Salvați în lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Tereré - yerba mate rece pentru zilele fierbinți!

2023-07-12
Tereré - yerba mate rece pentru zilele fierbinți!

Nu este nimic mai bun decât să te bucuri de un yerba mate fierbinte proaspăt turnat.... Dar ce facem dacă soarele arzător ne calcă pe nervi și nu ne place ideea de a ne încălzi prea tare? Cum supraviețuim temperaturilor ridicate din zilele de vară? Răspunsul se ascunde sub un termen de trei silabe: tereré! Cum se prepară yerba mate rece? Află totul pe blogul nostru!

Rezumat:

  1. Ce este tereré?
  2. Tereré în stil paraguayan
  3. Cum se prepară tereré? Rețetă pentru yerba mate delicioasă și rece
  4. Tereré ruso - ce este?
  5. Cea mai bună yerba mate pentru tereré
  6. Accesorii pentru tereré

Ce este tereré?

Tereré nu este nimic altceva decât yerba mate la rece. Este originar din Paraguay și este cel mai popular acolo. Nu e de mirare. Mica țară din inima continentului este renumită pentru climatul său cald și tropical. Termometrele de acolo indică până la 47°C în cele mai fierbinți zile ale sezonului estival! Turnarea de apă rece peste ceaiul mate este, de asemenea, populară în nord-estul Argentinei și în sudul Braziliei. Aici este locul unde este cel mai cald. În fața căldurii toride, puțini sunt cei care au chef de băuturi calde. Cu ajutor vine remediul perfect sub forma yerba mate cu gheață.

Tereré în stil paraguayan

Yerba mate îmbibată cu apă rece ca gheața direct de la izvor era deja băută cu sute de ani în urmă de indienii Guarani. O astfel de băutură le dădea energie, le înveselea mintea și le reducea senzația de foame, răcorindu-le în același timp perfect corpul în căldura insuportabilă. Tradiția a fost preluată de paraguayenii moderni și a devenit atât de adânc înrădăcinată în cultura lor, încât tereré a devenit băutura națională. Ultima sâmbătă din februarie a fost declarată chiar Ziua Națională a Tereré! Mai mult, în 2020, organizația internațională UNESCO a inclus tradiția paraguayană de a bea tereré pe lista sa de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității. În Paraguay, yerba mate rece ca gheața este băută de toată lumea - tineri și bătrâni. Ei o beau dimineața pentru a stimula și în timpul zilei pentru a se răcori. Își iau cu ei un termos mare de tereré agățat pe umăr pentru a merge la serviciu sau la școală, pentru a se întâlni cu prietenii, pentru a se plimba sau pentru a călători. Ei beau yerba mate rece folosind guampa - un recipient special pentru tereré. În mod tradițional, acesta este confecționat din corn sau copită de bivol, deși în zilele noastre se folosesc la fel de des guampas din ceramică, metal sau lemn de palo santo. Paraguayenii adaugă cuburi de gheață, bucăți de fructe proaspete - de obicei citrice - și ierburi proaspete în tereré-ul lor rece. Ierburile pentru tereré se numesc acolo "yuyos", care pot fi cumpărate practic de la orice piață. De asemenea, paraguayenii amestecă adesea apa rece cu suc stors direct din fructe și, uneori, îl înlocuiesc complet cu suc înghețat.

Ho to make cold yerba mate?

Cum se prepară tereré? Rețetă pentru yerba mate delicioasă și rece

Cum se prepară tereré? Este la fel de simplu ca și cum ai prepara yerba mate în forma sa tradițională fierbinte. Frunzele de Ilex paraguariensis își eliberează proprietățile cu brio în apă fierbinte, dar și atunci când sunt expuse la temperaturi scăzute. Pentru ca nobila plantă să le "împărtășească" mai ușor, apa trebuie să fie foarte rece, chiar înghețată - în jur de 1-5 °C. Prepararea yerba mate la rece este similară cu prepararea tradițională a berii. Trebuie doar să umpleți calabashul cu produsul uscat (vă recomandăm să folosiți cu aproximativ 50% mai mult yerba mate decât de obicei). Înainte de a turna apă în cădelnița de mate, adăugați câteva cuburi de gheață pentru a menține temperatura scăzută a băuturii pentru mai mult timp. De asemenea, băutura va avea nevoie de mai mult timp pentru a se "înmuia". Pentru a vă bucura de aroma fină și distinctivă, lăsați calabașa timp de aproximativ 5-10 minute. Yerba mate rece se potrivește bine cu ierburi și fructe. Merită să o îmbogățiți cu bucăți de citrice, bucăți de pepene verde răcoritor sau de piersică zemoasă sau frunze de mentă proaspătă. Efectul de reîmprospătare de lungă durată este garantat!

Tereré ruso - ce este?

