Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Yerba mate pe scurt. Consultați ghidul nostru pentru începători!

2023-05-11
Yerba mate pe scurt. Consultați ghidul nostru pentru începători!

Vrei să începi aventura ta cu yerba mate, dar nu știi de unde să începi sau ce să alegi? Nu vă faceți griji! Suntem aici pentru a-ți răspunde la toate întrebările, pentru a te sfătui cu privire la cele mai bune produse și pentru a te ajuta să-ți clarifici îndoielile! Am pregătit un mini-ghid pentru a vă explica toate elementele de bază despre yerba mate. Stați liniștiți, nu dorim să vă bombardăm cu o cantitate uriașă de informații - aceasta va fi o formă condensată de cunoaștere a berii indiene Guarani. Puteți citi restul pe blogul nostru. Așadar, să începem?


Rezumat:

  1. Ce este yerba mate?
  2. Care sunt tipurile de yerba mate?
  3. Care sunt accesoriile necesare pentru prepararea și consumul de yerba mate?
  4. Cum se prepară yerba mate?
  5. Beți yerba mate, sănătate!

Căutați un yerba mate cu care să începeți? Consultați kiturile noastre de pornire pentru yerba mate!

seturi de yerba mate

Ce este yerba mate?

Să începem cu începutul. Ce este yerba mate? Este posibil să fi auzit deja de ea. Poate că prietenul, sora sau vecinul tău o bea și te întrebi ce gust are această băutură ciudată, tulbure, care se bea într-o ceașcă rotundă, folosind un pai metalic ciudat? De ce iubitorii de yerba mate pregătesc infuzia cu ungere și o beau ca și cum ar fi cel mai mare miracol al naturii? Pentru că așa este! Yerba mate este o infuzie preparată din frunze (și crenguțe) uscate și zdrobite de agriș (în latină: Ilex paraguariensis), o plantă care se găsește doar în America de Sud, la granița a patru țări: Brazilia, Paraguay, Argentina și Uruguay. Cu sute de ani în urmă, această zonă a fost locuită de indienii Guarani și ei au fost primii care au descoperit proprietățile uimitoare ale acestei plante. Aceștia au observat că, mestecând frunzele plantei, aveau mai multă energie, nu se simțeau obosiți, simțurile li se ascuțeau, concentrarea lor se îmbunătățea și se simțeau mult mai puțin înfometați. Acest efect s-a dovedit a fi foarte util în timpul drumețiilor de o zi și al călătoriilor de vânătoare. Mai târziu, indienii au început să facă o infuzie din frunzele uscate ale plantei - o băutură amară, astringentă și intens erbacee care a devenit parte din viața lor de zi cu zi. În secolul al XVII-lea, iezuiții au ajuns în America de Sud și s-au interesat de viața indienilor. Prin urmare, această infuzie din plante, pe care Guarani o înconjurau cu un cult aproape religios, nu putea să le scape din vedere. Iezuiții s-au îndrăgostit de yerba mate și s-au asigurat că se aude de ea și în afara Americii de Sud. Astăzi, yerba mate face parte integrantă din cultura popoarelor din America Latină, care adoră să împartă mate cu toată lumea - familie, prieteni și chiar și cu străinii. Yerba mate este o "infuzie a prieteniei" și un adevărat stil de viață! Yerba mate a devenit celebră în primul rând pentru proprietățile sale stimulante, care se datorează cofeinei pe care o conține. Este o alternativă complet sănătoasă și naturală la cafea și la băuturile energizante artificiale. Totuși, acestea nu sunt toate beneficiile sale. Este, de asemenea, bogată în vitamine, minerale și alți compuși organici, ceea ce o face excelentă pentru funcționarea întregului organism.

Fiecare țară are propriile obiceiuri, motiv pentru care infuzia este preparată ușor diferit în fiecare "țară-mate", deși întotdeauna din aceeași plantă - Ilex paraguariensis. Ceea ce este constant este metoda de preparare, accesoriile necesare și importanța pe care o are pentru poporul latino-american. Așadar, vă întrebați ce tipuri de yerba mate există, cum se bea infuzia și de ce aveți nevoie pentru a începe aventura? Citește mai departe!

Care sunt tipurile de yerba mate?

Există mai multe tipuri de yerba mate, în funcție de țara de origine și de caracteristicile produsului uscat, legate de metoda de producție și de diverși aditivi.

