulceața ușoară corespunde destul de bine cu întregul mai uscat. Ea este draguta! Apoi a fost un măr, de asemenea 100% nu din concentrat. Și din nou o surpriză pozitivă. Amărăciunea mate-ului combinată perfect cu gustul răcoritor al acestui fruct! O combinație cu adevărat grozavă. Băutura din fructul pasiunii pe care am cumpărat-o pentru experiment a avut o notă de dulceață și destul de acrișă caracteristică. După turnare, mate-ul a fost gustos. Am avut însă impresia că expresivitatea fructului pasiunii a dominat cu siguranță întregul. În sfârșit, am luat căpșuni. Nectarul gros și dulce s-a dovedit a fi excelent în combinație cu yerba mate și gheață. L-am udat puțin la inundațiile ulterioare și încă a avut un gust grozav. Alegerea celui mai bun suc pentru tereré este o afacere dificilă. Fiecare dintre fructe se compune diferit cu yerba și își reinterpretează caracterul uscat în felul său. Așa că merită să experimentați cu diferite arome și aditivi pentru a crea cel mai delicios, rece și dulce yerba mate care se va potrivi gusturilor dumneavoastră.

După cum puteți vedea, este nevoie doar de puțină imaginație pentru a vă condimenta experiența matematică. În loc să anunțăm câștigătorul acestei confruntări, vă recomandăm să faceți o degustare similară în propria casă. Nu ezitați să ne informați despre efectele experimentelor dvs.! Noroc!

Recomandat

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

21,77 RON inclusiv TVA/1buc.(87,08 RON / kg inclusiv TVA)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

39,77 RON inclusiv TVA/1buc.(79,54 RON / kg inclusiv TVA)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
 Yerba Verde Mate Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
pixel