În anii 1930, regiunea Gran Chaco a fost scena unui conflict armat sângeros între Paraguay și Bolivia. Mulți voluntari din Uniunea Sovietică au luptat de partea primei țări. Neobișnuiți cu climatul tropical, soldații abia suportau căldura opresivă. Cu toate acestea, răcoritoarea yerba mate rece era prea amară pentru palatele lor neantrenate. Soluția de compromis s-a dovedit a fi o ușoară modificare. În loc de apă, frunzele de Ilex paraguariensis erau turnate cu suc înghețat - de obicei suc de portocale. Băutura a fost pe placul rușilor. De asemenea, a fost rapid recunoscută de populația locală. Pentru a comemora circumstanțele neobișnuite ale creării sale, aceasta este denumită și astăzi "tereré rusesc" sau "tereré ruso" în spaniolă. Yerba mate rece îmbibată în suc și nu în apă a fost consumată și de imigranții ucraineni care s-au stabilit în statul paraguayan Itapúa în prima jumătate a secolului XX. Cum poți prepara singur tereré ruso? Este foarte simplu! Turnați yerba mate uscată într-un recipient - vă sugerăm ce tipuri sunt cele mai bune mai târziu în acest articol. Aruncați câteva cuburi de gheață și turnați niște suc preînghețat - suc de portocale, mere, piersici, căpșuni sau fructe ale pasiunii. Experimentați și găsiți-vă aroma preferată. Tereré rusesc este gata! Rețeta este banal de simplă, nu-i așa?

Cea mai bună yerba mate pentru tereré

Practic, orice tip de produs uscat este potrivit pentru prepararea la rece. Atât varietățile de yerba mate tăiate mai grosier, cât și cele tăiate mai fin. Matele paraguayan prăfuit, dar și erva mate brazilian verde, care este practic lipsit de praf și crengi, funcționează bine. Merită să încercăm diferite tipuri pentru a-l găsi pe cel care ni se potrivește cel mai bine. Mulți producători oferă amestecuri gata făcute dedicate preparării la rece. Acestea se bazează de obicei pe aditivi pe bază de plante și fructe care adaugă o aromă și un gust unic compoziției. Am avut ocazia să testăm multe astfel de amestecuri. Am selectat pentru dumneavoastră câteva dintre preferatele noastre. Toate acestea sunt disponibile în magazinul nostru online. Ce yerba mate este cea mai bună pentru tereré? Încercați diferitele opțiuni și decideți singur! Noi vă sugerăm de unde să începeți:

  • Verde Mate Tereré
  • Deși brazilienii nu sunt la fel de înnebuniți după tereré ca paraguayenii, în gama mărcii braziliene Verde Mate veți găsi o variantă dedicată infuziilor răcoroase. Merită să o căutați, nu doar datorită compoziției sale bogate, care nu se găsește nicăieri altundeva. Verde Mate Tereré conține, printre altele, fructe de goji, cuburi de ananas, coajă de portocală, iarbă de lămâie și frunze de mentă. Când se adaugă apă rece, rezultatul este un amestec fructat remarcabil!

  • Guarani Menta Limón
  • Renumitul producător paraguayan nu a uitat de iubitorii de yerba mate rece! Amărăciunea afumată a produsului uscat se combină perfect cu accentele acide ale lămâii. Menta introduce o notă de răcorire liniștitoare. Guarani Menta Limón este modul perfect de a vă răcori în zilele fierbinți de vară!

  • CBSé Pomelo
  • CBSé Pomelo este o delicioasă yerba mate argentiniană, îmbogățită de aroma naturală de grapefruit, care se potrivește deosebit de bine cu versiunile reci de tereré. Un amestec grozav, cu o notă exotică vizibilă în gust și aromă!

  • Rosamonte Tereré
  • O marcă argentiniană bine cunoscută are, de asemenea, ceva pentru căldură. Rosamonte Tereré nu are arome adăugate. Cu toate acestea, produsul uscat este preparat în așa fel încât yerba mate își eliberează în mod optim proprietățile valoroase la contactul cu apa rece sau cu sucul înghețat.

Accesorii pentru Tereré

Atunci când alegeți produsul și aditivii potriviți pentru a prepara versiunea rece a yerba mate, este important să nu uitați de accesoriile potrivite. Ca și în cazul versiunii calde de yerba mate, un instrument esențial este bombilla, care va separa zațul de băutură. Alternativ, yerba mate rece poate fi preparată și cu o fierbătoare de ceai obișnuită sau cu o presă franceză pentru cafea. În ceea ce privește recipientul, nu contează cu adevărat în ce se prepară tereré-ul. Un dovleac tradițional de mate sau guampa va fi o referință la cultura sud-americanilor, dar puteți prepara yerba mate rece și într-o cană obișnuită, într-un pahar sau - în adevăratul stil hipster - într-un borcan! De asemenea, este o idee bună să vă procurați un termos tereré, în care puteți turna apă rece ca gheața, aruncați cuburi de gheață și turnați peste mate în mod repetat până când acesta își pierde aroma. Aceasta este o opțiune excelentă pentru vacanțe - pentru a o lua la pachet! Recomandăm în mod deosebit "kitul" de tereré 3 în 1 care este Yerbomos 5.0. Acesta este un accesoriu uimitor care combină funcțiile de ghiveci de mate, termos și bombilla. Un gadget grozav care vă face viața mai ușoară!

După cum puteți vedea cu ochii voștri, yerba mate este perfectă și pe timp de caniculă! Sperăm că articolul nostru v-a oferit o mulțime de inspirație gustoasă. Vă recomandăm, de asemenea, să aruncați o privire la oferta magazinului nostru. Am adunat multe produse care vă vor împrospăta chiar și în cele mai fierbinți zile de vară!

Recomandat

Yerba Verde Mate Green Terere  0,5kg

Yerba Verde Mate Green Terere 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Guarani Menta Limon 0,5kg

Guarani Menta Limon 0,5kg

35,77 RON inclusiv TVA/1buc.(71,54 RON / kg inclusiv TVA)
Guayusa Pachamama Terere 100g

Guayusa Pachamama Terere 100g

51,77 RON inclusiv TVA/1buc.(517,70 RON / kg inclusiv TVA)
pixel