Tipuri de yerba mate în funcție de țara de origine:

  • yerbamate argentiniană - este cel mai "clasic" tip de yerba mate, de obicei uscat prin metoda tradițională de expunere scurtă la flăcările focului, uneori afumat suplimentar. De obicei, este supusă unei perioade lungi de învechire, ceea ce îi conferă un caracter mai rafinat și mai armonios. Produsul uscat conține frunze tăiate în cantitate medie, o cantitate destul de mare de bețe și puțin praf. Exemple de mărci de yerba mate: Kraus, Rosamonte;
  • yerbamate brazilian - aici yerba mate se bea în mai multe moduri
  • :
    • mate verde - frunze de Ilex paraguariensis tăiate grosier, practic fără crenguțe și praf. Acest yerba mate este uscat la aer cald și nu este învechit, astfel încât își păstrează culoarea verde suculentă și aroma proaspătă și ușoară. O opțiune excelentă pentru a vă începe aventura cu yerba mate! Exemplu: Verde Mate Verde,
    • chimarrão - yerba mate măcinat până la un praf foarte fin, aproape asemănător cu făina. Are o culoare verde apetisantă, iar pentru a-l prepara și bea aveți nevoie de un vas special (cuia) și de o bombilla cu un filtru foarte fin (bomba). Exemplu: Verde Mate Verde Chimarrao,
    • tereré - yerba mate rece. În etapa de producție, produsul uscat este preparat în așa fel încât să aibă un gust deosebit atunci când este îmbibat atât în apă fierbinte, cât și în apă rece ca gheața. Exemplu: Verde Mate Verde Terere;
  • yerba mate paraguayană - sunt frunze măcinate destul de fin, cu o cantitate destul de mare de bețe și praf. Aroma sa cea mai distinctivă este intensă, amară și astringentă, pe care o datorează faptului că a fost uscată cu ajutorul focului și fumului. Yerba mate paraguayană este una dintre cele mai puternice în ceea ce privește aroma și efectul, motiv pentru care o recomandăm băutorilor mai avansați de mate. Exemple: Guarani, El Fuego
  • ;
  • yerba mate uruguayan este unyerba mate cu frunze tăiate fin, cu mult praf (și uneori cu puțină crenguță). De fapt, yerba mate uruguayană nu provine de obicei din Uruguay - din cauza situației economice nefavorabile, nu se produce yerba mate în această țară, aceasta fiind importată din Brazilia. Matele brazilian destinat pieței uruguayene este de obicei etichetat pe ambalaj cu "Tipo PU1". Exemplu: Armino Clasica, Canarias

Tipuri de yerba mate în funcție de aditivi:

Glosar al termenilor care apar cel mai des pe ambalajele de yerba mate:

  • elaborada, elaborada con palo sau doar con palo - yerba mate care, pe lângă frunze (și praf), conține o proporție mare de bețișoare (aproximativ 35%);
  • elabora despalada, elabora sin palo sau doar despalada - yerba mate fără sau cu o proporție mică de bețe (maximum 10%);
  • chimarrão - yerba mate măcinată până la un praf foarte fin. Acest tip de mate este băut în Brazilia;
  • selección especial - yerba mate special selecționată, obținută din frunze de Ilex paraguariensis de cea mai bună calitate;
  • tostada - yerba mate prăjită. Frunzele de Ilex sunt prăjite într-un cuptor special, ceea ce le face mai închise la culoare, de culoare maro și le conferă o aromă și un gust caracteristic. Notele de cafea cu cereale și ciocolată sunt perceptibile în infuzia făcută din acest tip de ceai uscat. Yerba mate tostada are un gust foarte bun și atunci când este infuzată cu lapte, în loc de apă;
  • cocido - yerba mate în pliculețe de ceai sau sub formă instant.
Yerba mate accessories

Care sunt accesoriile necesare pentru prepararea și consumul de yerba mate?

Dacă ați reușit deja să vă alegeți prima yerba mate cu care să începeți, este timpul să vă faceți aprovizionarea cu accesoriile necesare pentru a o prepara și a o bea. De ce veți avea nevoie?

  • bombilla - este un tub special de filtrare a cărui funcție este de a separa infuzia de zaț. Este finisată cu un filtru care oprește frunzele și crenguțele în timpul băutului, astfel încât acestea să nu intre în gură. Cele mai versatile sunt bombilla din oțel inoxidabil. Pentru începutul aventurii tale cu yerba mate, îți recomandăm bombilla Mercedes. bombilla
  • de mate este un vas cu formă specială în care se prepară infuzia. Matele sunt realizate din diferite materiale și au forme diferite, așa că există mai multe tipuri de acestea
  • :
    • palosanto - un vas realizat din "lemnul sacru" de palo santo, care are proprietăți "magice". Yerba mate preparată într-un astfel de vas dobândește un gust și o aromă unice;
    • calabash - un vas realizat din fructul natural al calabashului. Ca și palo santo, calabashul "redă" gustul și aroma sa unică preparatului de yerba mate;
    • guampa - acesta este un dovleac de mate cu formă specială care este folosit pentru a bea versiunea rece a yerba mate - tereré. Inițial, guampas sunt confecționate din corn de taur, dar puteți găsi și guampas din palo santo, calabash sau ceramică;
    • ghiocei de mate din ceramică - acesta este cel mai popular tip de recipient pentru yerba mate. Ghioceii de mate din ceramică sunt relativ ieftini, vin în multe modele și culori, pe lângă faptul că sunt ușor de întreținut - îi puteți pune în mașina de spălat vase și îi puteți spăla cu detergenți fără griji. Spre deosebire de un calabash sau de un vas palo santo, un dovleac mate din ceramică nu va putrezi dacă uitați să aruncați resturile de yerba mate. Datorită formei lor, care seamănă cu o calabash naturală, mates din ceramică sunt adesea numite și calabashes;
  • alte
  • accesorii
  • - bombilla și cănuța de mate sunt instrumentele de bază pentru prepararea și consumul de yerba mate, dar acest lucru poate fi facilitat cu câteva accesorii suplimentare, cum ar fi::
    • curățătorul de bom billa - un fir special acoperit cu un material care face posibilă curățarea bombilelor în colțurile greu accesibile;
    • lingura de yerba mate - lingură de lemn care facilitează măsurarea cantității potrivite de produs uscat;
    • suport de plută - protejează suprafața blatului pe care așezați dovleacul de mate de efectele căldurii;
    • termometru - ușurează măsurarea temperaturii apei, foarte importantă la prepararea cafelei, după cum veți citi mai departe în acest articol;
    • termos - facilitează mult mai mult consumul de yerba mate în afara casei - la serviciu, la școală, la universitate sau în timpul călătoriilor. Recomandăm în special Yerbomos, care combină cele trei funcții de recipient, termos și bombilla;
    • yerbera - conserva de yerba mate, care facilitează depozitarea mate-ului uscat. Cutia de metal protejează produsul uscat de intemperii, de lumina soarelui, de umiditate și de alți factori care pot afecta gustul și aroma yerba mate.

Cum se prepară yerba mate?

Ați obținut deja prima yerba mate, dovleacul de mate și bombilla - acum este timpul să pregătiți infuzia! Prepararea yerba mate este un fel de ritual, așa că merită să vă amintiți câteva reguli. Nu vă faceți griji, nu este nimic dificil și vă veți obișnui în curând!

Cum se prepară yerba mate? Patru pași simpli:

  1. Turnați produsul uscat în dovleacul de mate. Începeți cu o porție mai mică, aproximativ 15 g (2-3 lingurițe), apoi puteți crește treptat cantitatea.
  2. Faceți o "movilă" de yerba mate - scuturați viguros dovleacul și înclinați-l ușor, astfel încât produsul uscat să se așeze pe un perete al vasului.
  3. Așezați bombilla pe "movilă", cu filtrul în jos - astfel încât să atingă fundul vasului.
  4. Se toarnă apă în vas. Țintiți spre locul în care se află cea mai mică cantitate de yerba mate. Foarte important: nu turnați apă clocotită peste produsul uscat. Apa prea fierbinte va sclivi frunzele și va face infuzia foarte amară, iar holteiul își va pierde proprietățile valoroase. Temperatura optimă pentru infuzarea yerba mate este în jur de 70-80°C.

Vreți să deveniți un adevărat maestru al preparării yerba mate? Citiți articolul nostru de pe blog: Prepararea yerba mate. Un ghid pentru începători.

Metode de preparare a yerba mate

Noțiunile de bază ale preparării yerba mate sunt un lucru, iar odată ce le stăpânești, poți începe să experimentezi. După cum se pare, ceaiul mate poate fi băut într-o varietate de moduri:

  • înmod tradițional - yerba mate turnat peste apă fierbinte la o temperatură de aproximativ 70-80°C;
  • tereré - yerba mate rece. În loc de apă fierbinte, se folosește apă rece și se adaugă adesea cuburi de gheață. Apa poate fi înlocuită cu suc congelat. Versiunea rece a yerba mate este foarte răcoritoare și este bună mai ales în zilele călduroase;
  • cocido - yerba mate în pliculețe de ceai sau sub formă solubilă. De obicei, poate fi turnat în apă clocotită;
  • tostada - yerba mate prăjită. Se poate turna peste apă, apă cu adaos de lapte sau se poate înlocui complet apa cu lapte. Laptele vegetal funcționează, de asemenea, foarte bine;
  • experimental - ceea ce are în comun Ilex paraguariensis este că se combină foarte bine cu diferite arome. Astfel, în vasul de yerba mate pot fi adăugate bucăți de fructe, coji de citrice uscate, ierburi proaspete și chiar îndulcitori. Apa poate fi înlocuită cu suc de fructe, lapte sau chiar bere. Posibilitățile sunt multe și merită să experimentați pe cont propriu în căutarea gustului propriu!

Beți yerba mate, sănătate!

Cu această doză de cunoștințe, poți porni în aventura ta cu yerba mate! Pentru a cunoaște mai bine diferitele arome, vă recomandăm să începeți cu seturile de mostre de yerba mate - cu mostre ambalate în 50g. În acest fel, nu numai că veți cunoaște diferitele mărci, dar și diferitele tipuri de yerba mate - de la cele clasice, pe bază de ierburi și fructe, până la cele mai puternic stimulante. În acest fel, va fi mai ușor să alegeți mai târziu yerba mate într-un pachet de dimensiuni complete.

O opțiune optimă pentru început este și alegerea unui kit de pornire cu yerba mate și accesorii, iar dacă doriți să beți yerba împreună cu altcineva - vă recomandăm seturile de yerba mate pentru cupluri, în care toate produsele sunt duble.

Sunteți gata pentru o întâlnire cu yerba mate? Ia-ți dovleacul de mate și bombilla în mână și bucură-te de bunătățile berii indiene Guarani. Noroc!

pixel